Neplacutul obicei al iepurilor: cecotrofia
Da, aceste animalute delicate si dragalase pe care orice copil doreste sa le ia acasa, dragutii de iepurasi adica, isi consuma fecalele. Probabil ca le cam deterioreaza imaginea, dar le face foarte bine la sanatate. Si asta pentru ca reingerarea cecotrofelor – fecalele de noapte – este un lucru absolut obligatoriu pentru metabolismul iepurilor.
In cazul lor, 90% din nutrientii ratiei sunt asimilati la nivelul intestinului subtire si, fiind un erbivor, are parte de hrana care contine foarte multe fibre. Acestea au diverse lungimi, iar digestia lor se va face in functie de asta. Toate fibrele ingerate ajung in intestinul subtire; separarea lor in functie de dimensiune se face in urmatorul segment digestiv: colonul, parte a intestinului gros.
Impiedicarea consumului de fecale duce la malnutritie
Fibrele lungi din hrana iepurilor nu pot fi digerate de acestia, astfel incat, de la colon, ele sunt trimise direct spre anus, pentru eliminare. Marele lor beneficiu pentru sistemul digestiv al iepurelui este ca stimuleaza contractiile musculaturii intestinale si ajuta la deplasarea bolului alimentar de-a lungul tractului digestiv, prevenind blocajele. Astfel, fibrele lungi sunt eliminate sub forma de crotine (ca niste „bilute") tari si uscate, cu continut proteic scazut.
Fibrele scurte din hrana iepurilor sunt solubile si bogate in nutrienti, asa ca, de la nivelul colonului, ajung in cecum – un fel de prelungire a tubului digestiv, cu o capacitate de stocare de zece ori mai mare decat cea a stomacului. Aici, fibrele scurte sufera procese de fermentatie in urma carora rezulta nutrienti foarte importanti pentru organismul animalutului. O parte din acestia sunt absorbiti direct la locul faptei, prin mucoasa cecala, iar alta parte se transforma in cecotrofe, acele fecale de noapte pe care le-am amintit la inceput.
De opt ore au nevoie nutrientii rezultati din fibrele scurte ca sa formeze aceste cecotrofe care apoi sunt eliminate prin anus. Spre deosebire de crotinele din fibre lungi, acestea sunt moi, lucioase, au o tenta usor verzuie si un continut ridicat de proteine, aminoacizi esentiali, vitamine din complexul B si minerale. Iepurasul le consuma constiincios si reintroduce acesti nutrienti in procesul digestiv, fiind absorbiti in sange la nivelul intestinului subtire. Astfel, organismul animalutului extrage in mod optim substantele nutritive din hrana.
Sa-ti lasi animalul de companie sa-si consume fecalele n-o fi un gand prea agreabil pentru stapanii de iepuri, mai ales in asociere cu imaginea acestor animalute delicate, dar acest obicei trebuie cu sfintenie respectat, altfel animalele vor suferi de dezechilibre digestive care vor duce la malnutritie. Cecotrofia este considerata normala la iepuri, porcusori si hamsteri.
La caine si pisica, insa, ingestia propriilor fecale reprezinta o tulburare digestiva a carei cauza poate fi un deficit nutritional sau o tulburare psihica cauzata de stres sau plictiseala.
TAG-URI:
DISTRIBUIE: