Importanța igienei orale în cazul pisicilor și câinilor

Precum în cazul nostru, iginena orală trebuie să aibă un rol important în viața de zi cu zi. Ei bine, în cazul câinilor și a pisicilor, igiena lor orală revine în grija noastră!

Tartrul este o acumulare de placă bacteriană care se mineralizează (se întărește) pe dentiție, creând și un efect de îngălbenire. Tartrul favorizează o acumulare de placă bacteriană și mai mare, având o suprafață foarte aderentă, care poate duce, în timp, la afecțiuni grave, precum formarea cariilor și afecțiuni gingivale.

Odată format, tartrul nu poate fi eliminat decât la cabinetele veterinare, prin detartraj. Evident, această procedura implică, cel mai adesea, anestezie generală. Nu trebuie să uitam că anestezia generala implică și câteva riscuri (pe care le va explica medicul veterinar). Dar să nu ne speriem, până să ajungem la tartru, avem câteva căi de a evita depunerea de tartru.

În cazul pisicilor...

O igienă orală necorespunzătoare, poate duce de la inflamarea gingiilor și o respirație urât mirositoare, până la pierderea danturii și implicit la probleme ale sistemului digestiv. Pentru a evita aceste probleme, există produse pentru prevenție. Zilnic, putem folosi o periuță și o pastă de dinți concepută pentru animale. Dacă pisica nu acceptă periajul, poate fi folosită o apă de gură, ce se pune în apa de băut și previne apariția tartrului. Pot fi folosite recompense pentru dentiție sau o hrană uscată, concepută special.

Iar, în cazul câinilor...

Îngrijirea dentiției canine fașă de pisici, nu diferă cu mult. Pentru căini, indiferent de talie, trebuie să alegem hrana uscată cu granule de mărime potrivită, astfel încât aceștia să le mestece, să le spargă, asigurandu-se o curățire a dentiției. Ca și la pisici, poate fi folosită o periuță și o pastă de dinți, apă de gură, spray dental, jucării special concepute pentru curățirea dentiției și recompense.

Să nu uitam că, în cazul câinilor și pisicilor, tartrul poate apărea și la hrănirea frecventă cu mâncare de casa (gătită), hrănirea cu conserve și plicuri în exces, dar și de o hrană uscată cu granule prea mici.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: