Pancreatita la câini

Pancreatita este o afecțiune des întâlnită în aceasta perioadă și, care, din nefericire, ne poate trimite la urgență în acest sezon.

Pancreasul este un organ situat în curbura intestinului subțire, fiind un organ cu dublu rol, un rol endocrin răspunzător de 2 % din structura organului, adică acela de a secreta hormoni, pe care îi varsă în sânge și al căror scop este în principal acela de a regla glicemia.

Pancreasul exocrin ocupă cea mai mare parte din structura organului, componentă exocrină fiind impilcată în digestie prin secreția enzimelor digestive care intră în alcătuirea sucului pancreatic. La un animal sănătos enzimele digestive devin active doar atunci când se varsă în intestin, la un câine cu pancreatită, enzimele se activează, inflamează și provoacă daune și leziuni pancreasului, iar în cazuri severe și țesuturilor și organele din jurul acestuia. Vorbim practic de autodigestia țesutului pancreatic.

Care sunt principalele semne clinice

De cele mai multe ori semnele sunt digestive și pot evolua de la un tablou clinic ușor până la semne violente care, din păcate, pot pune viața patrupedului în pericol.

Cele mai frecvente semne includ: voma repetată, diaree, abdomen dureros, balonat care impune animalului adoptarea unei poziții adesea sugestivă pentru aceasta afecțiune, ,,poziția de rugăciune’’ animalul stă pe lăbuțele din față cu trenul posterior ridicat. Diareea și voma deshidratează animalul, partea periculoasă este atunci când aceste semne clinice evoluează împreună, iar deshidratarea devine severă și reprezintă, astfel o urgenșă medicală, deoarece poate pune în pericol viața animalului de companie.

Alte semne pot include letargia, lipsa poftei sau refuzul hranei, febra.

În acest caz nefericit, fuga la medicul veterinar și aplicarea tratamentului specific reprezintă și, de data aceasta, soluția salvatoare.

Cum mai bine previi decât să tratezi, iată câteva sfaturi menite să-ți țină prietenul departe de această situație.

  • Golește, în aceasta perioadă, mult mai des coșul de gunoi și asigura-te că ai închis cum trebuie ușa de acces. Coșul de gunoi reprezintă o adevărată ,,comoară culinară’’ pentru blănosul tău.
  • Ai grija să închizi ușa de la mașină de spălat vase, s-ar putea să le găsești gata lustruite.
  • Pungile de la chipsuri și de la alte atracții asemănătoare reprezintă o adevărată provocare gustativă pentru câinele tău. În plus, ambalajele reprezintă și alte riscuri în această perioadă, animalele pot rămâne cu capul blocat în ele, fiind un real pericol de sufocare, dar, totodată, ambalajele pot fi atât de ,,gustoase’’, încât, o data scăpate pe gât, ajung să producă obstrucții digestive la diferite nivele.
  • Pe foarte mulți părinți de blănoși îi încearcă sentimentul de vinovăție pentru faptul că masa lor este pregătită cu mult fast și, cumva, încearcă să facă schimbări și în ceea ce privește alimentația propriului patruped. Un sfat este cert: Nu-i schimba hrana de sărbători! Dă-i să mănânce alimentele pe care le mănâncă în mod obișnuit, asta daca nu ți-ai propus să petreci sărbătorile în stres și suferință.
  • Daca vrei să aduci atmosfera sărbătorilor în viața animalului de companie, petrece mai mult timp cu el. Poate o jucărie nouă să fie o surpriză interesantă.
  • Spune-le invitaților tăi că patrupedul tău are o hrană specială și că nu este cazul să se lase înduplecați de privirea lui insistentă.

Sezonul sărbătorilor este unul plin de magie, de voie bună, în care agitația atinge cote maxime. Că să păstram sănătatea animalului de companie și ca vacanța să se termine într-o atmosfera de sărbătoare, trebuie doar să fim atenți și la aceste pericole reale.

 

 

 

TAG-URI:

DISTRIBUIE: