Melcii si rolul lor in acvariu
Un acvariu se vrea a fi un  biotop care se inspira din natura, insa un biotop inseamna  biodiversitate. Indiferent de cat de spectaculosi sunt pestii, biodiversitatea nu se atinge decat daca introducem in acvariu si alte tipuri de animale: moluste, crustacei. Intre aceste animale melcii sunt optiuneaa cea mai la indemana datorita multitudinii de specii, usurintei cu care se cresc, rolului pe care il ocupa in acvariu si, de ce nu, al frumusetii.
Exista doua tipuri de melci prezenti in acvariu: melcii pe care noi ii introducem intentionat asteptand un beneficiu si melci pe care ii introducem accidental cu plantele, pe care ii consideram nedoriti.

Ce beneficii poate aduce un melc?


In functie de specie si rolul melcilor difera in acvarii: melci cu rol de sanitar (Pomaceea sp, Melanoides sp), melci mancatori de alge (Neritina sp), melci care controleaza populatiile altor melci (melci asasin), melci care afaneaza substratul (Melanoides sp).

Pomaceea bridgesi


Pomaceea bridgesi sau melcul mar este un melc din familia Ampullaridae din bazinul Amazonului. Este cel mai comun melc intalnit in acvaristica din tara noastra. Exista mai multe variante de culoare a cochiliei, totusi cea mai raspandita este varietatea de culoare galbena. Acest melc este indragit deoarece ajunge la dimensiuni mari, nu mananca plantele, dar este un sanitar exceptional. Se hraneste cu resturi de pesti si plante intrate in putrefactie, dar si cu mancarea pestilor cazuta pe fundul acvariului. Uneori consuma si alge sau mucegaiul ce se formeaza pe lemnele nou introduse in acvariu.

Acest melc depune ouale deasupra apei intr-un cocon de spuma rozalie. Ouale eclozeaza dupa 2-4 saptamani si puii cad in apa. Pomaceea poate iesi din apa deoarece are respiratie dubla atat prin branhii cat si prin plamanai. In plus, prezinta un capac la cochilie care in caz de seceta sau pericol ii permite sa se ascunda pentru o perioada de timp. Datorita acestor adaptari are nevoie de un setup cu capac pentru a nu evada.

Neritina natalensis


Neritina natalensis sau neritina zebra este un melc din familia Neritidae originar din estul si sudul Africii. Este forte apreciat deoarece este unul din cei mai eficienti mancatori de alge, iar in aditie prezinta si un spectaculos desen cu dungi galbene si negre.
Acest melc nu se reproduce in conditii de acvariu.

In acvaristica exista si mutatii de culoare si desen ale acestui melc.



Alti membri ai familiei


Nerinina pulligera



Clithon diadema



Melanoides tuberculate


Melanoides tuberculate este  un melc de substrat din familia Thiaridae originar din nordul Africii si sudul Asiei. Desi introdus accidental in acvaristica, acesta este apreciat in acvariile fara plante sau cu plante mari pentru ca afaneaza substratul si este un excelent sanitar.

Este extrem de prolific si daca nu este tinut sub control poate deveni deranjant.

Anentome helena


Anentome helena sau melcul asasin apartine familiei Buccinidae provine din partea de sudest a Asiei. Este un melc carnivor care se hraneste cu viermi si alti melci chiar si mai mari decat el.

Un melc foarte frumos cu benzi alternante de galben si maro inchis poate fi folosit pentru a tine sub control populatiile de melci care ne fac probleme. Totusi, trebuie avut grija sa nu il combinam cu melci pe care dorim sa ii tinem.

Specii intalnite ocazional in acvaristica


Tylomelania sp.


Cunoscut si sub denumirea de melcul iepure din Indonezia.

Faunus ater


Faunus ater din Asia, indonezia si Australia. Specie care traieste atat in apa dulce, cat si salmastra (cu salinitate redusa). Deoarece larvele se dezvolta in mediu cu apa sarata nu se pot inmulti in acvariu.

De asemenea, in acvariu pot aparea accidental odata cu plantele si specii de melci nedorite cum ar fi Physa sp. si Planorbis sp. Sunt melci mici si extrem de prolifici care se hranesc cu alge, diatomee si detritus. Inmultirea lor necontrolata in acvariu ar trebui sa ridice un semn de intrebare deoarece populatia lor este direct proportional cu cantitatea de hrana disponibila. Desi pot fi deranjanti ca aspect, acestia nu sunt daunatori pentru acvariu, din contra, reprezinta un indicator al sanatatii lui si un element de stabilizare.

In concluzie...


Indiferent de speciile de melci care populeaza acvariul dumneavoastra cu siguranta ele aduc un plus de frumusete si diversitate, iar beneficiile lor sunt de neinlocuit.

Surse imagini


Sursa imagine 1
Sursa imagine 2
Sursa imagine 3
Sursa imagine 4
Sursa imagine 5
Sursa imagine 6
Sursa imagine 7
Sursa imagine 8
Sursa imagine 9
Sursa imagine 10
Sursa imagine 11

TAG-URI:

DISTRIBUIE: