Iguana
O iguana matura ajunge pana la 180 cm lungime, incluzand si coada care este destul de lunga, aproape cat jumatate din corpsi 8 kg greutate. Coada este un element de aparare foarte bun, fiind foarte puternica si putand fi Äúinlocuita"; in caz ca intr-o lupta isi pierde coada, aceasta ii creste la loc.
Ideal pentru cresterea lor este un terarium, ale carui dimensiuni trebuie sa tina cont de dimensiunea iguanei (pentru o iguana adult dimensiunile terariului ar trebui sa fie: 3 m lungime, 1 m adancime si 2 m inaltime).
De ce trebuie sa tinem cont la amenajarea unui terariu:
- asternut igienic steril (pe baza de nisip) care sa pastreze o umiditate crescuta si care sa nu favorizeze datorita temperaturii crescute aparitia si inmultirea bacteriilor si a parazitilor
- un vas pentru apa si unul pentru mancarare
- o sursa de caldura sub forma de piatra, cabluri sau bec, temperaatutra in terariu trebuie sa fie mentinuta constant la o valoare intre 24 - 31 grade C
- umiditatea din terariu trebuie sa fie 70 - 80 %
- lampa cu UVB, ajuta iguana la metabolizarea vitaminei D si fixarea calciului (aceasta lampa sta aprinsa 12 ore zilnic)
- termometru si higrometru, pentru a masura temperatutra si umiditatea din terariu
- decor: crengi solide de copac pe care iguana se poate catara, plante pentru terariu unde se poate ascunde; acestea trebuie sa fie ancorate pentru a nu produse accidente ce duc la ranirea reptilei.
Iguanele (la fel ca si broscutele) sunt animale diurne si asa numite ''animale cu sange rece", corpul lor nu produce caldura, se incalzesc cu ajutorul razelor solare.
Sunt omnivore, dar preponderent vegetariene, 80 % din alimentatia unei iguana este compusa din legume, 10 % din fructe si restul din alte surse de hrana (insect) ce I se dau sporadic.
Ce hrana putem oferi iguanelor:
- hrana industriala sub forma de sticks-uri, amestec din ingrediente naturale ce contine: legume, cereal, minerale
- legume si fructe: mazare, fasole verde, morcovi, cartofi dulci, pere, mar, smochine, dovleac, mango, cirese, papaya
- urmatoarele legume nu trebuie incluse in dieta deoarece contin oxalati care pot cauza probleme de sanatate: spanac, varza furajera, patrunjel; in cantitati mici pot fi oferite: varza, conopida, broccoli.
Iguanele naparlesc (semn de vitalitate), in general o data la 4-6 saptamani, iar anterior naparlirii coloritul pielii se modifica.
Deoarece iguana verde nu transpira prin piele sarurile din corp sunt eliminate prin stranut. Secretiile eliminate, de multe ori cu putere, prin nari se usuca formand un praf si crusta de sare in jurul acestora si pe geamurile terariului. Acest stranut al iguanei nu este un semn de boala.
Fata de mamifere si pasari, iguanele nu se curata sau ingrijesc singure. Ele pot beneficia de acest lucru intr-o cada cu apa calda (29-30 C) pana la nivelul pieptului.
Imblanzirea unei iguane este un process lent si indelungat, ele pot ajunge sa fie plimbate (in lesa sau ham), mangaiate pe corp, hranite din mana sau sa reactioneze atunci cand sunt strigate.
O iguana verde corect si bine ingrijita poate trai peste 20 de ani.