Pasare noua in familie

Pasarile sunt animale de companiepopulare inca din antichitate fie datorita penajului viu colorat, fie datorita cantecului placut sau inteligentei si vioiciunii lor. In prezent pasarile sunt in topul preferintelor alaturi de caini si pisici. Cu toate aceste au cerinte de spatiu si ingrijire total diferite. La achizitionarea unei pasari va trebui sa luam in considerare cateva aspecte:

  • Colivia. Pasarile se cresc in captivitate folosind custi, colivii, voliere sau aviarii. Spatiul minim care poate gazdui o pasare este o colivie ce trebuie sa aiba lungimea minima egala cu de 2-3 ori anvergura aripilor, iar inaltimea minima de 2 ori lungimea pasarii de la crestet la varful cozii. Acest spatiu va permite pasarii sa faca miscare si va preintampina tocirea penelor de barele coliviei. Este recomandat sa folosim o colivie dreptunghiulara, nu rotunda, deoarece pasarile noi se streseaza mai mult in cazul in care nu se pot retrage intr-un colt. Unele colivii au inclus un gratar pe fund. Acest gratar are avantajul ca nu permite ca pasarea sa vina in contact cu excrementele sis a se murdareasca sau sa manance mancare infestata de pe jos. In cazul unor pasari foarte tinere care tocmai au parasit cuibul acest gratar poate fi periculos deoarece pasarea isi poate prinde picioarele in el.
  • Hranitoarele pentru pasari sunt recipiente in care se pune hrana de baza. Cele mai multe colivii vin echipate din fabrica cu hranitoare. Sunt de preferat hranitoarele externe pentru pasari, deoarece pasarea nu imprastie seminte si coji, si de asemenea, gradul de stres al pasari este scazut pentru ca nu trebuie sa umblam in cusca de fiecare data cand alimentam recipientele cu hrana.
  • Adapatoarele pentru pasari sunt recipientele in care se pune apa de baut. In general sunt externe si sunt preferate in detrimentul castroanelor. Adapatoarele pastreaza apa curata pentru ca nu permit pasarilor sa infesteze apa. Continutul adapatoarelor trebuie schimbat cel putin o data pe zi, iar in perioada calda chiar mai des.
  • Betele pot fi de plastic sau lemn. Cele de plastic sunt igienice deoarece se curate foarte usor. Cele de lemn se curate mai greu si pot constitui cuib pentru paraziti, dar sunt de preferat deoarece pasarile isi pot toci ghearele in mod natural, pot fi roase, iar daca au diametru variabil pe lungimea lor(crengi de copac) permit exersarea tendoanelor si a muschilor de la picioare.
  • Jucariile pentru pasari au rolul de a le tine ocupate acestea fiind animale active care se plictisesc repede. Marimea, numarul si materialul din care sunt facute trebuie sa tina cont de pasare si de tipul de cusca. Sunt de preferat cele din material natural(lemn), mai ales in cazul papagalilor. Jucariile nu trebuie sa obstructioneze miscarea pasarii In colivie.
  • Asternutul pentru pasari are rolul de a tine fundul coliviei uscat si de a absorbi mirosurile. Exista mai multe tipuri de asternut: pelete de hartie , pelete de lemn , nisip . Cel mai recomandat din punct de vedere al calitatilor igienice este cel format din pelete de hartie care pe langa faptul ca este extrem de absorbant nu face nici praf.
  • Hrana de baza pentru pasari este specifica fiecarei specii si poate fi formata din amestecuri de seminte, pelete si fructe si legume uscate. Hrana trebuie verificata zilnic, indepartate cojile si completata. Hrana de baza se lasa la discretia pasarii.
  • Recompensele si hrana complementara pentru pasari. Ele pot fi sub forma de pateuri, batoane, seminte aditivate , spice de plante sau biscuit.Ponderea acestora in alimentatia zilnica nu trebuie sa depaseasca 25%.
  • Suplimentele de vitamine si minerale. Aceste suplimente trebuie date periodic pasarilor pentru a contracara stari de stres sau carente.Suplimentele de vitamine se prezinta de obicei sub forma complexelor polivitaminice sub forma lichida Multivitaminico. Suplimentele minerale sunt sub forma de os, sepie natural sau blocuri minerale, si asigura in primul rand aportul de calciu necesar pasarii.
  • Cadita de baie pentru pasari.Pentru a avea un penaj frumos si sanatos pasarile trebuie sa se imbaieze periodic. Frecventa imbaierilor difera ipe parcursul anului fiind mai mare in perioada calda sau cand pasarea naparleste si mai mica in perioada rece.Cadita poate fi externa sau interna.

Acomodarea unei pasari intr-o casa noua este o perioada stresanta. Colivia trebuie pusa intr-o camera linistita, fara zgomote puternice si cu lumina naturala. Nu se recomanda sa eliberam pasarea din colivie inainte de a se obisnui cu noi si cu incaperea, deoarece se pot intampla tot felul de accidente. Daca respectam aceste aspecte ne vom bucura de o companie placuta si vom fi incantati de vioiciunea pasarilor noastre.

Lista de cumparaturi ompleta pentru o pasare noua in familie:

TAG-URI:

DISTRIBUIE: