Iepuri
Iepurii sunt animale sociabile si jucause, care interactioneaza frecvent cu stapanii lor sau cu alti iepuri.
Exista mai multe rase de iepuri domestici, diferentiate dupa marime, culoarea blanii, lungimea firului de par, forma si pozitia urechilor, culoarea ochilor etc. Cei mai apreciati sunt iepurasii pitici care la maturitate cantaresc aproximativ 1,5 - 2,5 kilograme.
Sunt blanzi, nu musca decat daca sunt foarte speriati si nu sunt agresivi. Cand sunt inca mici, iepurii pot fi foarte timizi, dar contactul frecvent cu ei ii va face foarte sociabili si dragalasi.
Iepurasii pot fi invatati relativ usor sa foloseasca doar un singur loc pentru a-si face nevoile, o litiera. Iepurasii sunt animale curate, carora le place ca locurile in care isi petrec timpul sa fie curate si care instinctiv folosesc un singur colt al custii pentru urinare.
Cum amenajam cusca unui iepure:
- cusca trebuie sa fie de dimensiuni cat mai mari astfel incat iepurele sa stea confortabil cu picioarele din spate
- baza custii este acoperita cu asternut igienic pentru rozatoare
- hranitor, adapator, loc special pentru fan (iesle)
- casuta sau pod din lemn sub care iepurele poate sta (loc intim)
- obiecte de ros pentru intretinerea dintilor: bloc mineral, jucarii din lemn
Igiena custii este foarte importanta pentru animal si casa. De obicei iepurele foloseste un singur colt al custii ca ''toaleta", astfel asternutul din aceasta zona poate fi inlocuit zilnic cu o lopetica. Saptamanal este nevoie de o curatare generala a custii.
Cum hranim un iepure:
- Intre 0-12 zile de la nastere se hranesc cu lapte
- Intre 12-35 zile de la nastere se hranesc cu lapte + Animax Hrana Iepure Junior
- Intre 35zile-6 luni cu Animax Hrana Iepure Junior + fan
- Modul in care sunt hraniti in primele zile de viata va influenta durata de viata a animalului
- Referitor la digestie, iepurii au doua cicluri: 1. Manca, proceseaza, elimina in jurul diminetii intre 5.00-7.00. Ciclul 2. Se hranesc cu ce elimina dimineata. Uneori din cauza transportului (stresului), cele doua cicluri de hranire pot fi afectate iar sanatatea iepurilor poate fi influentata negativ.
- Iepurele mananca putin insa foarte des; in pricipiu mananca cam de 80 de ori pe zi.
- Trebuie sa aiba in permanenta acces nerestrictionat la mancare pentru a reporni ciclurile de digestie in cazul animalelor stresate
- fermentatie si afecteaza digestia. Ei sunt ierbivori si au nevoie de fibre sarace in proteine.
Este foarte important sa tinem cont de varsta iepurelui, junior (varsta < 6 luni) sau adult, atunci cand ii cumparam hrana.
Motivul este dimensiunea mica a stomacului si intestinului la iepurii junior care nu permit procesarea in totalitate a hranei pentru adulti.
Iepurii au nevoie de o toaletare frecventa atat a corpului (trebuie sa fie periati in fiecare zi si chiar spalati cu un sampon cu spalare uscata), cat si a urechilor (cu un pansament curat sau betisoare de urechi pe care se aplica gelul special pentru urechi).
Durata de viata variaza intre 5 si 15 ani in functie de rasa.
TAG-URI:
DISTRIBUIE: