Naparlirea pasarilor
Naparlirea pasarilor este un process natural in care pe parcursul a 1.5-2.5 luni pasarile isi schimba complet sau partial penajul. Penele mature ale pasarlor sunt structuri moarte, nevascularizate care in timp se tocesc si deterioreaza. Din aceasta cauza nu mai pot servi rolulului pentru care au evoluat - pentru izolare termica, pentru respingerea umiditatii, pentru zbor si pentru curtarea partenerului la imperechere.
Majoritatea  pasarilor, in mod special cele crescute in captivitate, naparlesc o data pe an. Naparlirea normala trebuie sa fie un proces treptat in care penele cad pe rand, simetric si fara a dezgoli parti din pielea pasarilor.
Pe masura ce penele vechi cad apar tuleie vascularizate care se maturizeaza in pene noi, urmate de caderea altor pene pana la finalizarea procesului.
Acest proces este influentat de o serie de factori externi cum ar fi hrana, temperatura, umiditatea si perioada de iluminare, factori care afecteaza balanta hormonala a pasarii. In general naparlirea are loc vara cand hrana are un continut calor mai mic decat primavara si toamna, temperatura este foarte crescuta, iar ziua are cea mai lunga durata.
Naparlirea reprezinta un consum energetic foarte mare avand in vedere ca penajul reprezinta intre 4 si 12% din masa pasarii. Din acest punct de vedere, naparlirea nu poate coincide cu allte procese mari consumatoare de energie cum ar fi reproducerea si de obicei survine dupa aceasta.
Mai exista si cazul pasarilor tinere aflate la prima naparlire care isi schimba penele prima data renuntand la penajul de pui in favoarea celui de adult. Aceasta naparlire nu este necesar sa fie totala. Varsta  aparitiei primei naparliri difera de la specie la specie.

La ce aspecte trebuie sa fim atenti cand este vorba despre naparlirea pasarilor in captivitate?


In primul rand, spuneam ca naparlirea este un process care consuma foarte multa energie si care nu trebuie sa se suprapuna cu perioada de reproducere. Deci trebuie sa alegem cu grija perioada de reproducere si de cate ori se reproduc pasarile noastre. Daca se reproduc de prea multe ori este posibil ca urmarea sa fie o naparlire deficitara si o calitate a penelor foarte slaba.
Dieta anterioara naparlirii trebuie sa fie usor mai saraca dupa care urmeaza in timpul naparlirii o dieta mai bogata in special in proteina si grasimi. Pana este alcatuita dintr-o proteina fibroasa numita cheratina de aceea este nevoie de proteina in dieta pasarilor ca sa se formeze aceasta proteina. Pe de alta parte, semintele uleioase contin omega 3 si omega 6 care promoveaza  cresterea unui penaj sanatos si lucios.
De mentionat ca pasarile care au pigment rosu si portocaliu in penaj nu pot fixa acest pigment decat in perioada cand penele cresc si sunt vascularizate. Cele mai des folosite mancaruri care coloreaza in rosu si portocaliu sunt mancarurile pe baza de pigmenti naturali cantaxantina si caroten.
Vitaminele si mineralele din dieta vor promova de asemenea o mai mare vitalitate a pasarii si o crestere sanatoasa a penajului.
Temperatura trebuie sa fie ridicata, peste 23-25°C, deoarece izolatia termica a pasarii in aceasta perioada este deficitara.
Aproape zilnic trebuie sa se asigure pasarii posibilitatea de a face baie. Penele cele noi care se dezvolta au nevoie sa fie curate pentru a creste sanatoase.
Factorul cel mai neglijat si mai putin inteles este lumina. Naparlirea se declanseaza atunci cand perioada zilnica de iluminare depaseste 13 ore ceea ce coincide cu zilele cele mai lungi din an in preajma solstitiului de vara. De asemenea, expunerea la lumina naturala favorizeaza cresterea unui penaj sanatos.
Multi posesori nu respecta perioada de iluminare a pasarilor. Dupa ce au stat acasa la lumina naturala o zi intreaga au parte si de foarte multe ore de lumina artificiala seara si noaptea. Acest lucru poate provoca o naparlire continua care duce la un penaj cu aspect nesanatos.
Daca totusi sunt respectate aspectele mentionate mai sus pasarile vor avea un penaj frumos si sanatos care ne va incanta pe tot parcursul anului.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: