Ingrijirea blanitei la rozatoare
Rozatoarele sunt animale curate care se toaleteaza singure in natura. Omul a creat prin selectii repetate animale a caror blana este diferita de a rudelor salbatice. Fie ca este vorba de animale cu blana cu firul lung sau cu firul cret acestea au nevoie de ajutorul nostru pentru a o pastra in forma.

Asternutul pentru rozatoare


Primul pas ce trebuie facut pentru ca animalul nostrum sa aiba o blanita frumoasa, curata si stralucitoare este alegerea asternutului. Pe piata se vehiculeaza diverse tipuri: sub forma de pelete de hartie, pelete de lemn, talas, fasii de hartie sau fibre textile. Cel mai recomandat este cel sub forma de pelete deoarece nu se ia in blana, nu face praf si pastreaza mediul curat si uscat.

Perierea blanitei


Pentru rozatoarele cu blana lunga : iepuri si porcusori de Guineea exista perii speciale si descalcitoare. Trebuie tinut cont ca aceste animale a pielea foarte sensibila si se pot irita usor, de aceea periile trebuie sa fie adaptate din acest punct de vedere si sa aiba protectie pe varful dintilor ca sa nu zgarie.

Spalarea


Exista situatii cand blana se murdareste si impune curatarea ei. Daca nu este murdara rau se poate folosi un sampon cu spalare uscata sub forma de pulbere care se presara in blana animalului se freaca pe tot corpul dupa care se perie pana la eliminarea complete. Pentru cazurile cand blana se murdareste ceva mai mult sau pentru a curate labutele ingalbenite se foloseste un sampon cu biotina care nu modifica valoarea pH-ului pielii. In ambele cazuri trebuie protejati ochii.

Nisipul


Unele animale cum ar fi chinchilla si hamsterii au blana foarte deasa si se toaleteaza singuri cu ajutorul nisipului (chinchilla este animalul cu cea mai deasa blana din lume). Nisipul trebuie sa fie unul special,uscat, cu granulatie foarte fina (aproape prafos), iar pentru animalele sensibile este recomandata sa nu aiba miros. Folosirea altor tipuri de nisip sau spalarea cu apa nu sunt indicate deoarece elimina prea mult din uleiul de pe blanita. In scopul imbaierilor cu nisip au fost create litiere special. Frecventa imbaierilor este de doua ori pe saptamana timp de aproximativ 15 minute. Nisipul nu se lasa la dispozitie deoarece animalele au tendinta sa isi faca nevoile in el.
Mentinerea blanii sanatoase si curate se va rasfrange asupra starii generale a animalului, acesta va fi mai vioi si mai fericit bucurandu- ne si pe noi in egala masura.

Lista de cumparaturi:

TAG-URI:

DISTRIBUIE: