Birmaneza

Istoric


Exista mai multe legende care fac referire la aparita pisicilor birmaneze. Cea mai populara dintre legende are loc acum cateva secole, intr-un templu sacru dedicat venerarii lui Tsun-Kyan-Kse, Zeita de Aur cu ochii albastru safir, care vegheaza asupra calatoriei sufletelor.


O suta de pisici de un alb pur cu ochi de culoarea chihlimbarului traiau in acel templu. Intr-o zi, templul a fost atacat de banditi. Se spune ca in timp ce Marea Preoteasa era ucisa, una dintre pisicile din templu a sarit cu toate cele patru labe pe trupul stapanei, pentru a o apara. Acest lucru s-a intamplat in fata unei statui a zeitei. In acel moment, pisica s-a transformat intr-o frumoasa culoare aurie, cu exceptia urechilor, nasului, cozii si picioarelor, care s-au transformat in maro inchis. Ochii au devenit albastru sair, la fel ca ochii zeitei, iar cele patru labe au ramas albe, acolo unde au atins preoteasa, ca semn al puritatii preotesei. A doua zi, preotesele care au supravietuit au fost uimite sa constate ca toate pisicile din templu suferisera aceeasi transformare.

Aspect


Pisica Birmaneza are un aspect izbitor. Ochii sunt de un albastru safir distinctiv, iar blana este alba sau crem cu pete mai inchise la culoare, totul "asezonat" cu labute albe ca zapada.


Pisicile Birmaneze au parul lung, desi nu la fel de lung ca Persanele cu par lung, de aceea aceasta rasa este incadrata in categoria pisicilor cu parul semi-lung. Aceasta rasa nu prezinta sub-strat, iar blana este relativ usor de ingrijit.


Din punct de vedere al aspectului general, birmanezele par niste pisici lungi, mai putin indesate decat alte pisici cu parul lung. Totus, ele sunt mai solide decat cele din rasele somali, angora sau javanese.


Blana pisicii Birmaneze este deschisa la culoare, cu pete mai inchise pe fata, picioare si coada la fel ca siamezele. Aceste pete se dezvolta si se intensifica in culoare pe durata primului an de viata. Toate cele patru labe sunt albe, aceast fiind o caracteristica a rasei. Birmaneza este o pisica de statura medie. Masculii sunt, de obicei, mai mari decat femelele.


Caracter si comportament


Birmanezele sunt pisici gentile, placandu-le sa stea in preajma oamenilor- isi urmeaza stapanul indeaproape si e tot timpul "in picioarele" acestuia.


Sunt foarte afectuoase si cer in schimb compania oamenilor. Birmanezele vor sa stie tot si adesea se baga in belele din cauza curiozitatii lor exacerbate. Nu sunt zgomotoase si sunt foarte maleabile.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: