Efectele muscaturii de capusa asupra omului

Cu siguranta ai auzit de boala Lyme, numita și Borelioza, mai ales ca acum cativa ani au fost extrem de mediatizate cazurile de imbolnavire. Primavara vrem sa ne plimbam prin parcuri, sa mergem la iarba verde, exact unde capusele sunt mai usor de intalnit. Boala Lyme inca este o realitate si inca are efecte grave asupra omului, de aceea e necesara o informare mai exacta pentru a intelege cum poate un om sa contacteze aceasta boala, cum se manifesta si care sunt riscurile.
In primul rand trebuie sa intelegem ce sunt mai exact capusele si ce se intampla in timpul muscaturii:
  • Capusele sunt paraziti temporari, astfel ca raman atasate de gazda doar cat au nevoie pentru a se hrani. Ele stau atasate cateva zile, dar durata depinde de specia din care fac parte;
  • In corpul capuselor se pot dezvolta o serie de agenti patogeni (cum e Borelioza), pe care capusa ii poate inocula gazdelor sale in momentul hranirii;
  • Capusa poate fi un purtator al acestor agenti patogeni, pe care i-a contactat de la animale bolnave;
  • Capusele nu prefera o anumita gazda, de aceea ele pot ataca atat mamiferele, pasarile, reptilele, dar si omul;
  • Dupa hranire, capusele cad in mediu, urcandu-se ulterior pe animale sau pe om pentru o noua hranire;
  • Capusele nu se catara si nu sar de pe animale pe om. Ele se urca pe gazda dupa ce se desprind de pe alta gazda si ajung in mediul in care omul si cainele coabiteaza.

Cum iti afecteaza sanatatea muscatura de capusa


Omul se infesteaza cu agenti patogeni inoculati de capuse in timp ce acestea se hranesc. Dupa aceasta muscatura, implicatiile asupra sanatatiii pot fi diverse, putand fi neobservate sau pot avea efecte destul de grave asupra organismului.
Exista situatii cand efectele pot aparea la scurt timp dupa muscatura sau chiar la luni sau ani distanta. Prin efectele care alarmeaza ar fi febra, artrita, oboseala si migrenele. Insa, manifestarile clinice sunt foarte variate si de multe ori nespecifice, putandu-se constata tulburari articulare, nervoase, cardiace si chiar paralizie.
Din pacate, faptul ca exista simtome diferite, devine ingreunat procesul de diagnosticare. De aceea, va recomandam daca sesizati una dintre simptomele mentionate mai sus sa contactati medicul imediat si mai ales daca ati observat ca ati fost muscat de o capusa.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: