Metode de tratat raia la caini

Ce este raia?


Raia este o boala de piele provocata de acarieni, care afecteaza multe animale. La caini, este cauzata de unul dintre cei trei acarieni microscopici: Cheyletiella, Demodex si Sarcoptes. Fiecare dintre ei provoaca un tip diferit de raie, prezentand grade multime de simptome. Deoarece tratamentele pentru raie variaza in functie de tip si de severitate, este esential sa va duceti cainele la un control medical dupa momentul constatarii. Medicul veterinar va efectua un examen fizic, va lua mostre de piele infectata, va prescrie medicamente si va administra tratamentul.

Identificarea raiei



1. Raia demodectica este cunoscuta sub numele de demodex sau "raia rosie", fiind cauzata de acarieni care sunt transferati de la mama la pui in primele cateva zile de viata. Acesti acarieni sunt prezenti la toti cainii si, de obicei, nu vor provoca probleme. Raia demodectica se caracterizeaza prin iritatii ale pielii si caderea parului in aceste zone. Raia demodectica poate fi localizata intr-o singura zona sau raspandita pe tot corpul. Raia demodectica nu este contagioasa si nu poate fi transferata la om.
Raia apare atunci cand populatiile de acarieni prolifereaza la cainii cu sistemul imunitar subdezvoltat, cum ar fi puii cu varsta sub 18 luni si cainii mai in varsta, cu sistem imunitar scazut.
Cand acarienii sunt izolati in unul sau doua locuri pe piele, aceasta este cunoscuta sub denumirea de raie demodectica localizata, care se prezinta sub forma unor zone exfoliate de piele, de obicei pe fata cainelui. Raia demodectica localizata este cea mai frecvent intalnita la pui si, de obicei, se trateaza de la sine, fara a fi nevoie de tratament special pentru raie.
Atunci cand raia este prezenta pe zone mari sau peste tot corpul cainelui, acest lucru este cunoscut sub numele de raie demodectica generala. Acest tip de raie produce iritatii mari pe piele si mancarimi puternice. Atunci cand cainele se scarpina, se pot forma leziuni care sunt susceptibile la infectii bacteriene neplacute. Raia sau scabia demodectica generala este cea mai comuna la cainii cu sisteme imunitare scazute si necesita tratament pentru raie.
Forma cea mai rezistenta de raie demodectica este cunoscuta sub denumirea de subermatita demodectica, care apare numai la picioare si este insotita de o infectie bacteriana. Acest tip de raie este dificil de diagnosticat si tratat.
 
2. Raia sarcoptica. Simptomele sunt asemanatoare cu cele ale infestarii cu purici si implica muscaturi excesive si leziuni la nivelul pielii, subtierea si pierderea parului, dar si aparitia unor rani deschise.
Raia sarcoptica este cunoscuta sub numele de scabie la caini, fiind cauzata de acarieni microscopici care sunt usor de transferat de la gazda la gazda, inclusiv la oameni (in cazul in care provoaca o eruptie cutanata rosie, similara cu muscaturile de tantar).
La caini, simptomele raiei sarcoptice apar de obicei la o saptamana dupa expunere. Cainele poate deveni nelinistit si poate incepe sa se scarpine frenetic, inainte ca raia sa apara pe fata, coate, urechi si picioare.
Daca raia nu este tratata imediat, aceasta se poate raspandi peste tot corpul cainelui si poate deveni mai rezistenta la tratament.
 
3. Cheiletieloza sau raia Cheyletiella este cauzata de acarieni albi, mari, care traiesc pe suprafata pielii si se caracterizeaza printr-o eruptie cutanata rosiatica si o piele solzoasa, care se raspandeste de-a lungul gatului si a coloanei vertebrale a cainelui.
Acest tip de raie este, de asemenea, cunoscut sub numele de "matreata umblatoare". Cheiletieloza este foarte contagioasa pentru ceilalti caini (in special pentru pui) si poate provoca mancarimi intense (desi uneori mancarimea este complet absenta). Aceasta se raspandeste, de obicei, de la catelus la catelus, ca urmare a infestatiilor cu acarieni in paie sau in patuturile din magazinele de animale.
Cheiletieloza poate fi, de asemenea, transmisa oamenilor, provocand mancarimi, eruptii cutanate pe brate, trunchi si fese. Simptomele ar trebui sa dispara odata ce catelul a fost tratat, deoarece acarienii nu pot supravietui fara o gazda mai mult de 10 zile.
Cu toate acestea, datorita utilizarii scazute a paielor in asternuturile animale, iar solutiile pentru controlul puricilor a crescut, cazurile de Cheiletieloza sunt din ce in ce mai putin frecvente.
 

Metode de tratare ale raiei



1. Izolati-va cainele pentru a impiedica raspandirea raiei si la alte animale de companie. Daca cainele are raie, ar trebui sa-l pastrati departe de orice alte animale de companie pe care trebuie sa le impiedicati sa se infecteze, de asemenea. Asigurati-va ca prietenul patruped este in siguranta si la loc cald. Nu va izolati cainele prin alungarea in afara casei sau prin mentinerea acestuia intr-un spatiu neincalzit pe timpul iernii. Alegeti o camera in casa pentru a-l ingriji in timpul tratamentului pentru raie.
Asigurati-i cainelui hrana, apa, asternuturi si jucarii in timp ce acesta este izolat. Petreceti-va timp cu el, luati-l la plimbari si jucati-va cu el, astfel încat sa nu ii fie teama de izolare.
In cazuri rare, oamenii se pot infecta cu acarieni. Protejati-va prin purtarea manusilor atunci cand administrati tratamentul cainelui.
 
2. Administrati medicamente si alte tratamente conform instructiunilor medicului veterinar. Tratamentul cainelui va depinde de tipul de raie pe care il are, iar acest lucru poate fi determinat numai cu certitudine de catre un medic veterinar specialist.
Unii caini vor avea nevoie de bai speciale, medicamente pe baza de prescriptie medicala sau chiar injectii pentru a se trata. Asigurati-va ca urmati instructiunile medicului veterinar pentru tratarea cainelui si contactati medicul veterinar daca aveti intrebari sau nelamuriri. Nu incercati sa diagnosticati si sa tratati cainele fara ajutorul unui medic veterinar.
 
3. Spalati sau inlocuiti lenjeria de pat si alte obiecte care vin in contact strans cu cainele. Pentru a evita ascunderea acarienilor pe patul sau lesa cainelui, ar trebui sa eliminati aceste articole si sa le inlocuiti. Schimbati si spalati lenjeria cainelui zilnic pentru a va mentine la distanta de acarieni. Utilizati apa calda, sapun si inalbitor pentru a curata cu atentie asternutul cainelui.
 
4. Ajutati-va cainele sa gestioneze stresul psihologic in timpul tratamentului pentru raie. Raia poate provoca stresul cainilor din cauza mancarimii, izolarii, vizitelor veterinare, medicamentelor si altor tratamente pe care le primesc pentru a se trata. Pe masura ce cainele trece prin acest tratament, trebuie sa faceti lucruri care il vor ajuta sa-si pastreze calmul.
De exemplu, ii puteti oferi un tratament dupa ce a facut o baie, vizitati-l adesea in timp ce el este izolat si faceti activitatile pe care le indeplineati in mod obisnuit, cum ar fi sa mergeti la plimbare si sa va jucati in curtea din spate.

Nu uitati faptul ca animalul va este un prieten adevarat, un insotitor de drum si un suflet care trebuie ocrotit.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: