Insolatia la caini - Masuri de urgenta
Cum iti dai seama ca un caine are insolatie?
Cainii cu insolatie au modificari de comportament si ale starii generale suficient de vizibile pentru a putea fi interpretate cu usurinta. De obicei acestia sunt apatici, anxiosi , uneori pot deveni chiar agresivi. In functie de severitatea hipertermiei se pot constata tulburari digestive traduse prin voma, diaree sau diaree cu sange, saliva vascoasa, inapetenta sau refuzul hranei.
Cainii sunt molesiti, dezorientati, merg cu dificultate, ochii par injectati, respiratia este greoaie, gingiile sunt rosiatice, vinetii, ajungandu-se in cazuri grave la convulsii, pierderea cunostintei si moarte datorita edemului cerebral care se instaleaza cu repeziciune.
Toate aceste semne clinice se pot constata fulgerator, in interval de cateva minute in functie de valoarea temperaturii la care este expus cainele.
Care sunt masurile de urgenta ?
- Scoaterea animalului din mediul care a generat cresterea temperaturii reprezinta cea mai importanta si prima masura de ajutor in caz de soc termic.
- Asezarea cainelui se va face intr-o camera racoroasa preferabil in care sa existe un aparat de aer conditionat sau un ventilator ce se va orienta catre acesta. Se poate pune patrupedul direct pe gresie sau pe o alta suprafata racoroasa.
- Se vor aplica pe abdomen (zona fara par) dar si pe labute prosoape ude pentru a ajuta organismul sa piarda caldura inmagazinata. Udarea acestor carpe se va face cu apa rece dar nu foarte rece, existand riscul ca in cazul aplicarii unor prosoape prea reci sau a ghetii, vasele periferice sa se contracte, iar caldura acumulata sa ramana in corp si sa provoace daune majore organelor vitale. Acelasi lucru se intampla si daca intreg corpul este invelit in carpe ude. Prosoapele se inlocuiesc frecvent pe masura ce se incalzesc.
- Cu un prosop umed se va acoperi capul, in special zona cefalica.
- Se vor masa usor labutele pentru a stimula circulatia periferica si implicit pierderea de caldura.
- Se va da animalelor apa rece in cantitati mici, deoarece exista riscul edemului pulmonar in cazul ingerarii unei cantitati prea mari de apa in timp scurt. Apa se va oferi doar animalelor perfect constiente.
- In cazul in care animalele nu pot fi transportate in casa, acestea pot fi adapostite intr-un loc umbros, iar stropirea animalelor se poate face cu ajutorul furtunului de gradina.
- Se pot face de asemenea bai cu apa potrivit de rece si avand grija ca in permanenta capul sa fie tinut cu grija deasupra apei pentru a nu exista pericolul inecului.
- Se evita administrarea antitermicelor de uz uman care de cele mai multe ori nu fac decat sa agraveze situatia.
- In toata aceasta perioada temperatura se va monitoriza periodic la interval de 10-15 minute, prin masurarea acesteia la nivel rectal. La valoarea de 40°C situatia este urgenta, iar la 41°C devine critica. Odata scazuta temperatura sub 39°C se intrerup toate aceste masuri deoarece organismul va reusi singur sa-si realizeze termoreglarea.
- Se interzice hranirea animalelor pana cand situatia lor devine stabile.
- Se va solicita ajutorul unei alte persoane care va suna la ambulanta si va lua legatura cu medicul veterinar.
- In cazul transportului spre clinica, transportul se va face cu aerul conditionat pornit sau cu geamurile larg deschise. Pana la masina, animalele se vor transporta in brate sau pe o targa improvizata interzicandu-se mersul sau orice alt efort care nu va face decat sa genereze caldura si sa inrautateasca si mai mult situatia.
- Chiar daca animalele par ca si-au revenit, consultul medicului veterinar ramane o prioritate, deoarece complicatiile secundare post insolatie pot aparea in decurs de cateva ore pana la cateva zile, iar in toata aceasta perioada riscul de deces se mentine ridicat. Nu exista antidot sau medicatie specifica in caz de soc termic, conduita terapeutica va urmari terapia cu fluide administrate intravenos, scaderea temperaturii, precum si tratamentul de sustinere al organelor afectate.
Care sunt complicatiile secundare insolatiei?
In functie de temperatura si de durata expunerii la caldura, organele vitale sunt profund afectate putandu-se inregistra edem cerebral, insuficienta renala, insuficienta hepatica, insuficienta cardiaca, coagulare anormala a sangelui si risc de hemoragii spontane.
Fata de alte maladii a caror incidenta poate fi controlata sau nu, insolatia este de fapt o mare neglijenta din partea stapanilor al carei final este de cele mai multe ori tragic pentru animalul de companie.
TAG-URI:
DISTRIBUIE: