Isi pot schimba pestii xifo sexul?
Una dintre intrebarile care au dat nastere miturilor in acvaristica este legata de schimbarea sexului la pesti. Acesta intrebare a plecat de la niste observatii facute in acvarii asupra pestilor xifo (Xiphophorus helleri).
Multa vreme s-a crezut ca in anumite conditii, cand populatia de masculi nu este suficienta, anumite femele de xifo isi pot schimba sexul. Aceasta afirmatie este total neadevarata, dar exista cateva fenomene ce au dus la aparitia ei.
In primul rand, exemplarele de xifo se dezvolta diferit unele de altele. In acvariile mari cu mancare din abundenta, exista masculi cu crestere exploziva care ajung la dimensiuni apreciabile fara aparitia semnului distinct al speciei-spada. Aceste exemplare sunt confundate de catre incepatori cu femele, iar momentul maturizarii sexuale, cand incepe sa creasca spada, poate parea o misterioasa transformare din femela in mascul.
Aceasta confuzie poate fi evitata daca suntem atenti la prezenta gonopodiului. Acesta este un organ format prin transformarea  aripioarei anale intr-un organ copulator, specific masculilor de Poecilidae si este modalitatea prin care se sexeaza si celelalte specii cum ar fi moli si plati.

In al doilea rand s-au observat transformari fizice la femele mature, dominante de talie foarte mare. La aceste femele poate creste o mica spada, iar comportamentul se modifica hartuind femelele celelalte intocmai cum face un mascul matur. Acesti pseudomasculi nu sunt fertili, ei neputand procrea cu celelalte femele.
In natura exista totusi cazuri in care pestii isi pot schimba sexul si este posibil ca si acest lucru sa fi alimentat mitul pestilor xifo.
Un prim exemplu il regasim la carasul salbatic (Carassius auratus gibelio).

In bazine naturale in care exista si alte specii de Ciprinidae, dupa varsta de 2-3 ani masculii de caras se pot schimba in femele, iar populatia reproducatoare poate sa fie aproape exclusiv formata din femele. Reproducerea are loc prin procesul de ginogeneza. Fecundarea icrelor de caras se face de catre alte specii inrudite de Ciprinidae fara a avea loc procesul de hibridizare. Daca in schimb un mascul de caras fecundeaza icrele altui cyprinid are loc hibridizarea si se transmit caracterele ambilor parinti.
Acest fenomen nu s-a documentat la carasul auriu.
Celalalt exemplu in care femelele se transforma in masculi vine din ocean. Pestii din genul Anthias prezinta acest fenomen si se numesc ʺhermafroditi protogeniʺ.

Acesti pesti se nasc toti femele si traiesc in grupuri familiale in recifurile de corali. In momentul in care un mascul. moare femela dominanta a grupului ii ia locul transformandu-se in mascul. Transformarile sunt atat de ordin intern asupra aparatului reproducator, cat si de ordin extern asupra culorilor.
Cu sau fara aceste mituri, xifo a fost si este una dintre cele mai intalnite specii in acvaristica din tara noastra care bucura atat copiii cat si crescatorii impatimiti.
Cand doriti sa achizitionati acest peste fiti foarte atenti la trasaturile exemplarelor si pentru armonie in acvariu alegeti raportul corect pe sexe. Fiecarui mascul matur din aceasta specie ii corespund minim patru female mature.
Pentru a nu cadea prada unor comercianti neavizati sau rau intentionati este necesar ca anterior achizitiei de pesti sa va informati cat mai mult despre specia pe care o doriti.
Daca in apele naturale populatiile pestilor se autoregleaza prin diverse mecanisme, in acvariu acest rol ne revine noua. Prin urmare cumparati inteligent, nu impulsiv!

TAG-URI:

DISTRIBUIE: