Iepuras nou in familie
Achizitionarea unui nou animal este intotdeauna un motiv de bucurie dar implica si o mare responsabilitate pentru viata si bunastarea acestuia. Iepurasul nu face exceptie de la acest fapt, iar in momentul achizitionarii lui trebuie sa fim pregatiti atat cu informatii cat si cu produsele necesare.
Iepurasii pot fi intarcati incepand cu varsta de 4-6 saptamani, cand incep sa manance hrana solida si vor fi considerati junior pana la varsta de 4-6 luni in functie de rasa. In momentul achizitionarii ne uitam ca iepurasii sa nu fie apatici, slabi, sa nu prezinte secretii la nas sau la ochi si sa nu prezinte urme de diaree. Daca nu indeplineste aceste conditii este foarte probabil ca animalul sa nu fie sanatos.
Transportul se va face intr-o cutie speciala de carton sau de lemn, cu fan, la intuneric pentru ca iepurasul sa nu se streseze.
- Cusca ar trebui sa fie pregatita in prealabil acasa, sa contina toate accesoriile necesare si sa aiba o lungime mai mare de 80-85 cm, permitandu-I iepurasului libertate de miscare.
-
Asternutul poatefi de diferite tipuri: talas, hartie reciclata, fibre textile, ciocalai de
porumb,
pelete de lemn sau pelete de hartie. Cele mai indicate sunt peletele de hartie deoarece au putere mare de absorbtie si nu fac praf, astfel preintampinand eventualele problem de respiratie. -
Fanul nu
trebuie sa lipseasca din alimentatia iepurelui indifferent de varsta. Fanul furnizeaza
fibrele necesare tocirii dintilor, digestiei corecte precum si minerale si vitamine esentiale. - Vasul de hrana se prefera a fi dintr-un material usor de curatat si dezinfectat cum ar fi metalul si ceramica. Vasele de plastic pot fi roase.
- Vasul de apa. Cea mai indicate modalitate de adapare a rozatoarelor este cea cu adapator cu bila sau piston, astfel animalul nu are posibilitatea sa se ude. Totusi daca iepurasul nu stie sa bea din acesta este necesar un castron cu apa in vecinatatea lui timp de 1-2 saptamani pana cand se obisnuieste cu sistemul.
- Hrana de baza poate fi alcatuita din pelete, cereale fructe si legume uscate. La varsta de juniorat este necesara o hrana peletizata cu continut de lapte si cu protectie intestinala. Iepurele este foarte sensibil la schimbari de alimentatie de aceea este necesar sa hranim cu aceeasi hrana pe care a primit-o si in magazine.
- Recompensele sunt sub forma de batoane cu cereale, legume si fructe si biscuiti. Acestea trebuie sa vina complementar la hrana de baza si fan. Este recomandat sa folosim aceste articole dupa varsta de 3 luni.
- Accesoriile pentru ros. Iepurele este un animal ai carui incisive crec continuu pe toata durata vietii, de aceea trebuie sa ii asiguram diverse produse care sa il ajute sa isi toceasca dentitia. Acestea pot fi sub forma unor jucarii din lemn sau sub forma de blocuri minerale.
- Suplimentele de vitamine si minerale. Cateodata dieta de baza nu reuseste sa asigure intreaga cantitate de minerale si vitamin, de aceea trebuie sa I le oferim sub forma de suplimente. Blocul mineral pe langa faptul ca ajuta la tocirea dintilor este si o importanta sursa de calciu. Rozatoarele in general sunt deficitare in producerea de vitamina C, de aceea se impune folosirea suplimentelor cu aceasta vitamina, in special cele solubile in apa.
- Toaletarea. Iepurii, in special cei cu blanita lunga au nevoie de ajutorul nostrum pentru a-si intretine blanita. Ei necesita o periere periodica cu ajutorul unor perii speciale. Deoarece au pielea sensibila , care se irita usor nu se vor folosi perii cu alte destinatii. De asemenea atunci cand situatia impune se poate face o curatare a blanitei cu sampoane speciale cu spalare uscata sau cu biotina.
Iepurele este un animal voios si afectuos, care este usor de dresat si care ne poate adduce satisfactii maxime cu un efort minim.
Lista de cumparaturi:
TAG-URI:
DISTRIBUIE: