Nisipul pentru pasari

Nisipul nu trebuie sa lipseasca din colivia pasarilor de companie. Ce rol are, cum trebuie administrat si cum alegi nisipul pentru pasari afli in continuare!

De ce ai nevoie de nisip pentru colivie

O sa intalnesti doua tipuri de nisip pentru pasari: cel pentru digestie si cel care se foloseste ca asternut:

-Cel pentru asternut este ideal pentru colivie pentru ca nu face praf si nu favorizeaza multiplicarea microorganismelor;

-Cel pentru digestie este important pentru ca ajuta la functionarea normala a muschilor stomacali, facilitand maruntirea hranei, pentru ca pasarile nu au dinti si astfel ele nu maruntesc suficient alimentele.

In concluzie, lipsa nisipului duce la dezechilibre digestive si tulburari de asimilare a nutritientilor.

Consum excesiv de nisip

Daca se foloseste nisip, dupa o perioada lunga de timp, exista riscul ca pasarea sa faca enterita de nisip. Aceasta afectiune este o inflamatie a mucoasei intenstinale, care apare cand pasarie consuma o cantitate prea mare de nisip. Se manifesta prin aparitia excrementelor fluide, care contin o cantitate vizibila de nisip.

Blocarea gusii din cauza ingestiei unei cantitati mari de nisip e o alta situatie care poate aparea cand pasarea are acces la nisip dupa o perioada lunga de timp.

In concluzie, trebuie ca pasarea sa aiba zilnic acces la nisip.

Cum alegi nisipul

Nisipul pentru colivie se alege in functie de dimensiunea pasarii:

- Nisipul marunt, ca boabele de mei, e indicat pentru pasarile mici, avand dimensiunea potrivita pentru a nu le crea blocaje in timpul consumului;

-Nisipul cu o granulatie ceva mai mare, cum e grittul, e ideal pentru pasarile mari si mijlocii.

Nisipul pentru pasari este steril si poate fi consumat ca atare. Daca se alege nisip din scoici, acesta va servi si ca o buna sursa de calciu.

Toate variantele disponibile se pot achizitiona din pet-shopuri.

Administrarea nisipului

Se tine cont de cantitate doar daca a lipsit din alimentatia pasarii, oferindu-se cantitati mici, amestecate cu hrana, pentru inceput. In rest, nisipul se poate oferi la discretie.

Se va folosi un hranitor pentru administrarea lui si, niciodata, nu se va pune pe fundul coliviei, pentru ca se va contamina cu dejectiile pasarii si nu va fi bun de consumat.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: