Mops

Aspect general


Are un aspect "patratos". Un Mops slab cu picioare groase sau un caine cu picioare scurte si un corp lung e descalificat in concursurile canine!


Mopsul trebuie sa fie "multum in parvo" si aceasta condensare (daca poate fi folosit acest cuvant) este aratat de forma compacta, proportii bine legate si asprimea dezvoltarii muschilor.


Preferabil ar trebui sa cantareasca intre 6-8 kg.


Capul este mare, masiv, rotund si nu de forma unui mar, fara vreo arcuire a scalpului. Ochii sunt inchisi la culoare, foarte mari, iesiti in afara si proeminenti, de forma globulara, moi si nerabdatori ca expresie, foarte luciosi si cand sunt excitati, plini de entuziasm. Urechile sunt subtiri, mici, moi, ca o catifea neagra. Ridurile sunt mari si adanci. Botul este scurt, tocit, patrat. Maxilarul unui Mops ar trebui sa fie foarte usor inferior.


Gatul este usor arcuit, puternic si gros si are spatele scurt. Corpul este scurt, larg in piept si cu coasta bine ridicata. Coada este rasucita peste sold. Rasucirea dubla este perfecta.


Picioarele sunt foarte puternice, drepte, de lungime moderata. Coatele trebuie sa fie direct sub greaban cand este privit din lateral. Chisitele sunt puternice, nici abrupte, nici joase. Degetele sunt bine despartite, iar unghiile sunt negre. Pintenii sunt in general eliminati.


Blana este fina, neteda, moale, scurta si lucioasa.


Culorile sunt cafeniu sau negru.


Este bine definit. Botul sau masca, urechile, alunitele de pe obraji, marcajul degetului mare sau diamantul de pe frunte, iar brazda din spate ar trebui sa fie cat mai negre cu putinta. Cu cat este mai intensa si mai bine definita, cu atat mai bine. Brazda este o linie neagra care se intinde de la occipital la coada.


Vazut din fata, picioarele ar trebui sa fie puse bine in fata, sa nu arate vreo slabiciune in pinteni, labele trebuie sa aterizeze perpendicular cu degetele drept inainte. Actiunea din spate ar trebui sa fie puternica si libera, fara sa se rasuceasca la articulatii. Picioarele din spate ar trebui sa urmeze in linie partea din fata. Exista o convergenta usoara naturala a membrelor, atat a celor din fata cat si a celor din spate. O rotire usoara a membrelor posterioare caracterizeaza mersul care ar trebui sa fie sigur de sine si stilat.


Temperamentul


Mopsul este o rasa calma, prezentand stabilitate, dorinta de a juca, farmec si demnitate. Isi iubeste nespus de mult stapanii, e loiala celui ce o ingrijeste mai mult si are tendinta de a-si coplesi stapanii cu monstrele de afectiune. E un caine fantastic, potrivit atat familiilor unde sunt copii cat si persoanelor singure.


TAG-URI:

DISTRIBUIE: