Ingrijirea si tocitul ghearelor la pasari

Intretinerea gherutelor este un aspect important de avut invedere cand ne bucuram de compania pasarilor exotice. In natura acest fenomen este unul normal deoarece pasarile se prind cu degetele de suprafete cu diametre diferite, fapt ce face ca tocirea unghiilor sa vina de la sine. Acasa situatia sta cu totul altfel. Pasarii i se pun la dispozitie bare fixe, bare ce au un rol determinant in mentinerea unor dimensiuni adecvate al ghearelor.

Magazinele de specialitate vin si de data aceasta cu solutii variate. Tocirea naturala se poate face cu ajutorul urmatoarelor produse:

Barele de sustinere din material plastic trebuiesc alese in functie de deschiderea ghearelor speciei pe care o detinem. Din acest punct de vedere sunt indicate barele cu un diametru mai mare pentru ca forteaza pasarea sa deschida mai mult degetele. In felul acesta relaxarea articulatiilor picioarelor, cat si tocirea unghiutelor, va fi una corespunzatoare. Nu sunt indicate betele de sprijin foarte subtiri, deoarece pasarea va face un efort mare pentru a se sprijini pe acestea, iar cu timpul vor aparea probleme articulare si nici gherutele nu se pot toci adecvat.

Betele din plastic au avantajul ca sunt rezistente si se igienizeaza usor.

Crengutele de sustinere din lemn natural reprezinta solutia ideala. Acestea prezinta pe toata lungimea diametre diferite, fapt ce ajuta la mentinerea sanatatii articulatiilor, favorizand foarte mult intretinerea corespunzatoarea a gherutelor.

Betele de sprijin din piatra ponce functioneaza dupa principiul betelor naturale prezentand grosimi diferite de la un capat la altul al batului. Acestea isi gasesc utilitatea atat in tocirea unghiilor, cat si a ciocului.

Betele abrazive sunt confectionate dintr-un material cu o textura asemanatoare smirghelului, acestea avand o reala eficienta in ajustarea naturala a unghiilor.

Scaritele de lemn dau posibilitatea pasarilor de a se relaxa, de a face exercitiu fizic, ajutand totodata si la tocirea unghiutelor.

Taierea unghiilor. Aceasta manopera se va aplica doar in ultima situatie, ca o masura de urgenta dupa ce am apelat la metodele de mai sus. Taierea unghiilor presupune o oarecare precizie si indemanare. La pasari unghiile sunt vascularizate, la fel ca la oameni . Ajustarea ideala se va face la 2-3 mm de partea roz, anume partea vascularizata a unghiei. Cu cat unghiile sunt mai mari, cu atat tinde sa se alungeasca si aceasta vascularizatie, iar riscul de a da sangele creste. Daca nu va simtiti stapani pe situatie, apelati la un medic veterinar. Daca totusi doriti sa incercati, prindeti pasarea si tineti-o invelita intr-un prosop pentru a-i limita miscarile, aveti nevoie de un asistent care sa faca acest lucru. Cu o mana luati pe rand fiecare deget in parte, iar cu cealalta taiati unghia la o dimensiune normala tinand cont de partea roz (vascularizatie).

Nu faceti miscari bruste si procedati cu foarte mare blandete pentru ca pasarile se sperie foarte, foarte usor.

Taierea unghiilor se va face cu ajutorul forfecutelor speciale pe care le puteti achizitiona din magazinele destinate animalelor.

Netocite corespunzator sau netaiate la timp, unghiile se inconvoaie, ajungand in cele din urma ca varful acestora sa penetreze pielea generand abcese si infectii ale talpii. Pasarile nu mai pot face sprijin pe picioare, nu se pot deplasa, starea lor de sanatate are de suferit, slabesc, putand ajunge in cazuri grave chiar la deces.

Ingrijirea unghiilor se poate face extrem de usor si vine de la sine daca ii asiguram micului nostru prieten produse special destinate acestui scop. Si unghiile lui trebuie sa arate bine.

Lista de cumparaturi:

Bete de sustinere din material plastic

Bete abrazive

Bete piatra ponce

Crengute din lemn natural

Scarite din lemn

Forfecuta de unghii



TAG-URI:

DISTRIBUIE: