Iluminarea acvariilor
Poate cel mai dificil capitol al acvaristicii este iluminarea acvariilor. De aceea, aici vom detalia notiuni legate de iluminare pentru a putea citi mai bine indicatiile unei surse de lumina si a alege sursa potrivita pentru acvariul nostru.

Ce este lumina?


In primul rand, lumina este definita prin urmatoarele notiuni:
Spectrul luminii vizibile reprezinta domeniul ce poate fi perceput cu ochiul liber. Acesta este format din culorile rosu, oranj, galben, verde, albastru indigo si violet.
Spectrului vizibil ii corespunde un interval al lungimilor de unda cuprins intre 400 si 700 nanometrii (nm). Fiecarei culori ii corespunde o temperatura de culoare masurata in kelvin (K). Lumina poate fi:
  • Calda (sub 2700K) - are culoarea rosie-galbena;
  • Rece (Peste 6500K) - culoare verde-albastra.

Fluxul luminos este masura perceputa a puterii luminii, se masoara in lumeni (lm).
Gradul de iluminare se masoara in luxi (lx). Un lux reprezinta un flux luminos de 1 mn care se distribuie uniform pe suprafata unui metru patrat.
Aceste notiuni sunt redate prin grafice sau valori pe ambalajele diverselor corpuri de iluminat si ne pot ajuta sa alegem lumina corecta.
De exemplu, stim ca plantele prefera in general o lumina calda, iar o lumina rece care intensifica culorile poate genera alge. Pentru acvariile de apa dulce lumina calda favorizeaza fotosinteza si cresterea plantei, iar lumina rece intensifica culorile.

Cunoscand aceste detalii trecem la alegerea unui sistem de iluminare.

Unde amplasez sistemul de iluminare?


In primul rand, sistemul de iluminare poate fi cuprins intru-un capac sau suspendat peste acvariu (acvarii open-top).
Cele mai comune sunt sistemele incluse in capac care micsoreaza evaporatia, previn accidente precum evadarea pestilor din acvariu, caderea de praf, substante toxice sau animalute in acvariu si reduc mirosul in incapere.
Pe de alta parte, acvariile deschise cu lampi suspendate permit cresterea unor plante semiemers si inflorirea lor.
Din punct de vedere al sursei de lumina putem avea leduri si neoane.

Neoanele


Neoanele sunt cel mai frecvent folosite, sunt accesibile, relativ economice si ofera o multitudine de spectre in functie de necesitatile acvariului pe care il avem. Acestea sunt standardizate pe anumite puteri, lungimi si grosimi.
In general, pentru acvariile de apa dulce se folosesc neoane pana in 8000 K - 10000 K, iar peste acest interval se recomanda pentru acvariile marine.

Ledurile


Ledurile reprezinta o alternativa ce nu consuma multa energie si ocupa si un volum redus. In plus, ele pot avea si o durata de functionare mai mare si nu se incalzesc foarte tare.

Alegerea luminii potrivite


Pentru alegerea unei lumini potrivite trebuie sa urmam cativa pasi:
1. Alegerea tipului de sursa de iluminat in functie de acvariu, consumul de energie si spatiul in capac:
  • Neon;
  • Led.
2. Alegerea luminii in functie de tipul de acvariu:
- Marin:
  • Exclusiv cu pesti;
  • Cu pesti si corali.
- Apa dulce:
  • Excusiv cu plante;
  • Cu plante si pesti;
  • Exclusiv cu pesti.
3. Alegerea unui grafic de iluminare in functie de tipul de acvariu
Pentru acvariile de apa dulce cu plante se foloseste ca schema de inceput 4 ore de iluminat, 4 ore de pauza, 4 ore de iluminat, 12 ore pauza (restul pana la 24 de ore - pe timpul noptii). Aceasta schema mimeaza conditiile de la tropice si ecuator cand avem o perioada ploioasa la pranz, timp in care plantele nu fac fotosinteza.

In concluzie...


Dupa ce am stabilit acesti pasi nu ne ramane decat sa adoptam solutia potrivita acvariilor noastre, sa o montam si sa ne bucuram de ea.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: