Indragosteala de primavara la papagalii de apartament

Ziua din ce in ce mai lunga, temperaturile prietenoase,  fac ca micile inaripate sa treaca printr-o  adevarata explozie hormonala. In mediul natural acest lucru trece neobservat, dar intr-un spatiu mic aceste manifestari devin din ce in ce mai evidente si aproape imposibil de controlat. Daca in natura iubirea isi gaseste repede un suflet pereche, in captivitate cele mai multe pasari nu sunt tinute in perechi si astfel ,, partenerul’’ de relatie devine fix unul dintre membrii familiei.

Cum arata o pasare indragostita?

1.     Devine foarte teritoriala, acapareaza un anumit spatiu,  mai izolat, pe care tinde sa-l protejeze cu orice pret. Nu mica ne este uimirea sa constatam ca papagalul adorabil, cel care ne lasa oricand sa-l alintam in fel si chip, acum este plin de nazuri,  ne ameninta cu ciocul deschis, da din aripi spre noi ca si cum vrea sa ne izgoneasca, iar de apropiere nici nu mai poate fi vorba.

2.     Este mult mai galagios decat de obicei. Uneori, mai ales in cazul femelelor,  constatam ca isi modifica repertoriul, incep sa ciripeasca intr-un anumit fel, acest ciripit fiind insotit de adoptarea unor pozitii ale corpului specifice perioadei de imperechere.

3.     Pasarea devine agresiva. Ei da, gelozia este un sentiment care incearca si pasarile de apartament! Daca pasarea ta te considera partenerul ei, evident ca nu va vrea sa te imparta cu nimeni. Ori te va agresa pe tine, in incercarea disperata de a te indeparta de alti potentiali rivali, fie comportamentul agresiv va fi indreptat impotriva celor care stau pe langa tine.

Si cand te gandesti ca de fapt nu vrea sa-ti faca niciun rau, pur si simplu nu suporta sa te imparta cu nimeni!

4.     Regurgiteaza mancarea. Acest comportament este absolut normal in natura, cand pasarile impart mancarea cu partenerul iubit. In captivitate va incerca sa imparta aceasta mancare cu tine sau uneori cu jucariile de care se ataseaza. Ai doar grija sa corelezi regurgitarea cu aspectele mai sus mentionate, si sa nu fie vorba despre o stare patologica. Daca ai neclaritati, medicul veterinar este singurul in masura sa-ti le desluseasca!

5.     Iti face curte. Isi deschide aripile si danseaza in incercarea de a impresiona. Femelele isi desfac si isi ridica coada.

6.     Foloseste orice material gaseste ca sa-si construiasca un cuib. Toaca hartie, cartoane, uneori isi smulge penele ca sa aiba in ce sa-si adaposteasca ouale.

 

Ce este de facut?

1. Ai grija pe unde o atingi. Evita sa mangai pasarea pe aripi, spate sau coada, pentru a nu-i da false sperante.

2. Daca ai o singura pasare, fii constient ca nu are cu cine sa se imperecheze. Indeparteaza materialele adunate, cuibul daca acesta a fost construit, daca este femela ia -i ouale, nu incuraja astfel de manifestari. Nu vor face decat sa epuizeze pasarile in cauza, acestea vor experimenta frustrarea, unele pasari nici macar nu mananca atat timp cat stau in cuib, asteapta sa vina partenerul sa le hraneasca.

3. Nu-i mai da sa manance din gura sau din mana in aceasta perioada, chiar daca tanjesti dupa aceste gesturi pe care le faceai pana acum.  Facandu-le in continuare nu faci decat sa-i creezi acea iluzie cum ca esti partenerul care o hraneste.

Ai grija si la textura alimentelor. Evita sa-i dai alimente moi in aceasta perioada, le va asocia cu continutul regurgitat.

4. Distrage-i atentia! Cumpara jucarii noi, schimba ordinea lucrurilor pe care le are in colivie sau in casa, nu va mai avea timp sa se focuseze pe un asa zis ,,partener’’. Perioada hormonala este una dificila si pentru micile zburatoare!

5 Ai grija ca perioada de iluminat sa nu depaseasca 12-14 ore pe zi, chiar daca experimenteaza lumina artificiala, iluminatul indelungat va intretine cu succes aceste descarcari hormonale.

Este posibil ca de doua ori pe an, primavara si toamna, sa ai parte de acest comportament absolut natural. Este nevoie doar de intelegere si rabdare din partea ta, astfel ca papagalul tau sa treaca cu bine peste aceste episoade mai deosebite din viata lui, care au la baza doar un banal instinct  firesc, acela de a lasa urmasi.

DISTRIBUIE: