Ingrijirea penajului la pasarile de apartament

Pasarile sunt foarte atente atunci cand vine vorba de ingrijireacorporala. Pasarile sanatoase se vor ocupa singure de acest aspect pentru ca natura le-a inzestrat cu tot ceea ce le trebuie. Imediat de unde pornesc penele din coada, pasarile prezinta un depozit de grasime care secreta un ulei protector. Atunci cand isi ingrijesc penele pasarile iau cu ciocul acest ulei si-l intind de la baza la varful penei rezultand in final un aspect lucios, frumos al penajului. Pentru ca nu reusesc sa faca acest lucru si pentru penajul de la nivelul capului deseori vedem pasarea cum practic se freaca cu capul de acest depozit de la baza cozii.

Uleiul din aceasta glanda va fi dus de catre ciocul pasarii si la nivelul picioruselor. Pe langa aspectul estetic, acela de a mentine luciul penelor si al gherutelor acest ulei are un insemnat rol protector prevenind patrunderea acarienilor si a altor paraziti la nivelul pielii si al penelor.

Desi pasarile se ocupa singure de ingrijirea penajului, conditiile adecvate intretinerii acestuia vor ramane in atentia iubitorilor de pasari.

Alimentatia are cel mai insemnat rol in aspectul si calitatea penajului. Un meniu bun trebuie sa fie cat mai variat, sa cuprinda toti nutrientii esentiali; proteine de buna calitate, grasimi, carbohidrati vitamine si minerale. Se prefera alegerea unui sortiment special conceput pentru o anumita pasare in locul semintelor universale.Pe langa hrana industriala, alimentatia zilnica trebuie sa contina fructe, legume si anumite nutreturi de origine animala: ou, coaja de ou, branza de vaci nesarata, viermi.

Alimentatia in timpul naparlirii. Naparlirea este o stare fiziologica normala care are loc inainte sau dupa sezonul de reproductie. Aceasta perioada dureaza in mod normal intre 6-8 saptamani. Este o stare solicitanta pentru organism deoarece refacerea noilor pene necesita un plus de proteine, de aminoacizi cu sulf, fiind cunoscut rolul important al acestui mineral in structura penelor. Alimentatia influenteaza intr-o foarte mare masura acest proces.

In perioada de naparlire este indicata introducerea in alimentatia pasarilor a pateurilor. Acestea sunt sortimente de hrana care cresc valoarea nutritionala a ratiei ajutand pasarea sa naparleasca corect. Suplimentele de pus in apa contin vitamine care sprijina procesul de naparlire, au rol tonic general ajutand pasarea sa treaca mai usor peste aceasta perioada.

Cadita pentru imbaiere este un accesoriu util deoarece faciliteaza caderea usoara a penajului desprins, ajutand pasarea sa naparleasca mai usor. Imbaierea este o bucurie pe care o impartasesc majoritatea pasarilor exotice si in special canarii si cintezele. Baia are si un puternic impact pozitiv asupra sanatatii mentale. In timpul sezonului cald imbaierea este o modalitate prin care pasarile reusesc sa faca fata temperaturilor ridicate.

Factorii de mediu au si ei un aport adecvat in aspectul pasarii. Caldura, umiditatea, lumina, zgomotele influenteaza starea de sanatate a pasarii si implicit calitatea penajului.

Factorii emotionali. Stresul, plictiseala, singuratatea influenteaza in mod deosebit aspectul penajului. In toate aceste situatii pasarile isi pierd interesul pentru ingrijire, ba mai mult ajung sa-si smulga penele, afectiune des intalnita in situatia pasarilor nefericite. Dar aceasta situatie trista poate fi usor evitata daca: optam sa cumparam mai multe pasari,( indicatie obligatorie in cazul celor de stol; zebra, pescarusi etc ), petrecem mai mult timp cu prietenii inaripati lucru obligatoriu mai ales in cazul papagalilor, cumparam jucarii. Acestea relaxeaza, alunga plictiseala, singuratatea, sustin miscarea fizica si sanatatea mentala.Nu puneti toate jucariile odata, pasarile isi vor pierde repede interesul, rotiti-le la fiecare doua saptamani, vor fi privite cu mare interes.

Aspectul penajului este unul dintre cei mai importanti indicatori de sanatate, asa ca uitati-va cu drag la pasarea voastra si asigurati-va ca nu duce lipsa de nimic.

Lista de cumparaturi:

Hrana de calitate

Pateuri

Vitamine

Cada pentru imbaiere

Jucarii


TAG-URI:

DISTRIBUIE: