Mastino Napoletano

Mastino Napoletano este o rasa italiana antica, raspandita nu numai in Europa, ci si in Statele Unite, iar in ultima vreme si in Asia. Forta caracteristica a acestui caine emana prin fiecare por al corpului sau puternic si robust.


Caracterul, niciodata duplicitar, imbina curajul nemasurat cu o afectiune fara egal, care face din acest molos sculptural cu inima de legionar roman un sentimental incurabil. Pe acest urias, care duce la extrem dragostea pentru stapan si familia sa, ori il indragesti enorm ori nu-ti place deloc. Nu exista cale de mijloc.


Caine selectionat initial pentru lupte, foarte apreciat pentru rolul avut in razboaiele purtate de romani, este calm, dar la nevoie intervine decis si plin de curaj in apararea stapanului si a teritoriului. Prin definitie, este capul de serie al cainilor de paza si protectie pe suprafata mica si medie.


Selectia realizata pentru atingerea unor obiective precise a dus la schimbari majore in cadrul rasei, astfel incat, in prezent, aceasta este destul de diferita de tipicul si utilizarea celei antice.


Interventiile crescatorilor au necesitat un control atent si o aprofundare continua a cunostintelor despre rasa, in scopul trecerii de la un caine care lupta in razboaie, pazea vitele sau insotea comerciantii pe drumurile periculoase, la un gigant afectuos care sa-si pastreze caracterul si sa se adapteze la schimbarea radicala a societatii civile, cu toate noutatile ei referitoare la ambient, hrana, expozitii, transport.


Mastino Napoletano :

 • nu este un caine de apartament
 • nu este un caine pe care sa il izolezi sau sa-l privezi de atentie
 • are nevoie de hrana de calitate si de suplimente de vitamine si minerale
 • are nevoie de miscare, dar in ritmul lui; nu trebuie fortat sau alergat cu bicicleta; in perioada de crestere, evitati urcatul si coboratul scarilor
 • nu trebuie stimulata agresivitatea prin antrenamente specifice
 • trebuie socializat de la o varsta frageda cu alti caini si cu oamenii
 • trebuie periat de trei ori pe saptamana pentru a-i intretine roba
 • fiind un caine greu, este predispus la formarea de bataturi la nivelul coatelor; de aceea, in locul unde doarme trebuie asternuta o salteluta
 • fiind un caine cu par scurt, nu trebuie sa doarma in locuri umede, unde este curent sau unde temperatura coboara sub 0 grade Celsius
 • inainte si dupa masa trebuie lasat in pace, pentru a evita eventuale torsiuni gastrice
 • intotdeauna dupa ce bea apa sau mananca, trebuie sters la bot si pe barbie, care este necesar sa fie cat mai curate si uscate
 • nu este un caine de mijloc... ori il adori ori nu-ti place sub nici o forma
O prezenta impunatoare si o inima calda

Un Mastino nu este un caine pentru oricine. El are nevoie in primul rand de un stapan care sa-l iubeasca, dar care sa fie totodata ferm. Acesta este un caine mandru, increzator in forta sa, un luptator neinfricat, care impresioneaza si descurajeaza potentialii agresori prin simpla sa aparitie.


Nu este niciodata agresiv fara motiv, dar in cazul in care vreun imprudent il provoaca, ataca intotdeauna frontal fara sa ezite. De asemenea, nu suporta sa fie umilit. Este deosebit de protector cu familia si foarte afectuos cu copiii pe care ii are in grija. Atentie insa, fiind un caine foarte masiv, in momentul in care isi arata sentimentele fata de micuti, de la care suporta aproape orice tip de "tratament", ii poate dezechilibra, iar acestia se pot rani.


Extraordinar caine de paza si protectie, el nu isi paraseste niciodata casa si curtea, nici chiar in urmarirea unui agresor. In trecut, erau tinuti in curte intotdeauna doi Mastino. Un mascul, care se afla imediat in apropierea casei, pentru a nu permite unui potential intrus sa patrunda in interior, si o femela, care era libera tot timpul si care alerga in caz de alarma si ataca din spatele intrusului. Astfel, acesta era prins intre doua "focuri", cu mici sanse de scapare.


Chiar daca aparentul calm al unui Mastino poate pacali la prima vedere, in caz de necesitate acest colos trece la actiune cu o viteza si o forta de neinchipuit. Profund devotat familiei, el nu trebuie sa perceapa nici un fel de amenintare la adresa celor apropiati. E bine sa evitati chiar si imbratisarile amicale puternice, cu persoane pe care cainele nu le-a acceptat inca. Mastino nu latra mult si fara motiv, iar atunci cand atentioneaza emite un marait profund, cu rezonanta infricosatoare.


Chiar daca atunci cand este mic va face placere sa-l vedeti catarandu-se pe canapele, imaginati-va totusi ca puiul va deveni cat de curand un colos de peste 80 de kg. Prin urmare obisnuiti-l sa aiba un loc al sau, pe care sa si-l pastreze. Acolo niciodata nu va fi certat, pedepsit sau deranjat din somn (in perioada de crestere).


Antrenamentul acestui caine trebuie sa contina in principal elemente de obedienta, iar comenzile, la care cainele trebuie sa raspunda cat mai repede, vor fi clare si precise. Pentru a evita accidentele nefericite, in situatia in care un vizitator neatent patrunde fara incuviintarea dumneavoastra pe teritoriul sau, comenzile "pe loc" si "lasa" sunt foarte importante.


Mastino Napoletano este un caine cu un grad ridicat de rezistenta la durere, in care poti avea incredere, dar care nu trebuie dresat pentru paza si aparare, fiind suficient instinctul sau. Din cauza muscaturii devastatoare, este interzis antrenamentul cu manson, iar dresajul se va face numai de catre dresori calificati care au mai lucrat cu astfel de caini.


Dresajul specific de protectie va fi continuat numai cu acei caini care au raspuns total la dresajul de obedienta, pentru ca un Mastino care a apucat sa faca priza si lasa la comanda este o perla destul de rara.


Poate ca la ora actuala exista rase "fabricate", care sunt mai periculoase decat Mastino, dar e bine sa stiti despre ce e vorba inainte de a cumpara un asemenea pui. Acest caine nu este o jucarie si necesita o implicare afectiva si financiara deosebita. Va asigur insa ca merita 100%!Pentru mai multe detalii, sunati la numarul 0731 264 629 pentru a face o comanda si a stabili impreuna cu noi particularitatile legate de varsta, sex si culoare. Cainele este deparazitat si vaccinat. Pentru informatii suplimentare nu ezitati sa ne sunati.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: