Imperecherea rozatoarelor

Reproducerea rozatoarelor se numara printre cele mai usor de realizat imperecheri ale animalelor de companie. Rozatoarele sunt printre cele mai adaptabile si mai usor de reprodus animalute. Ele sematurizeaza rapid, au gestatia scurta si, in general, sunt foarte prolifice.

Din aceasta cauza, proprietarul trebuie sa ia in considerare ce va face cu puii si daca are spatiu suficient pentru toti. Un alt aspect la care trebuie sa se gandeasca proprietarii este bagajul genetic al animalului si astfel sa se evite endogamia si aparitia unor exemplare slabe din punct de vedere genetic sau cu diverse malformatii. Am ales urmatoarele specii deoarece sunt cele mai populare si mai usor de reprodus.

Hamsterul sirian (Mesocricetus auratus)

Se maturizeaza sexual in jurul varstei de 4 saptamani, dar cel mai bine este sa se reproduca dupa varsta de 8-10 saptamani. Reproducerea se poate face in perechi. Femela intra in estru din 4 in 4 zile. Daca femela ataca masculul inseamna ca nu este in estru. Gestatia dureaza in mod normal 16-17 zile. Cu cateva zile inainte sa nasca, femelei i se umfla abdomenul, devine nelinistita si incepe sa faca un cuib din materialele disponibile. In aceasta perioada poate deveni agresiva. De regula naste intre 6 si 8 pui, in unele cazuri mai multi. Puii sunt lipsiti de par si au ochii lipiti, dar au incisivii formati. Cel mai bine este sa le oferim intimidate si sa nu atingem puii pana la varsta de aprozimativ 20 de zile. Astfel scad sansele ca femela sa abandoneze sau sa manance puii. Dupa 4 saptamani, puii trebuie separati deoarece hamsterii sirieni sunt animale preponderent solitare.

Hamsterul pitic siberian (Phodopus cambelli)

La acest hamster reproducerea se poate face in perechi sau grupuri cu un mascul si mai multe femele. Perechile sau grupurile trebuie formate cu animale tinere care nu au ajuns la maturitatea sexuala pentru a preveni agresiunea. In caz contrat, masculii adulti se vor lupta pentru teritoriu. Gestatia este de 18-21 de zile, iar o femela face in medie 4-6 pui. Imediat dupa nastere, femela se poate imperechea din nou. La aceasta specie atat masculul, cat si celelalte femele din colonie care au mai avut pui pot ingriji si curata puii nou nascuti. Puii se nasc fara par, orbi si nu aud, insa au incisivii formati.

Hamsterul rusesc de iarna (Phodopus sungorus)

Are acelasi ciclu reproductiv precum varul lui, hamsterul pitic siberian, cu mentiunea ca este mai agresiv si ca dupa maturizare in colonie nu pot ramane decat puii si femelele. Masculii pe care nu ii imperechem trebuie tinuti singuri.

Hamsterul pitic siberian si hamsterul rusesc de iarna pot fi imperecheati si pot da pui viabili, insa aceasta practica nu trebuie incurajata deoarece scade puritatea speciilor din captivitate.

Hamsterul pitic asiatic (Phodopus roborovskii)

Este cel mai mic din genul Phodopus. Perechile trebuie facute precum la ceilalti hamster, anume cu animale tinere. La fel ca in cazul celorlalti hamsteri, femelele intra in estru o data la 4 zile, acesta durand aproximativ 12 ore. Perioada dintre sarcini este cam de 4 saptamani si tind sa se limiteze la o succesiune de 3-5 reproduceri. Gestatia dureaza intre 22 si 26 de zile si numarul de pui la o nastere este in general de 3-5. Puii sunt complet dezvoltati si incep sa vada pe la 14-16 zile.

Iepurele (Oryctolagus cuniculus)

Iepurii se maturizeaza diferit in functie de marimea rasei din care fac parte. Astfel, rasele pitice se maturizeaza pe la varsta de 3.5-4 luni, rasele medii si mari la 4-4,5 luni, iar rasele gigant la 6-9 luni. Ovulatia nu este determinata de hormoni, ci de imperecherea propriu-zisa, totusi iepuroaica nu este receptiva tot timpul, ci cam 14 zile din 16. Gestatia este de 31-33 de zile.

Numarul de pui difera de la rasa la rasa si este in general de la 4-6 pui in sus (uneori 12 sau chiar mai multi). Femelele cu mai putini pui tind sa aiba o gestatie mai lunga.

Cu 1-2 zile inainte sa nasca femela incepe sa isi smulga puful de pe burta. Acest lucru are dublu rol: femela construieste cuibul pentru pui dintr-un material fin si calduros, iar puii au acces mai usor la mameloane.

Puii se nasc orbi, surzi, fara par si pana la 7 zile nu isi pot regla singuri temperatura. Pe la varsta de 10 zile deschid ochii, iar pe la 4-5 saptamani se pot intarca. Laptele de iepure este extrem de nutritiv si concentrat, iar puii nu sug decat o data sau de doua ori pe parcursul zilei timp de maxim 3 minute.

Iepuroaica are doua utere si poate avea sarcini suprapuse, dar acest lucru este extrem de periculos pentru viata ei. Iepuroaicei trebuie sa i se permita o perioada de repaos pana la o noua reproducere de aproximativ 2 luni de la nastere. Intr-un astfel de sistem femela poate avea 4-5 serii de pui. De asemenea, daca nu are o alimentatie corespunzatoare, aceasta poate sa faca avort spontan sau sa resoarba fetusii in primul trimestru de sarcina.

Porcusorul de Guineea (Cavia porcellus)

Porcusorii de Guineea masculi se maturizeaza sexual la 3 luni, iar femelele la aproximativ 2 luni. O femela care a deposit varsta de 8-9 luni si nu a avut nici o sarcita nu trebuie sa se mai imperecheze deoarece apar complicatii la nastere datorita rigidizarii cartilajelor care leaga oasele pubiene. Estrul poate sa apara in orice perioada a anului si tine aproximativ 16 zile, timp in care este fertila pentru aproximativ 6-11 ore. Gestatia tine intre 59 si 73 de zile si femela da nastere la 2-4 pui (in cazuri rare pana la 8). Femela intra automat intr-un estru post natal scurt de aproximativ 10-12 ore. Ea poate avea pana la 4-5 serii de pui pe an. Puii se nasc dezvoltati complet, cu ochii deschisi si dentitie completa si incep sa consume hrana solida la cateva ore dupa nastere. Puii sunt intarcati la varsta de 3 saptamani.

Chinchilla (Chinchilla chinchilla)

Masculii se maturizeaza la aproximativ 7-8 luni de la nastere, iar femelele la 7 luni. Perechile trebuie formate inainte ca femela sa intre in estru pentru a preveni agresivitatea fata de mascul si a-i obisnui. Gestatia tine 111 zile, iar in 72 de ore de la nastere femela intra din nou in estru. Chinchilla se poate reproduce de 2-3 ori pe an. Femela naste 1-2 pui (in cazuri rare 4). Puii sunt complet dezvoltati si cu ochii deschisi precum porcusorii de Guineea. La varsta de 6-8 saptamani se pot intarca. Pentru a reduce agresivitatea si luptele, puii se vor grupa inainte de intarcarea propriu-zisa.

Veverita siberiana (Eutamias sibiricus)

Aceasta se reproduce o data sau de doua ori pe an. Maturitatea sexuala este atinsa in jurul varstei de 9 luni. Dupa o gestatie de 28-35 de zile, femela naste intre 3 si 8 pui fara par, orbi si surzi. Dupa aproximativ 25 de zile de la nastere, puii deschid ochii. La varsta de 5 sau 6 saptamani acestia invata sa manance hrana solida si pot fi intarcati dupa 7-8 saptamani.

In concluzie...

Este recomandat ca reproducerea animalelor sa fie lasata in seama persoanelor de specialitate. Daca te hotarasti sa reproduci o specie de rozatoare, asigura-te ca ai spatiul necesar pentru pui, hrana de calitate pentru rozatoare si suficiente informatii cu privire la ciclul reproductiv si la necesitatile speciei respective. De asemenea, rozatoarele trebuie consultate de un medic veterinar.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: