Ingrijirea si tocitul dintilor la rozatoare
Rozatoarele sunt un ordin de mamifere care insumeaza cele mai multe specii ce exista la ora actuala, aproximativ o treime din populatia totala de mamifere a Terrei. Au o paleta foarte larga de forme si marimi de la cateva grame la peste 40 de kg.
Caracteristica comuna a acestor animale este lipsa caninilor si o crestetere continua a incisivilor cu care pot roade. Incisivii sunt lungi, galbeni- portocalii, cresc toata viata si nu sunt acoperiti cu smalt. Dintii sunt de culoare alba sunt indicatorul unei problem sau a unei carente.
Rozatoarele sunt bine reprezentate pe piata de pet. Cele mai intalnite animale sunt Iepurele, porcul de guineea, chinchilla, hamsterul sirian, hamsterul siberian, hamsterul roborovski, veverita siberiana, veverita degu, gerbilul si soarecele. Aceste animale sunt preponderant ierbivore, dar se observa unele inclinatii carnivore sau canibalistice la unele dintre ele(hamster, veverite, soareci). Dieta corecta a animalului este un prim pas pentru o dentitie sanatoasa. Pentru a nu avea problem cu dentitia trebuie sa tinem cont de urmatoarele:
  • Fanul nu trebuie sa lipseasca din alimentatia nici unui rozator indifferent de talie. Acest lucru este uneori uitat cand este vorba de rozatoarele de talie mica. Fibrele lungi din fan ajuta la tocirea dintilor. In plus pe langa aportul nutritive, fanul satisfice si nevoia de ros.
  • Hrana sub forma de cereale si pelete tari ajuta si ea la tocirea dentitiei. In plus unele meniuri contin nuci si alune in coaja lor dura tocmai pentru a stimula un comportament natural si a preintampina cresterea excesiva a dintilor.
  • Blocurile minerale. Aceste suplimente ajuta la tocirea dintilor de asemeni, pe langa rolul lor in aportul de calciu si alte minerale.
  • Batoanele care sunt date ca si recompense ajuta si ele la tocitul dintilor atat prin semintele care sunt lipite pee le cat si prin partea lemnoasa din centru.
  • Jucariile din lemn Jucariile din lemn. Aici exista o mare varietate de produse pentru ros incepand de la casute din lemn, podete), jucarii cu diverse forme si culori, si pana la bete. Lemnul care se foloseste nu trebuie sa fie rasinos sau taninos. Se foloseste in special lemnul de alun. Unele jucarii au in constructia lor pe langa lemn sfoari executate din fibre natural care pot fi consumate de asemeni.
  • Crengute. In aditie la jucariile de lemn din comert putem sa dam animalutelor noasre crengute naturale de alun, salcie, salcam sau pomi fructiferi.

 
Toate aspectele din viata rozatoarelor de la alegerea custii, a casutei,a hranei sia accesoriilor graviteaza in jurul capacitatii de a roade a acestor animalute. Totusi uneori datorita unei ingrijiri necorespunzatoare sau a unei alimentatii improprii sau incomplete dintii cresc excesiv provocand dureri animalului si punandu-l in incapacitatea de a se hrani. In aceste cazuri se impune interventia medicului veterinar. Procedura este simpla si nedureroasa. Practic, cu ajutorul unui cleste se scurteaza incisivii pana la lungimea optima. Ulterior, prin frecare isi recapata ascutimea.Animalul poate astfel sa se hraneasca si isi revine in timp scurt. Respectand cerintele de baza ne putem bucura de aceste animalute adaptabile si usor de ingrijit.


Lista de cumparaturi:

TAG-URI:

DISTRIBUIE: