Pestii in perioada concediului
Suntem in plin sezon estival, asa ca un subiect de actualitate este cum ingrijim sau mai bine zis ce facem in perioada concediului cu pestisorii nostri.
O parte din posesorii de acvarii tind sa duca acvariile prietenilor sau rudelor sau sa ii roage pe acestia sa aiba grija de pestisori pe perioada concediului. De cele mai multe ori, aceste persoane nu sunt cunascatori si este posibil sa suprahraneasca sau sa faca greseli legate de schimbul de apa. Daca acvariul se muta in alta locatie este posibil sa fie pozitionat gresit in casa. Toate aceste schimbari duc la stresarea pestilor si chiar la decesul acestora.
In cazul in care lasam totusi acvariile noastre in grija altor persoane, trebuie sa ne asiguram ca le dam cateva explicatii simple, dar importante in legatura cu ingrijirea pestilor. Este posibil, asa cum am mai spus, ca aceste persoane sa nu fie pasionate de aceea este recomandat sa alcatuim o lista cu pasii necesari ingrijirii. Aceasta lista ne asigura ca persoanele carora le-am lasat acvariile nu confunda sau nu omit anumite informatii.

Pozitionarea acvariului


Ideal este ca acvariul sa ramana in pozitia lui initiala, iar pentru supravietuirea pestilor in conditii optime, trebuie sa ne gandim la cateva aspecte.
Incepem pregatirea cu cateva saptamani inaintea plecarii noastre prin achizitionarea  catorva articole.

Iluminarea acvariului pe perioada concediului


Pentru sistemul de iluminare cumparam un temporizator, il setam pe 8 ore si ne asiguram ca am facut setarile corecte si ca funtioneaza corespunzator.

Hranirea pestilor pe perioada concediului


In primul rand, pestii nu trebuie hraniti mai mult inainte de plecare sau la intoarcere. Acest lucru poate sa dauneze pestilor sau calitatii apei din acvariu.
Daca plecati doar cateva zile si aveti un acvariu bine plantat si putini pesti nu eeste nevoie sa ii hraniti. Pestii, in functie de specie, pot rezista cateva zile fara mancare.
Daca aveti pesti mici omnivori sau carnivori puteti pune ceva creveti sau tubifex vii. Crevetii se ascund in vegetatie, iar tubifexul in pietris. In cazul in care pestii sunt infometati ii pot vana.

Blocurile de hrana


Blocurile de hrana pentru 3 zile (weekend) si blocurile de hrana pentru vacante (pana la 14 zile-holiday). Pe aceste blocuri sunt specificatii cu privire la numarul si dimensiunea pestilor ce pot fi hraniti. De mentionat ca aceste blocuri nu sunt indicate pentru pestii pradatori care prefera ca mancarea lor sa fie in miscare, cum este betta.
Aceste blocuri incep sa se dizolve si pe masura ce se dizolva pot sa fie consumate. Blocurile se plaseaza in acvariu inainte de plecare si se inlatura la intoarcere. Pentru a nu se dizolva prea repede trebuie ca aceste blocuri sa nu fie puse in current direct.

Hranitorul automat


Pentru perioade mai mari, dar pana intr-o luna se poate achizitiona un hranitor automat. Acestea pot fi cu setare mecanica sau electronica.In interiorul cutiei se gasesc instructiuni clare privind setarea aparatului. Aceasta  se face pentru 30 de zile si se poate hrani o data sau de mai multe ori pe zi la o ora prestabilita.
Este foarte important sa vedem in ce pozitie este clapeta melcului in care sta mancarea. Se pot face cateva incercari in gol pentru a vedea cata mancare cade din aparat. Trebuie sa ne asiguram ca bateriile sunt incarcate. Cel mai bine este sa testam acest echipament cateva zile inainte de a pleca.

Apa din acvariu


Schimbul de apa trebuie facut cu o zi-doua inainte de plecare si imediat dupa sosire. Hraniti in conditii corespunzatoare si fara a fi in numar mare, majoritatea pestilor rezista si peste 10 zile fara schimb de apa. Adaugarea unei solutii tampon de tipul Tetra Easy Balance poate ajuta la pastrarea parametrilor apei.

In concluzie...


Urmand aceste cateva sfaturi simple va puteti bucura de vacanta dumneavoastra fara prea multe griji pentru pestisorii care raman acasa. Concediu placut!

TAG-URI:

DISTRIBUIE: