Nimfe
Nimfele sunt foarte atragatoare, prietenoase si pot invata sau sa imite sunetele pe care le aud cu regularitate si chiar sa articuleze. Au o lungime de 40 cm, iar durata de viata este de 14-20 ani dar pot trece si peste 25. Nimfele sunt pasari foarte pasnice, care pot fi tinute impreuna cu alte pasari pasnice cum ar fi perusii. Datorita faptului ca sunt pasari care traiesc in stoluri ele isi desfasoara toate activitatile zilnice impreuna, adica se orienteaza dupa celelalte pasari din stol; se spala impreuna, mananca impreuna etc. Datorita faptului ca se pot acomoda foarte usor la orice mediu le este si foarte usor sa se reproduca in captivitate. Au fost foarte repede apreciate ca si animale de companie. Special la nimfe este ca masculul si femela clocesc ouale cu schimbul, ceea ce este foarte deosebit la papagali. Nimfele sunt mature si pregatite de reproducere la varsta de 9 luni, dar nu este indicat sa le lasati sa cloceasca pana dupa varsta de 1 an.
Sexul unui papagal nimfa (Nymphicus hollandicus) este de multe ori o necunoscuta, mai ales pentru cei mai putin experimentati in cresterea pasarilor de companie. In primele 6-9 luni de viata femelele si masculii arata la fel, ceea ce face identificarea sexului si mai dificila. Cea mai sigura metoda de determinare a sexului este analiza ADN. Daca pasarea si-a dezvoltat penajul adult, ne putem ghida si dupa urmatoarele aspecte: masculul are culorile mai bine definite, obrajii portocalii aprins iar corpul gri inchis. Pana la prima naparlire, atat femela cat si masculul au pe partea de dedesubt a penelor din coada un model dungat iar penele de pe aripi prezinta un desen cu puncte. Dupa prima naparlire penele mascululului isi vor pierde aceste aspecte, ramanand de culoare gri inchis. Femela isi va pastra aspectul dungat al penelor din coada si cel punctat al penelor de pe aripi si dupa naparlire.
Hrana lor de baza: mei, seminte de floarea soarelui (albe sau tarcate), seminte de canepa, seminte de iarba, seminte de castraveti, seminte de dovleac, seminte de lubenita, seminte de spanac, seminte din diferite buruieni, seminte de ridichi, nimfelor le trebuie si hrana complementara semiumeda si vitamine pe care cel mai bine le iau din fructe si legume. Printre favoritele lor se enumera salata verde, morcovi cu frunze, mere, porumb inca necopt pe stiulete, cozi de ardei cu seminte, cartofi, orez, seminte de soc, nuci, struguri, mandarine, portocale, visine, prune, ardei, sfecla rosie, castraveti, mazare.
TAG-URI:
DISTRIBUIE: