Malamut de Alaska

Caracteristici


Malamutul este un caine nordic, descendent al lupilor albi. Este un caine puternic, foarte rezistent la frig; in tinuturile nordice inca mai este folosit la tractiunea saniilor pentru oameni sau lucruri. Este un caine prietenos si loial, foarte inteligent, de aceea mai este folosit si ca insotitor in expeditii.Numele de Malamut ii vine de la populatia care l-a transformat in caine utilitar si de companie, un grup de eschimosi numit "Malemut".


Blana este bicolora, gri cu negru sau alb cu negru ; combinatia de culori in general formeaza o "masca" in jurul ochilor. Crescut in tinutuile nordice, blana sa este foarte deasa si lunga, dar foarte lucioasa si foarte moale la atingere. Pentru a ramane la fel de frumoasa si deasa trebuie periat des – cam de 3 ori pe saptamana.


Este un caine prietenos si potrivit ca animal de companie, se intelege foarte bine atat cu adultii cat si cu copiii. Pentru un astfel de caine aveti insa nevoie de un spatiu mare de joaca, intrucat are nevoie de 2-3 ore zilnice de miscare in aer liber si mai are nevoie si de socializare cu alti caini; este un caine ideal pentru cei care au curte, dar nu trebuie lasat singur foarte mult timp; datorita tendintei de a hoinari, trebuie supravegheat.


Malamutul este un caine de talie medie, traieste in jur de 10-14 ani. Cele mai des intalnite probleme de sanatate sunt legate de deplasarea soldurilor (displazie), afectiuni ale ochilor si, mai rar, probleme legate de incetinirea cresterii membrelor.


Proportii importante: Inaltimea pieptului corespunde aproximativ cu jumatatea inaltimii la greaban, punctul cel mai coborat al pieptului fiind situat exact in spatele antebratului. Lungimea corpului, masurata de la punctul umarului la punctul fesei depaseste inaltimea la greaban.


Comportament / Caracter


Malamultul este un caine afectuos, prietenos si nu este cainele cu un singur "stapan".


Capul: Capul este mare si puternic, proportional cu talia cainelui. Craniul este mare si usor rotunjit intre urechi. El se ingusteaza treptat si se aplatizeaza dedesubtul si in apropierea ochilor, rotunjindu-se catre obraji, care sunt moderat plati.
Botul: Puternic si masiv in raport cu craniul. Pentru toate culorile robei, in afara de rosu, trufa, buzele si marginile pleoapelor sunt de culoare neagra. Brunul este permis doar la cainii cu roba de culoare rosie. Banda de culoare mai deschisa pe trufa, este acceptata.


Dentitia: Maxilarele, superior si inferior, sunt mari si prevazute cu dinti puternici, incisivii sunt articulati in "foarfeca".


Ochii: Dispusi oblic pe craniu, sunt de culoare maro, migdalati (de forma alungita) si de dimensiune medie. Ochii albastri constituie un defect eliminatoriu.


Urechile: Sunt de dimensiune mijlocie, dar mici in raport cu craniul. De forma triunghiulara, sunt lejer rotunjite la varfuri si sunt situate pe marginea externa de dinapoia craniului. Urechile atasate pe varful craniului constituie un defect.


Gatul: Puternic si moderat arcuit.


Corpul: Este compact construit, spatele este drept si descendent in panta usoara spre solduri. Salele sunt solide si bine muscularizate. Salele prea lungi, care fac spatele sa se arcuiasca, constituie un defect. Pieptul este bine dezvoltat.


Membrele anterioare: Sunt bine muscularizate si prevazute cu o foarte puternica osatura. Umerii sunt moderat oblici.


Membrele posterioare: Trebuie sa fie puternice. Vazute din spate, atat static cat si in miscare, ele sunt perfect paralele cu membrele anterioare. Cainele nu trebuie sa aiba posteriorul prea ingust sau prea larg. Pintenii sunt considerati un defect si trebuie cupati imediat dupa nastere. Coapsele sunt foarte muscularizate.


Labele: Sunt compacte si groase cu degete apropiate si bine arcuite. Intre degete trebuie sa existe par de protectie. Unghiile sunt scurte si tari.


Parul: Malamutul are un par de acoperire des si aspru, niciodata lung sau moale. Parul este relativ scurt pe partile laterale ale corpului, dar mai lung pe umeri, gat, pe toata lungimea spatelui. In general, malamutii au un par mai scurt si mai rar in timpul lunilor de vara. Este interzisa tunderea parului in afara celui ce permite o degajare a labelor.


Culoare


Culorile obisnuite trec de la gri deschis, prin nuante intermediare, pana la negru, si de la nisipiu, prin nuante intermediare, pana la rosu. Combinatii de culoare sunt admise la subpar, pe fata (arcade, sprancene, urechi, obraji si nas) si intre suprafetele albe si cele pigmentate. Singura culoare uniforma admisa este albul.


Talia


Exista un larg evantai natural de dimensiuni la aceasta rasa. Talia cautata pentru lucru este de 63,5 cm.(25) la greaban pentru o greutate de 38 kg (85) la mascul si 58,5 cm (23) la greaban pentru o greutate de 34 kg (75) la femele. Totusi, talia nu trebuie considerata mai importanta decat tipul, proportiile si tipul de miscare. La arbitraj, dintre doi caini egali in tip, proportii si functionalitate, va fi preferat cel cu inaltimea mai apropiata de cea standard de munca.


TAG-URI:

DISTRIBUIE: