Ingrijirea ciocului
Tocirea ciocului trebuie sa fie un proces natural. Intr-o situatienormala pasarea reuseste in urma activitatilor zilnice ( alimentatie, catarat in cazul papagalilor, ciugulirea anumitor suplimente, obiecte ) sa-si mentina ciocul la o dimensiune normala, nefiind nevoie de interventia noastra.
Exista mai multe tipuri de forme ale ciocului in functie de specificul alimentatiei fiecarei specii. La pasarile noastre putem identifica ciocul incovoiat specific papagalilor si forma dreapta a a acestuia, forma intalnita la canari si cinteze ( zebra, orezari, amandine, etc)
Indiferent de specie, un cioc sanatos trebuie sa arate astfel;
- Sa aiba o lungime normal
- Aspectul sa fie neted, lucios, fara cruste, fara denivelari, fara santuri, fisuri sau parti lipsa
- Sa prezinte o simetrie perfecta a partii de sus comparativ cu cea de jos, marginile maxilarelor sa se suprapuna perfect.
- Culoarea sa fie una normala in functie de specificul pasarii, sa nu prezinte zone decolorate sau pete.
Intretinerea obisnuita a ciocului se poate face simplu daca avem in vedere ca odata cu venirea in familie a pasarii dragi aceasteia trebuie sa i se asigure si produse pentru ingrijirea corespunzatoare a ciocului.
Osul de sepie este un produs 100 % natural care trebuie sa se regaseasca obligatoriu in colivia fiecarei pasari. Pe langa actiunea benefica asupra ciocului, acesta aduce alimentatiei si o buna sursa de calciu.
Blocul mineral are o duritate mai crescuta fiind recomandata a se folosi impreuna cu osul de sepie. Previne cresterea excesiva a ciocului fiind totodata si o excelenta sursa de minerale.
Betele din piatra ponce mentin dimensiunea normala a ciocului dar si a
gherutelor.
Articole abrazive; bete, leagane, scarite, jucarii, sunt indicate pentru tocirea ciocului.
Jucariile din lemn, sfoara au o contributie insemnata in mentinerea dimensiunii adecvate a ciocului.
Alimentatia. Meniul de zi cu zi trebuie sa fie unul variat sa cuprinda ingrediente adecvate speciei dar care sa aiba o oarecare duritate, pentru ca gradul de implicare al ciocului sa fie unul corespunzator.Aceasta se potriveste indeosebi papagalilor care decojesc semintele. Meniul trebuie sa fie unul complet bogat in nutrienti deoarece acestia mentin capacitatea de formare si regenerare a ciocului, pastrandu-i totodata aspectul sanatos.
Taierea ciocului. Exista situatii in care lungimea ciocului este prea mare iar pasarea se afla in imposibilitatea de a se hrani. In aceasta situatie taierea ciocului este o urgenta. Insa nu este o operatiune indicata incepatorilor. Doar varful ciocului nu este vascularizat, si doar aceasta parte ar trebui taiata, insa este foarte greu sa-ti dai seama care este limita dintre aceste doua parti. Daca se taie din parte vascularizata si incepe sa curga sange aceasta stuatie poate fi mortala, deoarece pasarea scutura capul iar hemoragia nu se mai opreste.
Pentru cei avizati
taierea ciocului se poate face cu forfecute speciale pentru animale si pasari.
Pentru a evita situatii neplacute nu trebuie decat sa punem la dispozitia pasarilor lucrurile de care au nevoie, vor sti singure cum sa le foloseasca.
Lista de cumparaturi:
• Os sepie
• Articole abrazive ( leagane, scarite )
• Jucarii (lemn, sfoara )
• Hrana
TAG-URI:
DISTRIBUIE: