Iepurele este un animal rozator?
De multe ori in categoria rozatoarelor mici de companie, alaturi de hamsteri, veverite, porcusori de Guineea si chinchile, sunt incadrati si iepurii. Aceasta incadrare din punct de vedere stiintific este gresita, deoarece IEPURII NU SUNT ANIMALE ROZATOARE!
Toate animalele mai sus amintite apartin ordinului Rodentia, iar iepurii apartin ordinului Lagomorpha.
Care sunt principalele deosebiri intre iepuri ( lagomorph ) si rozatoare?
- Numarul de incisivi. Iepurii au patru incisivi superiori, in spatele incisivilor principali, se gasesc niste incisivi mai mici care au aproximativ ¼ din dimensiunea incisivilor principali, rolul acestora din urma servind la taierea vegetatiei. Pozitionarea in spatele incisivilor principali, face ca observarea acestora sa fie dificila atunci cand iepurele are gura deschisa.
Rozatoarele prezinta doar doi incisivi
- Culoarea dintilor. La iepuri dintii sunt albi, ca la oameni, si au un singur strat de smalt, atat in fata cat si in spate. La rozatoare dintii au aspect patat, de culoare maroniu portocalie. Acest aspect se datoreaza depunerilor sarurilor de fier in al doilea strat de smalt. Smaltul se gaseste doar pe fata dintilor. Dintii albi, portelanii, la rozatoare semnifica de obicei carenta in calciu.
- Particularitatile digestei. Iepurii sunt animale exclusiv ierbivore, alimentatia lor bazandu-se in special pe ierburi, buruieni adica pe vegetatie. Cerealele si semintele nu fac parte in mod obligatoriu din dieta lor asa cum se intampla la rozatoare. Tubul digestiv se termina la toti iepurii cu un cecum, in cazul rozatoarelor doar anumite rozatoare prezinta aceasta particularitate.
Desi sunt strict vegetarieni, iepurii isi mananca anumite fecale, pentru a avea o digestie mai eficienta si o asimilare superioara a nutrientilor din hrana.
- Ochii la iepuri pot fi albastrii, avand irisul colorat. La rozatoare ochii sunt inchisi la culoare, negrii ca niste margele.
- Iepurii nu pot apuca cu labele din fata, in timp ce rozatoarele fac acest lucru.
- La nivelul aparatului genital, rozatoarele au un os penian, in timp ce iepurii nu poseda aceasta structura.
Ce au in comun rozatoarele si iepurii?
- Dintii incisivi au crestere continua. Exista un spatiu numit diastema intre incisivi si dintii obrajilor. Aceasta particularitate sta la baza confuziei cum ca iepurele si rozatoarele fac parte din aceeasi familie.
- Nu au canini;
- Sunt animale crepusculare (active noaptea )
- Se hranesc cu vegetatie.
O particularitate aparte a animalelor lagomorfe consta in faptul ca femelele sunt in general mai mari decat masculii.
Poate ca tocmai aceste lucruri in comun au facut posibila aceasta confuzie intre aceste mamifere, insa chiar daca fac parte dintr-un alt ordin, nu uita ca si iepurii au nevoie sa-si toceasca incisivii in mod continuu.
DISTRIBUIE: