Intoxicatia cu ciocolata la caini
Ciocolata, atat de ravnita de noi, poate deveni o capcana mortala pentru micul nostru prieten blanos. Cand vine vorba de ciocolata, se pot intalni doua situatii destul de periculoase.
O prima situatie cand catelul din curiozitate ajunge sa consume acest produs lasat din neglijenta in locuri usor accesibile.
Din pacate, a doua situatie este mult mai frecventa si mai dramatica deoarece omul insusi ofera cainelui acest produs care ii pune viata in pericol.
Ciocolata este de fapt un produs obtinut din cacao Theobroma, avand in compozitie, dupa cum sugereaza si numele, o combinatie de cafeina si teobromina. Acestea sunt substante toxice  cu efecte grave asupra functionarii inimii, a sistemului nervos si a celui circulator al cainilor.

Care este cantitatea toxica?


Toxicitatea apare in functie de cantitatea ingerata si de concentratia teobrobinei din produs, cunoscandu-se faptul ca in ciocolata cu lapte aceasta concentratie este mai scazuta. La polul opus se gaseste ciocolata amaruie (neagra) in care toxicitatea teobrobinei este mult mai ridicata. In concluzie, diferite tipuri de ciocolata contin cantitati diferite de teobromina. Cu cat ciocolata este mai amaruie cu atat pericolul este mai mare.
Din acest punct de vedere, este foarte util ca atunci cand suspectam ca s-a produs un consum accidental de ciocolata sa pastram ambalajul. Astfel ii va fi mai usor medicului veterinar sa aproximeze gravitatea intoxicatiei inmultind cantitatea de teobromina din compozitie cu cantitatea ingerata.
Factorul individual are si de data asta un rol important. Starea de sanatate a animalului poate inclina decisiv balanta catre un prognostic favorabil sau, din contra, poate duce catre o situatie complet dramatica.

Care sunt semnele intoxicatiei?


In functie de starea de sanatate a animalului semnele intoxicatiei apar la 3-4 ore de la consum.
Se pot observa manifestari digestive, traduse prin voma, diaree, diaree cu sange, respiratie dificila, accelerata, tremuraturi musculare pana la adevarate convulsii, neliniste, hiperactivitate, raspunsuri exagerate fata de stimuli, temperatura crescuta pentru ca ulterior aceasta sa scada sub valoarea normala, urinari frecvente, insuficienta cardiaca, coma si moarte prin stop cardiorespirator.

Ce e de facut?


Inducerea vomei poate salva viata cainelui in masura in care aceasta operatiune va fi facuta de indata ce s-a produs consumul sau cel tarziu in primele doua ore de la ingestie, cand ciocolata inca se mai afla in stomac. Ulterior, se va administra cainelui carbune medicinal ce va servi la absorbtia teobrominei si impiedicarea patrunderii acesteia in fluxul sanguin.
Inducerea vomei este interzisa cainilor care sunt inconstienti sau care au starea alterata doarece exista riscul aspiratiei pulmonare si al asfixiei prin inec.
Incurajarea consumului de apa este o modalitate simpla prin care pastram nivelul de hidratare al organismului.
Deplasarea cat mai rapida spre medicul veterinar reprezinta o foarte mare urgenta.

Tratament


Din nefericire nu exista antidot contra teobrominei. Medicul veterinar va face un examen fizic general,  completat de analize de sange si urina pentru a putea evalua gradul in care sunt afectate principalele organe. Se poate realiza eventual si un examen EKG ce ne permite aprecierea activitatii cardiace.
Tratamentul in sine este unul de sustinere ce consta in tratament de rehidratare perfuzabil, dar si in medicatie specifica in functie de daunele provocate organismului.
Preventia ramane si de data aceasta, precum in cazul altor afectiuni mortale, masura cea mai indicata pentru a pastra starea de sanatate a animalului mult iubit. In acest sens orice crescator de caine trebuie sa se asigure ca ciocolata va fi depozitata in locuri sigure, departe de mustatile curioase ale prietenului drag.
Pentru cei care se simt vinovati ca nu impart bucuria de a manca o bucatica de ciocolata cu ghemotocul de blana, acestia ar trebui sa stie ca in magazinele destinate animalelor exista ciocolata speciala pentru caini, lipsita total de toxicitate.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: