Îngrijirea pisicilor în călduri

Termenul de ,,pisică în călduri‘’ se referă la pisicile care au atins maturitatea sexuală și sunt dornice să se împerecheze.

Din punct de vedere fiziologic, acest termen ar trebui atribuit doar femelelor. Masculii nu intră în călduri, ei doar își exercită comportamentul sexual atunci când nările lor sunt inundate cu feromoni sexuali secretați de femelele dornice să se reproducă.

Când intră o pisică în călduri?

Vârstă la care ating maturitatea sexuala este foarte precoce la pisici, acestea putând avea primul ciclu de călduri când au între 4-6 luni. Adeseori, primele manifestări nu sunt foarte intense și de multe ori familia nici nu-și dă seama că micul ghemotoc de blană a devenit activ din punct de vedere hormonal.

Cât ține perioada de călduri?

Această perioadă este împărțită în 4 etape, fiecărei etape fiindu-i caracteristice anumite schimbări comportamentale și hormonale.

Proestrus marchează prima etapă și durează 1-2 zile. De cele mai multe ori nu se observă schimbări comportamentale ale femelei în aceste zile. Doar emisiile de feromoni anunță masculul că femela se pregătește de împerechere.

Estrus sau perioada de ,,călduri‘’ durează până la 7 zile (putând varia de la 2 la 19 zile). În această perioadă apar manifestările clinice, femela acceptă masculul și dacă are loc împerecherea, ovulația și gestația. Pisicile sunt ovulatoare induse, aceast lucru însemnând că actul de reproducere stimulează ovarul să elibereze ovule, femela având parte de câteva împerecheri în 24 de ore. Această activitate epuizantă pentru mascul poate face ca acesta să părăsească femela, iar acest lucru ar duce ca femela să se împerecheze și cu alți masculi, având ca rezultat fătarea de pui ce au tați diferiți.

Interestrus este perioada care apare dacă pisica nu a ovulat. Durează 13-18 zile până când proestrus începe din nou.

Diestrus apare atunci când o pisică a ovulat. Ovulația se produce în urma împerecherii.

Daca pisica rămâne gestantă, gestația durează în medie 65 de zile.

Anestrus reprezintă absența oricărui ciclu de călduri, și poate apărea că urmare a scăderii luminii zilei. Anestru reprezintă perioada de repaus hormonal dintre fazele de estru. Poate avea o durată de 2-3 luni.

Ciclul sexual la pisică are caracter sezonier și se manifestă intens începând cu luna februarie, când creșterea zilei (lumina) duce la activarea hormonilor sexuali.

În cazul pisicilor de apartament, lumina artificiala creează dezechilibre hormonale și, astfel, în cazul acestor animale manifestarea căldurilor putându-se constata pe tot parcursul anului.

Cum se manifesta o pisica în călduri?

Femela este vocală, miaună mai tot timpul pentru a-și face remarcată prezența. Se freacă intens de mobilierul din casă și de picioarele stăpânilor. Când este mângâiată își ridică fundul și adoptă poziția de împerechere, lăsând coada într-o parte. Urinează des și are apetit scăzut. De foarte multe ori tinde să evadeze, aspect întâlnit mai ales în cazul pisicilor de exterior.

Cum ajut pisica să treacă peste această perioadă?

-           Acordă-i atenție! Timpul petrecut alături de mica ta prietenă îi va oferi relaxarea de care are nevoie.

-           Folosește jucării cu catnip. Catnip-ul poate avea efect stimulator asupra anumitor pisici și efect liniștitor asupra celorlalte. În oricare dintre situațiile acestea, mirosul de catnip va distrage atenția pisicii, mai ales în această perioadă a vieții ei, rolul acestora fiind acela de a menține pisica fericită și distrasă.

-           Separă pisicuțele de sex diferit dintr-o locuință, asta dacă nu iți dorești să ai o nouă generație de pisicuțe.

-           Acordă atenție plaselor de la geamuri. În încercarea lor de a-și căuta un partener, pisicuțele devin experți ai evadărilor, aceste situații putând culmina cu pierderea animalului de companie sau chiar cu accidentarea acestuia.

-           Menține litiera curată. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să folosești un așternut de calitate, acest lucru va încuraja pisica să folosească litiera și va descuraja urinarea în afara acesteia.

-        În cazul în care pisica a urinat în afara litierei, curăță aceste locuri folosind soluții speciale. Caută în magazinele de specialitate soluțiile care au în compoziție enzime, enzimele au rolul de a dizolva mirosurile puternice, cum ar fi mirosul de urină cu feromoni. Renunță la folosirea soluțiilor cu amoniac pentru a curăța astfel de suprafețe. Amoniacul se găsește în mod natural în urina, iar mirosul acestor soluții s-ar putea să încurajeze în continuare pisica să marcheze în aceste locuri.

Pot să sterilizez pisica?

Sterilizarea chirurgicală presupune îndepărtarea ovarelor și a uterului, ceea ce duce la imposibilitatea reproducției.

De la ce vârstă pot steriliza pisica?

Hormonii sexuali influențează și procesul de creștere, motiv pentru care europenii aleg să sterilizeze animaluțele după primul ciclu de călduri.

Nu exista nicio dovada științifică cum că dacă femela ar face un rand de pui acest lucru ar fi benefic pentru starea ei de sănătate. Ba din contra studiile arata că, cu cât trec mai multe cicluri de călduri peste o femelă care nu rămâne gestantă, cu atât incidența cancerului mamar crește considerabil.

Dacă femela este deja în perioada de călduri, se consideră că momentul optim pentru sterilizare ar fi  la 1-2 săptămâni după dispariția semnelor specifice căldurilor.

Pisicile pot fi dificile când sunt în călduri, dar cu grija și răbdare poți face ca mica felină să treacă peste această stare cu un minim de stres și disconfort.

 

 

 

 

 

TAG-URI:

DISTRIBUIE: