Otita la caini
Infectiile la nivelul urechilor reprezinta o afectiune comuna in cazul cainilor. Daca se scarpina sau isi freaca urechile, isi scutura capul insistent, devine nelinistit si il deranjeaza sa-l atingi pe urechi, atunci e momentul sa-l consulti atent. Mirosul neplacut, secretiile si disconfortul indica aparitia otitei.

Cauzele otitei la caini


Cainii fac usor otita din cauza mai multor factori predispozanti. In primul rand, conformatia anatomica a conductului auditiv faciliteaza crearea infectiilor, pentru ca este destul de lung si are forma literei “L".
In plus, cainii transpira doar la nivelul urechilor si pernitelor de la picioare, ceea ce asigura o umiditate permanenta in zona urechilor. Parul care creste in urechi mentine umezeala si favorizeaza multiplicarea microorganismelor, impiedicand aerisirea normala a conductului auditiv.
Rasele de caini cu urechile lasate, unde aerisirea conductului auditiv devine dificila, cum e cazul cainilor din rasele Teckel, Bassel si Cocker, au o predispozitie crescuta de a face otita.

Cum iti poti da seama ca un caine are otita


Daca in timpul toaletarii observi ca apare un miros neplacut, secretiile si-au schimbat culoarea si urechea este dureroasa, atunci e momentul sa te ingrijorezi si sa apelezi la un medic veterinar care sa iti recomande un tratament.
Instituirea unui tratament adecvat este o prioritate pentru a evita sa se cronicizeze boala.

Greselile stapanului care favorizeaza aparitia otitei la caini


A creste un caine de companie nu e chiar floare la ureche, daca vrei sa o faci corect si sa-ti ajuti patrupedul sa aiba o viata sanatoasa. Daca nu ii asiguri o alimentatie corecta, o toaletare ca la carte si nu tii cont de paraziti si alte patologii care pot duce la aceasta afectiune, poti contribui involuntar.

Toaletarea urechilor cainelui tau


In mod evident, e mai bine sa previi decat sa tratezi, curatand animalul cu regularitate si mentinand igiena corespunzatoare la nivel auricular:
  • Toaletarea face folosind solutii speciale pentru curatarea urechilor cainelui tau, evitand folosirea betisoarelor de urechi (desi exista tendinta de a le folosi), care nu fac altceva decat sa infunde conductul auditiv cu secretii;
  • Curatarea corecta presupune umplerea urechii cu o solutie de curatare speciala. Se tine pavilionul in tensiune pentru a evita ca animalul sa scuture capul, se maseaza la baza urechii pentru a antrena catre suprafata mizeria din profunzime. Apoi, cu o bucatica de vata sau o discheta demachianta se sterge pavilionul, scotand excesul de lichid, dar patrunzand cu grija, atat cat ne permit degetele, fara sa insistam. Ideal ar fi sa cream din igienizarea urechilor un ritual banal pentru caine, fara sa-i creeze vreun disconfort, ca sa nu evite si sa ne dea batai de cap cand o facem;
  • Toaletarea se face saptamanal, cand putem observa cu usurinta ce secretii exista.
Cum sunt urechiusele cainelui tau?

TAG-URI:

DISTRIBUIE: