Ingrijirea pisicilor in sezonul rece
In comparatie cu cainii, pisicile care-si duc viata la curte sunt mai afectate de venirea sezonului rece pentru ca natura le pregateste mai putin pentru zilele friguroase. Astfel, stapanii trebuie sa ia cateva masuri de ingrijire speciala in aceasta perioada, ideal fiind ca felinele sa accepte mutarea in interiorul locuintei lor. Afla ce trebuie sa faci pentru a-ti proteja pisica pe timpul iernii!

Protejarea pisicilor de curte


Pe timpul iernii pisica are nevoie de un proces de adaptare treptata, cu urmatoarele etape:  • pentru inceput, castronul cu mancare va fi oferit in interiorul locuintei, pentru ca animalutul sa fie impulsionat sa intre;
  • ulterior, cand animalutul pare ca s-a obisnuit cu incinta, usile vor fi inchise;
  • daca pisica da semne de neliniste, i se va da drumul imediat afara, pentru evitarea stresului;
  • cu timpul, pisica se va obisnui sa ramana in casa in cea mai mare parte a zilei si va cere singura sa fie scoasa afara pentru nevoi. 

Exista si cazuri in care acest proces nu se soldeaza cu succes, iar pisica refuza sa-si duca viata in locuinta omului. Pentru a o proteja, totusi, de temperaturile scazute, ii putem amenaja culcusul intr-un loc uscat, ferit de vant si umezeala.


Cinci pericole care pandesc pisica de curte in sezonul rece


Degeraturile si inghetul


Degeraturile si inghetul pot fi prevenite prin tapetarea culcusului felinei cu paie, nu cu materiale textile – acestea retin umezeala.

Malnutritia


Malnutritia, care poate fi prevenita cu o hrana bogata in calorii. Necesarul de energie al animalelor de exterior este mai ridicat decat al celor de casa.

Deshidratarea


Deshidratarea, din cauza frigului, care actioneaza atat asupraorganismului pisicii, cat si asupra apei de baut, inghetand-o. De aceea, vasele de baut trebuie verificate de mai multe ori pe zi pentru a preveni aceasta situatie.

Intoxicatia cu antigel


Intoxicatia cu antigel apare din cauza ca aceasta substanta dulce si consistenta este linsa adeseori de catre animalele de curte. Daca pentru caini se poate ajunge la deces in urma ingerarii unei cantitati foarte mici de antigel, in cazul pisicilor este suficient ca acestea sa-si spele labutele dupa ce acestea au luat contact cu aceasta substanta.

Accidentele de masina


Accidentele de masina se intampla din cauza obiceiului pisicii de a se incalzi sub motorul masinilor stationate. Recomandam ca, ori de cate ori sunteti la volan, pe punctul de a pleca de pe loc, sa claxonati de cateva ori pentru a speria eventualele pisici adapostite sub masina,
pentru a nu fi strivite.

Protejarea pisicilor de apartament


In ceea ce priveste ingrijirea pisicilor de apartament in sezonul rece, proprietarii nu trebuie sa ia masuri speciale, avand in vedere diferenta mica de parametri de microclimat intre iarna si restul anotimpurilor.


O observatie este necesara: din cauza naparlirii mai accentuate din aceasta perioada, pisicile ar trebui sa fie periate mai des pentru a preveni ingerarea unei cantitati insemnate de par in timpul toaletarii.


Iarna trebuie sa iei masuri speciale privind ingrijirea pisicilor daca vrei ca acestea sa treaca peste sezonul rece cu bine.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: