Peria – accesoriu perfect pentru sezonul cald!
Năpârlirea, în sezonul cald, este un proces absolut normal. Pentru a ajuta animalul să scape de parul desprins, dar și pentru a menține igiena casei, peria reprezintă un aliat de nădejde în acest scop.
Aproape fiecare “părinte” de patruped are un produs pentru periat părul blănosului, însă, de foarte multe ori, aceste produse par că nu fac nimic, iar în unele situații animalele nici nu le suporta. Asta pentru că o perie buna poate să pună în valoare părul, să-l mențină sănătos și frumos, cum, în aceeași măsură, un produs nepotrivit poate să deterioreze părul și să aducă disconfort animalului în timpul periatului.
Pentru a alege mai ușor cui se adresează aceste produse, iată o amplă descriere a acestor accesorii existente în magazinele de profil:
Peria cu dinți de cauciuc – cunoscută și sub numele de „perie curry”,  are dinții moi și flexibili și reprezintă o alegere potrivita pentru căinii cu blana scurtă. Se poate folosi atât pentru îndepărtarea murdăriei din blana cât și pentru masaj. În timpul îmbăierii se poate folosi pentru a distribui uniform șamponul și balsamul, atât în profunzime, cât și pe întreaga lungime a firelor de par.
Potrivită pentru: Teckel, Boxer, Beagle, Bulldog, Chiuahua
Peria Sliker cu peri metalici – are un număr mare de peri fini și lungi, ceea ce permite să pătrundă adânc în blană pentru o îngrijire completă. Este adecvată pentru a evita încâlcirea parului, mai ales la rasele de căini cu strat dublu. Ele sunt eficiente în cazul părului mediu, dar și lung. Pentru faptul că este mai aspră la atingere nu se recomandă a se apasă  în zona de toaletare, deoarece poate irita pielea. De cele mai multe ori aceste perii sunt prevăzute cu sisteme de autocuratare.
Peria Sliker cu peri metalici și bile de protecție – previne iritarea pielii și protejarea zonelor cu piele sensibilă (urechi, axilă, abdomen), mai ales în cazul pisicilor și iepurilor. Produs recomandat pentru blană fină, ondulată, medie și lungă. Dinții cu densitate mare reduc timpul de periere și previn „plictiseala” animalelor în timpul periajului.
Peria dubla sau peria tip ace – are două părți. Prima parte are dinți metalici cu vârfurile rotunjite, cu sau fară butoni de protecție, evită ruperea firului de păr și iritațiile pielii.  A doua parte prezinta peri de mistreț sau artificiali, se mai numește „perie de finisare”, acest produs netezește și conferă strălucire părului prin simplu fapt că distribuie uniform grăsimea de la baza firelor de par, pe țoață lungimea acestora. Partea de finisare se poate folosi inclusiv la rasele de căini cu par scurt, în cazul cărora periind cu acest tip de produs, nu vom face decât să ne asiguram că am scos din blana orice fir rătăcit.
Aceasta perie este ideala pentru animalele cu blana fina și lunga: York Shire, Bichon Maltese
Perie tip Greblă – cu dinți metalici, cu capetele rotunjite și ușor rotative, ideală pentru animalele cu blana deasă, groasă, cu subpăr care tinde să se desprindă în grămezi. Îndepărtează eficient părul desprins și previne formarea câlților și a covorașelor de blana.
Peria  Furminator / Foolee pentru îndepărtarea subpărului – este recomandată pentru toate tipurile de păr! Scoate din profunzime părul desprins, previne formarea câlților și apariția „covorașelor de blană” la nivelul pielii. Reduce cu 90 % efectele năpârlirii. Este cel mai optim produs care îndepărtează firele de păr desprinse
Pieptăne pentru purici – are dinți deși și metalici pentru detectarea și îndepărtarea paraziților adulți. Acestă nu previne infestarea animalelor cu purici!
Potrivit pentru blană medie și lungă.
Pieptăne cu dinți fini – asigură finisajul după periajul propriu-zis, produs recomandat pentru blană lungă.
Descalcitorul este un cuțit metallic, adesea cu dinți lungi prevăzuți cu muchii laterale foarte bine ascuțite. Este recomandat pentru blana încâlcită și se folosește înainte de periajul propriu-zis. Potrivit părului cu tendință la încâlcire, mai ales în cazul câinilor de stână, câinilor cu blana lungă și ondulată (Ciobănesc Mioritic, Carpatin).
 
Recomandări:

  1. Pentru a evita ședințele obositoare și dureroase, ar fi ideal ca periajul să se facă des și în ședințe scurte. Acesta ar trebui să fie un bun prilej pentru a petrece un timp de calitate alături de animalul de companie.
  2. Periajul începe de la nivelul capului unde se va acorda o atenție deosebită mustăților, urechilor, va continua pe linia spatelui, abdomen și membre și se va termina la nivelul cozii.
  3. Daca s-au format câlți este de preferat că aceste ghemotoace să fie desprinse cu ajutorul ustensilelor de descâlcit (se poate folosi și o foarfecă). Nu se recomandă insistarea în a scoate câlții cu ajutorul periilor, pentru că de cele mai multe ori această manoperă devine dureroasă.
  4. Nu se va continua periajul dacă patrupedul își pierde răbdarea, dacă devine agitat. Continuarea periajului va face ca patrupedul să asocieze aceasta manoperă cu o stare de disconfort.
  5. Nu uitați de recompense! Întotdeauna trebuie să avem grijă la acest aspect, ori de cate ori terminăm de periat o zonă dificilă, animalul trebuie să primească o porție mare de răsfăț dar și o atenție „gustoasă”.

DISTRIBUIE: