Intretinerea unui acvariu
Foarte multe persoane cred ca intretinerea unui acvariu este o operatiune complicate si care consuma mult timp. In ciuda acestor pareri un acvariu se poate intretine cu un minim de timp alocat pe saptamana daca se respecta cativa pasi importanti:
- Schimbul de apa trebuie facut saptamanat in proportie de aproximativ 30%. Cantitatea de apa noua introdusa in acvariu se trateaza cu solutii de contionare a apei cum ar fi : EasyLife Filter Medium, Jbl Biotopol, Sera Aquatan, Tetra AquaSafe
- Sifonarea pietrisului se face cu ajutorul aspiratoarelor de substrat cum ar fi Sera Gravel Washer sau aspirator cu pompa. Prin procesul de sifonare odata cu apa din acvariu se aspira si particulele depuse atat pe cat si in pietris.
- Curatarea geamurilor se face cu ajutorul unor magneti, racletisau bureti speciali care au o suprafata rugoasa care curate algele si calcarul dar care nu zgarie sticla de acvariu.
- Curatarea filtrelor nu trebuie facuta decat atunci cand debitul scade. Spalarea mediilor filtrante se face in apa scoasa din acvariu pentru a nu distruge in totalitate coloniile de bacterii benefice.Daca filtrul are mai multe medii acestea se pot spala pe rand. Mediile biologice nu se spala enegic, doar se clatesc. Dupa curatarea filtrelor se pot introduce solutii pe baza de bacterii vii care refac coloniile de bacterii cum ar fi EasyLife Easy Start , Jbl Denitrol.
Acesti pasi se fac la schimbul efectiv al apei si dureaza maxim o ora la un acvariu mare o data pe saptamana. Mai exista o serie de masuri care asigura functionarea in parametric optimi:
- Evitarea supraaglomerarii cu pesti. Fiecare peste are nevoie de un volum de apa . Pentru pestii mici pana in 4-5 cm(care sunt cei mai intalniti) acest volum este de aproximativ1-1,5l/cm din lungimea pestelui.
- Evitarea suprahranirii. Pestii se hranesc in cele mai multe cazuri odata pe zi o cantitate mica astfel incat sa fie consumata repede sis a nu cad ape fundul bazinului. Mancarea care cade pe fundul acvariului in general nu mai este mancata si duce prin procesul de descompunere la alterarea calitatii apei.
- Hranirea cu o mancare corespunzatoare. Atunci cand hranim pestii trebuie sa tinem cont de ce mancare consuma in natura si locul in care se hranesc. Astfel avem pesti cu o dieta preponderant carnivore , pesti omnivori si pesti cu dieta preponderant ierbivora. Adaptarea mancarii din acest punct de vedere va creste rata de acceptare a hranei. Din punct de vedere al locului unde se hranesc pestii care se hranesc la suprafata vor fi hraniti cu fulgi si granule ce se scufunda lent, pestii care se hranesc intre ape(zona mediana a acvariului) vor fi hraniti cu granule cu scufundare mai rapida, iar pestii de fund(sanitaria) vor fi hraniti cu pastille.
- Iluminatul este foarte important deoarece daca nu este efectuat corespunzator poate genera o crestere abundenta a algelor si marirea duratei de intretinere a acvariului. Lumina sta aprinsa in medie 8-10 ore pe zi si daca este posibil se imparte aceasta perioada in doua cu o pauza de aproximativ 4 ore.
Un acvariu frumos si sanatos este conditonat de mult mai multi factori, dar daca acesti pasi se respecta timpul destinat intretinerii acvariului se va micsora si vom avea mai mult timp sa urmarim si sa ne bucuram de pestisori.
Lista de cumparaturi:
- Aspirator de substrat
- Magnet/manusa/racleta/burete
- Substante de conditionare
- Substante de ciclare in cazul unor dezechilibre
TAG-URI:
DISTRIBUIE: