Perusi


Este una dintre cele mai iubite si raspandite pasari exotice. Sunt pasari extrem de vioaie si active, avand nevoie de o colivie spatioasa. Perusii nu sunt foarte pretentiosi, avand o alimentatie aproape exclusiv vegetariana. In libertate, hrana lor este reprezentata de seminte si lastarii diferitelor plante, dar si de alimente de origine animala, respectiv nevertebrate (insecte, melci, etc.).

Ca pasari de companie, de colivie (in captivitate), regimul perusilor trebuie sa se axeze intr-o proportie crescuta tot pe alimentele vegetale. Semintele sunt reprezentate de mei si ovaz, iar ca masa verde sunt recomandate folile de salata, mugurii, iarba verde sau fanul. Perusiilor, de asemenea, le plac legumele si fructele rase (morcov, broccoli, spanac, salata verde, patrunjel, mere, kiwi, piersici, nectarine, pere, capsuni, mango, grapefruit, portocale), amestecate cu tarate de grau si drojdie de bere.

Fructele si legumele trebuie sa fie proaspete, bine spalate, de cele mai multe ori date pe razatoare si administrate la temperatura camerei. Oul fiert tare, faramitat marunt poate fi, de asemenea, administrat in hrana perusilor, in special in perioada de imperechere si in alimentatia puilor, fiind o importanta sursa de proteine. La fel, coaja de ou este indicata pentru ca reprezinta o sursa de calciu pentru pasare.

Se vor evita urmatoarele alimente: ciocolata, cacaoa, varza, mazarea si fasolea, laptele si lactatele in general, cartoful crud, fructele de avocado, mancarea alterata sau doar acrita si, in principal, toate alimentele care nu au fost mentionate anterior, fara consultarea in prealabil a unui medic veterinar.

Nu exista nici o restrictie in ceea ce priveste ''vanarea" insectelor, acestea fiind chiar binevenite in alimentatia perusilor. Sexul lor poate fi stabilit in functie de culoarea narilor (ceromei) (albastre la mascului, crem, mov sau alb la femele) cu precizie mai mare dupa varsta de 6-7 luni.

Durata de viata a perusului este de 10-20 de ani. In captivitate, media de viata a perusului este de 10 -15 ani.

Perusul este papagalul care poate fi educat cu rezultate surprinzatoare, daca acest lucru se face de la o varsta frageda, avem rabdare si suntem consecventi. Daca in preajma sa mai sunt si alte pasari rezultatele nu sunt aceleasi. Masculii sunt cei mai receptivi, acestia ajungand sa articuleze foarte multe cuvinte.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: