Ingrijirea dintilor la caini

Periajul dintilor este o activitate care trebuie sa se regaseasca in rutina fiecarui proprietar de caine. Aceasta ingrijire este foarte facila deoarece la ora actuala exista pe piata o multitudine de produse profesionale destinate ingrijirii danturii acestei categorii de animale.

 

Cum invatam cainele sa stea pentru a il spala pe dinti


Desi la prima vedere pare imposibil, iata cateva trucuri care ne vor ajuta sa inteprindem cu succes aceasta activitate.


Invatarea animalului poate sa dureze 2- 3 saptamani in functie de fiecare individ in parte, un aspect important fiind varsta cainelui. Referitor la varsta, cainii mici raspund mult mai repede deoarece sunt curiosi si accepta cu usurinta sa li se bage mana in gura.


La inceput vom folosi periuta de silicon sau cea din material textil pe care le vom inmuia intr-o conseva cu hrana umeda pentru a face aceasta operatiune cat mai placuta. Cu periuta inmuiata in mancare vom freca suprafata dintilor si vom masa gingiile, timp de cateva minute. Vom face acest ritual in fiecare zi pana cand animalul va accepta sa-i introducem mana in gura si sa-i periem dintii. Abia dupa ce ajungem la aceasta performanta vom inlocui conserva cu pasta de dinti.


De fiecare data animalul va fi incurajat, laudat, va fi tratat cu rabdare si recompensat cu multa dragoste. Ajuta daca dupa fiecare sedinta primeste o recompensa sau o portie buna de joaca. In felul acesta va asocia periajul dintilor cu lucruri placute si va astepta rabdator sa-si capete rasplata.


Frecventa periajului este indicata de cel putin 2-3 ori pe saptamana.

  • Periuta de dinti destinata cainilor difera de cea de uz uman, are peri cu capete rotunjite care tin cont de sensibilitatea gingiei acestora. Cele mai recomandate periute sunt cele cu doua capete cu unghi inclinat la 45 grade care ne permit sa scoatem eficient resturile acumulate la baza dintelui.
  • Degetarele din silicon sunt usor de manevrat, de igienizat, ne permit sa patrundem usor in cavitatea bucala. Periile din material textil au suprafata impregnata cu ioni de argint , reduc foarte mult din incarcatura microbiana existenta la nivelul dintilor.
  • Pasta de dinti. Este una speciala ce poate fi inghitita. Este interzisa folosirea pastei de uz uman deoarece contine florura, substanta cu actiune iritanta la nivelul stomacului.
  • Apa de gura, neutralizeaza respiratia urat mirositoare, reduce incarcatura bacteriana de la nivelul cavitatii bucale avand un rol important in prevenirea tartrului.
  • Pudra dentara ste un produs ce se amesteca cu hrana umeda (conserva, plic) dovedindu-si eficienta in a dizolva depunerile de tartru in stadiu incipient si foarte important previne formarea acestuia.
  • Gelurile dentare previn fixarea bacteriilor pe suprafata dintilor avand un rol important in limitarea formarii tartrului.
  • Jucariile pentru dentitie au in general suprafata denivelata avand ca scop curatarea mecanica a dintilor in timpul jocului. Foarte bune pentru acest scop sunt si jucariile din sfoara impletita.
  • Produsele pentru masticatie precum paragoanele, denta stix-urile si dropsurile au rol preventiv bazandu-se in general pe curatarea mecanica a dintilor in timpul rosului dar si pe actiunea terapeutica a substantelor active prezente in aceste produse.
  • Hrana uscata pentru caini este un aliat important in pastrarea sanatatii dintilor si prevenirea formarii tartrului. Forma, textura, marimea si duritatea crochetei, incurajeaza cainele sa mestece mai mult timp hrana favorizand curatarea mecanica a dintilor.
  • Consultul medical de specialitate trebuie sa se faca cu regularitate (1-2 ori pe an), pentru a descoperi la timp debutul afectiunilor dentare.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: