Îngrijirea gheruțelor câinilor și pisicilor
Exact ca în cazul nostru și patrupedelor noastre trebuie să le acordam o atenție sporită în privința gheruțelor, pentru că au creștere continuă și pot produce disconfort sau câteva afecțiuni care pot duce la alte complicații.
CÂINI
În cazul câinilor, gheruțele, cel mai adesea, se tocesc de la sine, în timpul plimbărilor, mai ales pe suprafețe dure (asfalt, ciment, pavele etc.). Totuși, sunt șanse mari ca plimbările să nu îndeplinescă toate conditiile de care gheruțele au nevoie pentru a rămâne sănătoase.
În această situație avem doua variante: gheruțele vor fi tăiate la un cabinet veterinar sau gheruțele pot fi tăiate sau scurtate chiar acasă. Cea de-a doua variantă, presupune mare atenție (!), răbdare, calm și o minimă cunoaștere despre gheruțe.
Gheruțele câinilor sunt vascularizate, putând provoca durere în clipa tăierii. Vom avea nevoie de un clește pentru gheruțe sau de o ghilotină, în funcție de mărimea blănosului. Ca experiență să fie una pozitivă, mai ales pentru viitor, trebuie să avem grijă și de starea de moment a câinelui – să nu fie stresat, speriat – un treat ar fi perfect, 😋. Cleștele sau ghilotina musai trebuie să aibă o lama ascuțită, pentru a facilita scurtarea gheruțelor. Întotdeauna se vor tăia la un unghi de 45°.
PISICI
Ei bine, situația pisicilor poate fi ceva mai fericita, comparativ cu cea a câinilor. Pentru feline, cea mai ușoară metodă este cea a folosirii unui sisal. Generic vorbind sisal. Exista o mare varietate de produse pentru tocirea gheruțelor în cazul pisicilor, ansamblu de joacă cu spațiu de tocit, suport pentru tocit gheruțe, minge cu sfoară și, evident, forfecuța.
Pisicile, instinctiv, își vor toci gheruțele de o suprafață semi-dură sau chiar dură, precum o canapea, un covor, colțul mobilei ș.a.m.d. În această situație, putem apela la un spray repelent, pentru a evita distrugerea lucrurilor din casă.
Atât câinilor, cât și pisicilor, este recomandat ca tăierea gheruțelor să fie făcută periodic, în funcție de capacitatea de creștere a acestora. Să nu uitam, trebuie să creăm o experiență plăcută pentru blănoșii noștri, astfel încât să ne faciliteze “misiunea” pe viitor. Atenție, să nu uităm de gheruțele interioare de la lăbuțele superioare (din față). Acestea pot crește excesiv, prin încovoiere și să creeze neplăceri.
Daca patrupedul nostru are gheruțele închise la culoare, acestea trebuie tăiate cu mare atenție și cu grijă, din aproape în aproape, pentru a ne asigura că nu atingem nervii sau zona vascularizată. Pe măsură ce ne apropiem de vasele de sânge, va apărea un mic punct negru în mijlocul unghiei tăiate. În acest moment, ne oprim!
Daca se întâmplă să provocam sângerarea gheruței, din greșeală, trebuie să aplicam imediat o pudră antiseptica, pentru a evita infectarea gheruței și implicit, a lăbuței!

TAG-URI:

DISTRIBUIE: