Ingrijirea cainilor pe canicula

Tare greu le mai este animalelor vara! Si asta pentru ca ele, spre deosebire de oameni, nu-si pot regla temperatura corporala prin transpiratie, dat fiind ca nu sunt dotate cu glande sudoripare. Astfel, animalele si pasarile devin mult mai vulnerabile la temperaturi ridicate, decat la cele scazute.

Avand in vedere ca sunt animalele de companie cele mai umblate, cainii sufera si cel mai mult pe timpul verii. Ei au nevoie sa iasa la plimbare de cel putin doua ori pe zi, iar unii dintre ei traiesc la curte si sunt foarte afectati de zilele caniculare. Bineinteles, nu toti cainii percep temperaturile ridicate la fel, ci pot fi favorizati sau defavorizati de rasa, talie, constitutie etc.

Iata cateva puncte de reper pentru modul in care suporta cainii lunile de vara:

  • Termoreglarea este mai eficienta la rasele de caini cu bot lung decat la cele cu bot scurt, care respira mai dificil (Bulldog, Mops, Peckinez) si asta pentru ca isi regleaza temperatura prin respiratie.
  • La unele rase, riscul insolatiei este foarte ridicat, din cauza ca au oasele craniului subtiri.
  • Cainii cu blana inchisa la culoare sunt mult mai expusi riscului supraincalzirii decat cei cu blana deschisa. Dar si cei din urma au de suferit deoarece sunt mai predispusi arsurilor solare.
  • La animalele obeze, stratul adipos joaca un rol termoizolant eficient; insa cele care sufera si de alte boli ar trebui ferite de plimbare la orele caniculare ale amiezii.
  • Riscul de supraincalzire este mult mai ridicat in cazul cainilor de talie mica, pentru ca sunt mai aproape de sol si de temperatura emanata de acesta.

Ca si la oameni, cancerul de piele este o maladie care pandeste animalele in lunile de vara, cu expunere prelungita la razele soarelui, astfel incat se recomanda protejarea animalutelor cu sepcute si hainute speciale, cat si iesirile la plimbare inainte de ora 11:00 dimineata si dupa ora 19:00.

Alergiile sunt o alta problema cu care cainii se confrunta vara. Acestea se manifesta, mai ales, in urma intepaturilor de paraziti, la polen si la alti factori de mediu, iar semnele acestora sunt: tusea, stranutul, scarpinatul. In aceste cazuri, trebuia dus animalutul la medicul veterinar pentru evaluarea situatiei, diagnosticare si recomandarea unui tratament.

Si, nu in cele din urma, vara trebuie sa fim atenti la parazitii externi care pot dauna cainilor: puricii, capusele, tantarii, mustele le pot pune sanatatea in pericol. Iar pentru a-i tine departe exista o gama variata de produse antiparazitare in magazinele de specialitate: zgarzi, pipete, sampoane, care trebuiesc aplicate periodic, mai ales vara.

Periaj zilnic, baie si mai des

In afara de particularitatile de rasa, talie si alte detalii care tin de animalul in sine, si stapanii pot face cateva lucruri pentru ca sa usureze trecerea cainilor prin lunile de vara:

  1. Animalele ar trebui periate zilnic in timpul verii. Astfel, stratul de sebum va fi uniform repartizat de-a lugul firului de par, se vor indeparta praful si impuritatile, firele moarte vor fi desprinse, iar blana nu se va mai incalci. Asa se va asigura circulatia eficienta a aerului la nivelul pielii, care nu se va mai incalzi excesiv. De cele mai multe ori, animalele sunt expuse efectelor nocive ale caniculei din cauza igienei precare a blanii, iar o blana incalcita, murdara nu va face decat sa actioneze ca o patura, crescand inutil temperatura organismului. Daca blana este periata zilnic, nu ar mai fi nevoie ca animalul sa fie tuns.
  2. Tunsul se recomanda cand periatul nu se poate face zilnic, realizandu-se astfel o ventilatie eficienta la nivelul pielii. Nu se recomanda tunsul foarte foarte scurt deoarece exista riscul ca animale sa fie expuse arsurilor solare.
  3. Pe timpul caniculei, baia cainilor se poate face mult mai des ca de obicei. Atunci cand nu este posibila, si stropitul cu apa are un efect revigorant.
  4. Apa trebuie asigurata la discretie, pentru ca animalele se pot deshidrata foarte usor din cauza respiratiei accelerate din timpul temperaturilor ridicate. Buna hidratare a cainilor se poate face prin plasarea mai multor castroane cu apa proaspata in perimetrul in care isi duc viata si prin oferirea de hrana umeda animalelor.
  5. Hrana trebuie sa fie bogata in proteine si saraca in grasimi pentru a sustine musculatura si efortul fizic.

Ce sa NU facem cu cainii vara:

  • Joaca intensa pe canicula creste temperatura organismului.
  • Plimbarile pe asfalt incins pot produce arsuri la nivelul pernitelor.
  • Imobilizarea in masina expune cainii la soc termic, iar acesta este adesea fatal.

Asadar, cainii pot suferii din cauza expunerii la temperaturi ridicate, iar semnele clinice care ar trebui sa alerteze orice proprietar sunt: varsaturi, diaree, respiratie dificila, convulsii.

Prima masura de urgenta: se scoate animalului din locul respectiv si se asaza la umbra pe o suprafata rece, preferabil pe gresie.

O alta masura de urgenta: se stropeste cainele cu apa, dar nu foarte rece, se umezesc labutele cu apa rece sau se i se aplica prosoape reci in zona abdomenului; astfel, cainele va fi ajutat sa piarda din caldura inmagazinata. Nu scufundam animalutul in apa rece pentru ca exista riscul sa faca soc termic si sa moara.

Un indiciu bun asupra starii cainelui afectat il putem avea prin masurarea temperaturii corporale, prin introducerea termometrului in anus. Valoarea acestei temperaturi ar trebui sa fie sub 39°C. In caz contrar, vizita de urgenta la medic este obligatorie!

Sa aveti o vara racoroasa si jucausa!

TAG-URI:

DISTRIBUIE: