Intrebari si raspunsuri privind gestatia cainilor
Iti suspectezi catelusa ca ar putea fi gestanta? La ce te astepti atunci cand catelusa ta ar putea fi gestanta? Aici gasesti raspunsuri la cele mai frecvente intrebari legate de stagiile de sarcina ale catelusei tale, numita si gestatia.

Cat dureaza gestatia la caini?


In mod normal, gestatia dureaza 63 de zile (aproape 9 saptamani). O gestatie normala poate dura intre 58 si 68 de zile.
Perioada de fertilitate maxima la caini este cunoscuta sub numele de ,,calduri”, care dureaza pana la 3 saptamani.  Desi poate varia de la rasa la rasa, perioada de gestatie normala se incadreaza in acelasi interval pentru toti cainii, indiferent de rasa.

Care sunt semnele unei eventuale sarcini ale cainelui tau?

  • Unii caini nu arata niciun semn de sarcina in primele saptamani. Semnele sunt evidente numai in al doilea trimestru de sarcina, adica in jur de 3 saptamani de la contact.
  • Greata matinala si varsaturile nu reprezinta semne comune, insa isi fac prezenta la unii caini in jurul zilelor 21-25 de sarcina, din cauza schimbarilor hormonale.
  • Cresterile in greutate isi fac simtita prezenta in jurul celei de-a 21-a zi de sarcina. Din ziua 35, cresterea in greutate tinde sa fie clar vizibila si va continua pana la sfarsitul perioadei.
  • Cainele poate elimina o secretie sau mucoida din vulva in jurul zilei 30 a sarcinii.
  • Sanii devin mult mai pronuntati si mai roz in jurul zilelor 25-30, din cauza nivelului crescut de sange. Apoi, in jurul zilei 40, glandele mamare incep sa se mareasca.
  • O scurgere usoara si transparenta poate fi eliminata din glandele mamare.
  • Marirea absomenului este vizibil in mod normal in jurul zilei 40. Deoarece cainele insarcinat se apropie de termen, s-ar putea sa observi ca puii se misca in abdomen.
Atentie: Semnele unei sarcini difera de la caine la caine, chiar si in ceea ce piveste sarcinile aceluiasi caine. Asigura-te ca il implici pe veterinar activ in supravegherea sarcinii in aceasta perioada. Daca esti ingrijorat in legatura cu starile cainelui tau sau daca observi ceva neobisnuit, contacteaza medicul veterinar.

Cum stiu daca catelusa mea este gestanta?


Daca iti suspectezi cainele ca ar fi gestant, trebuie sa ii contactezi veterinarul pentru a face o programare pentru o consultatie. Programeaza consultatia la trei saptamani de la eventuala zi a conceptiei. In acea perioada doctorul poate folosi ultrasunetele sau orice alta tehnica disponibila pentru a verifica daca este vorba despre o sarcina. Pe langa acest lucru, veterinarul verifica si nivelul sangelui pentru prezenta relaxinei, intalnita doar in corpul cainilor gestanti. Acest test trebuie facut intre zilele 21-25 de cand cainele devine suspect de sarcina. Mai tarziu, in jurul zilei 45, veterinarul recomanda razele-X, pentru a numara puii inainte de a naste.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: