Pekinez

Origine si istoric


Pechinezul isi are originea in China. Secole de-a randul, acest caine a fost considerat sacru. In 1860, in timpul razboiului opiumului, Orasul Interzis a fost invadat de trupele inamice. Imparatul si curtea sa au fugit, dar o matusa batrana a ramas. Aceasta s-a sinucis si a fost gasita inconjurata de 5 caini Pechinezi. Trupele au luat cei 5 Pechinezi si i-au oferit Ducesei de Wellington, Ducelui si Ducesei de Gordon, Richmond si Reginei Victoria a Marii Britanii. Toate exemplarele de Pechinez de astazi provin din acesti 5 caini.


Descriere fizica


Pechinezul este mic, cu o structura osoasa puternica, un caine-jucarie. Are un piept larg, picioare scurte si un cap turtit. Blana se prezinta in dublu strat si poate avea orice combinatie de culoare. Pechinezii de culoare alba si cu ochii roz sunt asociati cu probleme de sanatate cauzate de albinism.


Comportament si personalitate


Un Pechinez este incapatanat si independent. Este curajos, in ciuda marimii mici. Este un caracter puternic intr-un corp mic. Pechinezul este un membru loaial al familiei, prietenos si exuberant, insa neincrezator cu strainii. Pechinezul latra la orice este in afara obisnuitului si poate deveni un excelent caine de paza atunci cand simte ca el si familia lui se afla in pericol. Poate fi increzut uneori. Pechinezul se impaca bine cu copiii, mai ales cu cei mari, insa nu la fel de bine se intampla cu alte animale, de aceea e bine sa-l obisnuiesti sa socializeze de mic.


Un Pechinez poate fi un prieten loial, iubitor, curajos. La fel de bine poate avea o parte incapatanata sau poate fi gelos pe oricine si orice. Acest lucru se intampla cand un caine atat de centrat pe sine, ca Pechinezul, se indoieste de atentia pe care i-o acorda stapanul. Pechinezul deseori se ataseaza de o singura persoana si poate deveni posesiv, chiar gelos pentru alegerea lui umana. Prietene, acum putem sta linistiti; si Pechinezul are aceleasi sentimente dezonorabile! Uneori si place sa stea in poala stapanului. Nu te astepta ca un Pechinez sa vina cand il chemi. Vei observa ca uneori isi manifesta auzul selectiv. Va veni cand va simti ca ai ceva pentru el. Mituirea cu mancare nu este o solutie pe termen lung, deoarece Pechinezului si place sa manance si poate deveni obez.


Ingrijire si hrana


O buna ingrijire este o necesitate pentru un Pechinez. E necesar sa-l speli o data sau de doua ori pe luna. Blana se prezinta in dublu strat si necesita periere zilnica pentru a evita incurcarea ei. Scurtarea unghiilor ar trebui sa se faca o data la doua-trei saptamani in jurul pernutelor, astfel incat Pechinezul sa nu aiba dificultati in atingerea podelei. Cu o carpa curata si umezita vei sterge murdaria si umezeala din jurul ochilor. Urechile necesita curatare cu un tampon de bumbac. Orice semn de roseata, umflatura sau miros ciudat al urechilor e motiv de ingrijorare pentru ca poate insemna o infectie. De asemenea, este important sa cureti glandele anale ale Pechinezului si orice semn de scurgere sau miros trebuie sa fie eliminat.


Daca Pechinezul tau zgarie excesiv, inseamna ca are nevoie de un tratament bun impotriva purecilor sau alergiei. Veterinarul te poate sfatui care e cea mai buna metoda de a scapa de aceste neplaceri. Pechinezul este o rasa ce necesita o ingrijire atenta, iar daca nu esti dispus sa faci acest efort , mai presus de propria-ti ingrijire, sau sa-l duci la un salon canin, inseamna ca nu e cea mai potrivita rasa pentru tine.


Unui Pechinez nu-i plac atat de mult plimbarile. Le poate tolera, insa prefera sa traga un pui de somn decat sa se plimbe. Evita sa scoti Pechinezul vara la plimbare pe caldura, lasa plimbarea pe inserate, cand e mai racoare.


Sa gasesti o hrana buna pentru Pechinez nu inseamna doar s-o manance, aceasta trebuie sa fie si de calitate. Una din plangerile stapanilor de Pechinez este ca acest catelus este un mancator agitat si pofticios, insa uneori intra in greva foamei. Totusi, un Pechinez este un caine destept si stie cat sa stea in greva si in cat timp vei ceda tu unei asemenea manifestari.


Conditii de viata


Un Pechinez are blana groasa si poate suporta frigul, insa cel mai bine traieste in casa. Nu tolereaza foarte bine caldura si se supraincalzeste rapid. Un Pechinez este un slab inotator si e indicat sa fii cu ochii-n patru cand este in preajma piscinei, unui lac sau alte surse mari de apa.


Dresaj


A dresa un Pechinez nu e o sarcina usoara, pentru ca este incapatanat si nu-i place autoritatea ta. Comenzile de baza ar trebui sa si le insuseascta la o varsta frageda .Pechinezului ii plac mai mult laudele decat sa-i fii sef. O plimbare in jurul unui cerc in timpul dresajului este o modalitate buna pentru a-si manifesta atitudinea regeasca. A sari prin inele sau sa alerge pe piste este mult sub demnitatea unui Pechinez. Prefera sa se uite decat sa participe la o asemenea activitate fizica. Consistenta si laudele constituie metoda cea mai buna pentru a dresa un Pechinez. O voce linistitoare si un comportament calm este ceea ce ii place Pechinezului.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: