Ingrijirea acvariului in timpul verii
Temperaturile ridicate din timpul verii, sunt o problema nu doar pentru noi oamenii, dar si pentru animalele noastre de companie, inclusiv pentru pestii din acvarii. Deoarece temperaturile ridicate de afara pot influenta temperatura apei din acvariu, locatarii din acest mediu, pot resimiti un discomfort.
Majoritatea pestilor de acvariu, agreeaza o temperatura cuprinsa  intre 24-27   ͦC, cu exceptia anumitor specii (Ex, Discusii), care agreeaza temperaturi  mai ridicate 28-31  ͦC. Temperaturi destul de ridicate, asa-i? Am fi tentati sa nu luam prea multe masuri in momentul in care observam o crestere de temperatura in apa, pentru ca prietenii nostri acvatici se pot adapta. Insa, lucrurile nu stau chiar asa.
Chiar daca organismul lor agreeaza temperaturi destul de ridicate, asta nu inseamna ca nu pot fi afectati. Spatiul limitat oferit de acvariu poate deveni o problema. In plus, din cazua cresterii de temperatura, apa se va evapora mult mai repede, aspect la care trebuie sa fim foarte atenti.
In momentul in care temperatura din apa creste considerabil, acest lucru va duce la cresterea metabolismului, ceea ce va accelera respiratia pestilor, acestia consumand mai multa energie pentru a innota spre suprafata, deoarece nivelul de oxigen din apa va scadea rapid.
Ce masuri putem lua?
  • Oxigenarea apei.
De cele mai multe ori, oxigenarea se face cu ajutorul unui filtru, dar lucrul acesta poate sa nu fie indeajuns. Asadar, putem suplimenta oxigenarea apei cu ajutorul pompe de aer externa. Totodata, trebuie sa ne asiguram ca acvariul nu este suprapopulat, acest lucru va duce de asemenea la scaderea rapida a nivelului de oxigen din apa.
  • Reducem si monitorizam temperatura din apa.
Trebuie sa monitorizam constant temperatura din apa. Acest lucru poate fi facut foarte usor cu ajutorul unui termometru pentru acvariu.
Exista mai multe modalitati prin care putem reduce temperatura din apa, insa ar trebui sa alegem o varianta sigura, prin care racirea se va face treptat. Daca vom raci apa brusc, putem creea un soc termic, care poate duce la aparitia anumitor boli sau chiar deces in acvariul nostru, lucru pe care nu ni-l dorim.
Pentru o reducere treptata a temperaturii, putem folosi un Cooler/ventilator pentru acvariu. De asemenea, daca este posibil putem renunta la capacul acavariului in aceasta perioada, pentru a elimina efectul de sera.
Pozitionarea acvariului joaca un rol important in mentinerea unei temperaturi optime. Acesta nu va fi asezat in dreptul ferestrelor, deoarece lumina directa de la Soare, poate creste temperatura. In plus mai putem utiliza si un fundal de acvariu, pentru a reduce din intensitatea luminii din exterior.
  • Completam mai des apa din acvariu.
Din cauza temperaturii ridicate, apa se va evapora mult mai repede, deci va trebui sa completam mai des apa din acvariu. Aceste completari, nu vor tine locul schimbului de apa, care trebuie facut periodic, o data pe saptamana, dar nu mai mult de 25% din volumul acvariului.
  • La final am dori sa va facem cateva recomandari in legatura cu modalitatile de hranire in timpul vacantelor, daca nu putem conta pe ajutorul unui apropiat care sa ne hraneasca pestisorii in lipsa noastra:
In functie de durata plecarii noastre putem folosi hrana de weekend pentru 2-3 zile, hrana pentru vacanta pentru 14-15 zile, sau hranitorul automat foarte usor de utilizat si extrem de eficient.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: