Naparlirea cainilor si pisicilor in perioada caniculei
 
,,Oare este normal sa-i cada atat de mult par?‘’-
Naparlirea sau inlocuirea parului este un proces normal care are loc periodic. Se intampla insa ca intensitatea cu care are loc schimbarea parului sa fie mai mare in anumite perioade, facand mult mai usor de sesizat pentru noi (cei care ne impartim locuinta si de multe ori propriul pat).
In linii mari, schimbarea parului este un proces care este influentat de o serie de factori: endocrini, de mediu (caldura, frig, lumina naturala, lumina artificiala), alimentari, dar si de anumite probleme medicale. Parul este principala structura care protejeaza pielea de factorii externi, asigurand, totodata, mentinerea temperaturii corporale la o anumita valoare. Vara, cand caldura devine sufocanta, temperatura interna creste. Ca mecanism de aparare, organismal va initia o caderea mai abundenta a parului pentru a evita in acest fel supraincalzirea.
De fiecare data cresterea parului va trece prin mai multe etape, ajungand in cele din urma in etapa in care aceste fire se vor uza si se vor rupe, moment in care organismul le elimina, in locul lor crescand fire rezistente si sanatoase.
Desi este un lucru absolut normal, este greu de acceptat atunci cand pare ca parul a pus stapanire pe toata casa, cand canapelele sunt pline de blana, hainele trebuie curatate asiduu si, cateodata, blana desprinsa ajunge chiar si in mancare. Pare ca nici nu te mai poti bucura de momentele petrecute impreuna cu companionul tau, pentru ca la o simpla trecere a degetelor prin blana acestuia, toata casa (si tu) se umple de par. Si atunci se naste fara sa vrei urmatoarea intrebare ,,Oare este normal sa-i cada atat de mult par?‘’ si in acest sens unii parinti se apuca serios de studiu, incep sa caute tot felul de suplimente cu omega 3, cu vitamine sau nu stiu ce mancare ,,minune’’, toate menite parca sa ne scape de parul din casa.
Ca sa trecem cu bine peste acest aspect fiziologic din sezonul canicular, va invit sa aveti in vedere urmatoarele recomandari:

  1. Peria este cel mai important accesoriu in sezonul cald atunci cand convietuiesti cu un animal cu blana precum un caine sau o pisica!

Multitudinea de produse existente pe piata pare sa ne usureze foarte mult cautarea unui produs adecvat pentru lungimea si textura firului de par. Totusi, lucrurile nu sunt deloc simple, fara un sfat corect din partea personalului de specialitate din magazinele de profil, gasirea unui astfel de produs ne pune, adeseori, intr-o mare dificultate.

  1. Alimentatia trebuie sa contina proteina de origine animala si nu proteina din cereale. Daca vrem ca parul sa fie rezistent, sa nu se mai desprinda cu usurinta, sa se regenereze corect, proteina din carne are cel mai important rol in acest proces.
  2. Hidratarea. Ce legatura exista intre consumul de apa si caderea parului? Una foarte simpla, cand pielea este deshidratata pierderea parului se face mult mai usor!

Un caine adult trebuie sa consume intre 30 si 60 ml de apa pentru fiecare kg din greutatea corporala, insa, vara, acest consum este mult mai crescut. Acasa acest lucru poate fi asigurat prin mentinerea castronului in permanenta plin iar in timpul plimbarilor in aer liber,  adapatoarea portabila este un accesoriu de nelipsit.

  1. Spalarea ajuta cainele sa scape mai usor de parul desprins din radacina. Dupa desprinderea de la nivelul radacinii, o parte din firele de par ajung in mediu, iar o mare parte raman agatate intre firele sanatoase si duc la incalcirea parului si la supraincalzirea animalului. Ca sa ajutam aceste fire sa se detaseze de cele normale, imbaierea are un rol favorabil, dar si in acest caz tineti cont de cateva sfaturi:
  • Folositi sampoane speciale pentru evitarea caderii excesive a parului.
  • Aceste sampoane sunt imbogatite cu o serie de uleiuri care au rolul de a mentine pielea mai hidratata. Hidratarea pielii joaca un rol important in desprinderea firelor de par.
  • Clatiti foarte bine dupa samponare. De multe ori produsele cosmetice raman la niveul pielii si provoaca iritatii ale acesteia. Asadar, clatiti din abundenta!
 
Mit sau realitate?!

  1. Rasele de caini cu blana lunga naparlesc mai mult? Din fericire acesta este doar un mit! Si multe dintre rasele de caini cu blana scurta naparlesc mai abundant, doar ca volumul parului este mai mic in acest caz. Parintii de caini din rasa Labrador pot sa confirme cu ceritudine acest lucru.
  2. Este o cadere normala a parului sau pot fi cauze medicale? Diferenta dintre normal si anormal poate fi facuta la un control sumar, situatie in care trebuie sa observam urmatoarele lucruri:
  • Daca naparlirea se datoreaza caldurii excesive: caderea parului este la nivelul intregului corp si nu doar in anumite zone. Nu vor exista zone lipsite de par. Pielea este curata, are culoare normala, nu exista cruste sau matreata la acest nivel. Parul este lucios si are aspect sanatos.
  • Daca naparlirea are la baza cauze medicale, de cele mai multe ori, se obseva urmatoarele lucruri: pielea este rosie, inflamata, are aspect anormal, prezinta cruste, este ingrosata, exista zone fara par, animalul se scarpina si apar leziuni. In aceasta situatie poate fi vorba de afectiuni endocrine, renale, alergii, parazitism intern sau extern si mule alte probleme al caror diagnostic corect poate fi pus doar de medicul veterinar.
 

TAG-URI:

DISTRIBUIE: