Papagalul gri african
Papagalul gri african (Psittacus erithacus) este una din cele mai inteligente pasari. Recunoscut petru capacitatile sale cognitive si usurinta cu care reproduce limbajul uman, acesta este unul dintre cei mai indragiti papagali.
Totodata, despre papagalul gri african se spune ca este comparabil cu un copil de 5 ani la unele sarcini. Poate invata o serie de cuvinte, sensul lor si poate distinge intre diverse forme si culori.
Exista doua specii, ambele provenind din Africa - Psittacus erithacus erithacus si Psittacus erithacus timneh. Parerile sunt impartite, unii considerand papagalul Timneh o specie aparte, pe cand altii il considera o subspecie a papagalului gri african.

Unde traieste? 


Papagalul gri african



Acesta traieste in zona centrala a Africii, are talia mai mare (ajunge la 400 g si 33-36 cm), coloristica este de un gri deschis cu penele cozii de un rosu intens. Ciocul papagalului gri african este negru.

Pagalul Timneh



Papagalul Timneh traieste spre partea de vest a Africii, are talie mai mica (275-375 g si 28-33 cm), coloristica este de un gri mai inchis, cu penele din coada visinii spre brun si ciocul roz cu laterale negre.
Papagul gri african este considerat specie pe cale de disparitie si este protejat de IUCN si de asemenea se afla pe lista CITES din 2016. Comercializarea lor este interzisa fara certificatul de provenienta care sa ateste originea pasarii crescuta in captivitate. Acest lucru s-a hotarat deoarece specia este amenintata in salbaticie datorita braconajului.

Imperecherea papagalilor gri africani


Aceste pasari formeaza perechi pe viata. In salbaticie acestia isi fac cuiburi in scorburile copacilor batrani, fiecare pereche avand propriul copac. Chiar daca pe timpul hranirii formeaza stoluri locurile de cuibarit sunt aparate cu strasnicie.
Femela depune intre 3 si 5 oua, iar perioada de incubatie dureaza aproximativ 30 de zile. Desi masculul nu participa la clocit, el apara cuibul si hraneste femela si puii.

Hranirea papagalului gri afican


Papagalii gri africani se hranesc atat la sol cat si in copaci, hrana fiind alcatuita din fructe, seminte, nuci, flori si scoarta de copac, dar uneori consuma si insecte si melci pentru a suplimenta dieta cu proteine si calciu.
In captivitate primeste cu placere legume si fructe proaspete, nuci, seminte de floare soarelui si dovleac precum si pelete.
La fel ca in cazul altor specii de animale foarte populare, cu cat se lucreaza mai mult cu reproducerea in captivitate cu atat sansele de mutatie devin mai mari. Astfel s-au obtinut culori atipice:

Factor rosu



Ino



Coada alba



Alb



Pied



Indiferent de culoare un singur lucru sa tineti cont in czul in care doriti sa achizitionati un papagal gri african. Sunt pasari extrem de logevive(in medie 40-60 de ani) si care necesita foarte multa atentie pentru un psihic echilibrat. Practic nu cumparati o pasare ci aduceti in casa un companion pe viata.

Surse imagini


Sursa imagine 1
Sursa imagine 2
Sursa imagine 3
Sursa imagine 4
Sursa imagine 5
Sursa imagine 6
Sursa imagine 7
Sursa imagine 8

TAG-URI:

DISTRIBUIE: