La gratar cu animalul de companie, distractie sau pericol?
Suntem in plin sezon al concediilor, atat timpul liber cat si caldura din casa ne indeamna sa iesim in natura. Si asa cum se poarta la noi, aceasta ocazie este un bun prilej de a aduna familia si prietenii in jurul gratarului. Bineinteles ca nimeni nu este uitat! Primul care sare in masina este fix animalul nostru de companie. Desi toata lumea se simte bine, gratarul se poate transforma intr-un dezastru pentru prietenul nostru patruped, daca nu suntem atenti la o serie de pericole. Pentru ca ziua sa fie reusita, va invit sa tineti cont de urmatoarele recomandari:
- Carnea cruda. Este tentant sa-i aruncam o bucatica de carne blanosului nostru, caci vorba aceea ,,cainele este un animal carnivor si carnea nu are cum sa-i faca rau’’. Insa carnea insuficient preparata termic poate ascunde oua de paraziti, poate fi o sursa de bacterii periculoase inclusiv Salmonela. Riscurile pentru sanatate sunt si mai mari in sezonul cald, cand bacteriile se inmultesc mai usor iar afectiunile digestive iau o amploare semnificativa.
- Ceapa si usturoiul sunt indispensabile pentru un gratar reusit. Ce poate sa dea mai multa savoare frigaruilor, decat niste bucatele rumene de ceapa asezate cu maiestrie langa carne, cat despre mujdeiul de usturoui nici nu mai incape discutie in ceea ce priveste gustul! Ce trebuie sa ne reamintim este faptul ca atat ceapa cat si usturoiul contin o substanta toxica numita tiofosfat, acest compus este toxic pentru caine indiferent daca aceste legume sunt consumate in stare gatita sau cruda.
- Oasele pot duce la accidente cumplite. Mare grija la oasele de pui, la cele de peste si chiar la coaste! Cel mai adesea aceste oase pot perfora intestinele sau in unele cazuri, cand osul este mai mic decat maxilarele cainelui, poate ramane blocat in gatul animalului avand ca rezultat sufocarea acestuia.
- Alcoolul. Cainii nu se dau in vant dupa alcool, dar cockteiurile fructate sunt dulci iar satisfactia gustului este mare, ba unde mai pui si faptul ca desi nu este dulce, berea din pahar este rece iar caldura este de nesuportat si uite asa se ajunge la a imparti bautura alcoolica cu animalul de companie. Chiar daca a ingerat o cantitate mica de alcool, acesta se absoarbe rapid din tubul digestiv si patrunde imediat in fluxul sanguin, ducand la dezorientare, convulsii, hipoglicemie, hipotermie, tulburari respiratorii, tulburari cardiace, coma si deces. Aceste manifestari apar in circa 30 - 60 de minute de la ingestie.
- Dulciurile cu ciocolata, au un gust bun atat datorita zaharului cat si datorita grasimilor. Insa indiferent de preparat, ciocolata este toxica pentru caini datorita continutului sau in teobromina, substanta toxica pentru sistemul nervos al animalelor de companie. In functie de cantitatea ingerata se pot observa manifestari digestive, sub forma de voma sau diaree, iar in cazuri grave tulburari de ritm cardiac, sangerari interne si moarte.
- Si cum orice gratar aduce cu el mirosul inconfundabil de porumb copt si asupra acestui preparat atentia noastra trebuie sa fie sporita! Cainii adora sa rupa boabele de porumb de pe stiulete, insa se intampla uneori ca pofta sa fie prea mare, iar acesti asa inghita stiuletele cu totul. Riscul de sufocare in acest caz nu este deloc de neglijat!
- Un alt accident care trebuie prevenit este acela de a evita ingerarea betelor de la frigarui. Aceste bete din lemn sau din metal sunt linse cu mare interes de catre companionul patruped, uneori pofta e atat de mare ca animalul nici nu-si da seama cand a scapat batul pe gat. Daca se intampla acest lucru nefericit, vizita la medicul veterinar reprezinta o urgenta. Pentru a evita aceasta situatie aveti grija ca depozitarea deseurilor menajere sa se faca in locuri inaccesibile pentru animalele de companie.
- Continutul caloric pe care il au preparatele traditionale ar trebui sa fie luat in calcul daca dorim sa impartim aceste ,,bunatati‘’ cu animalul de companie. Ca sa ne facem o sumara idee, iata care este continutul caloric al celor mai des intalnite preparate culinare care sfaraie pe gratar: Mici 100 grame = 200 kcal, carnati gratar 100 gr= 277 kcal, pulpe de pui la gratar 100 gr=225.5 kcal, pastrama de oaie =360 kcal, piept de pui gratar 100 gr=241 kcal. Si ca sa fie imaginea clara aveti in vedere ca un caine de talie mica are nevoie de 300- 400 calorii pe zi in functie de varsta si activitatea fizica pe care o desfasoara. Mesele concentrate caloric determina adesea afectiuni digestive, afectiuni care se pot transforma cu usurinta in pancreatita acuta.
Totusi, cateva accesorii nu ar trebui sa ne lipseasca: adapator pentru apa portabil , castron pliabil pentru hrana uscata, ham si lesa si evident, macar o jucarie, precum un freesbee.