Hrana umeda sau hrana uscata? Ce este mai bun pentru pisica mea?
Una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie sa le iei atunci cand aduci o noua pisica in casa este alegerea unei diete corecte pentru pisica ta. O nutritie potrivita este cel mai important aspect in ingrijirea pisicii tale. Te vei simti complesit cand te vei vedea inconjurat de toata mancarea pentru pisici  din magazine. De unde incepi?
Atunci cand ajungi acasa pentru prima data cu pisica ta, s-ar putea sa fie deja hranita. Daca pana acum a mancat o hrana calitativa si i-a priit, fie ca este vorba de mancare umeda sau mancare uscata, cel mai bine este sa continui cu aceasta mancare. Odata schimbata dieta, pisica ta poate avea probleme gastrointestinale si ii poate provoca stres pana in momentul in care corpul se adapteaza schimbarilor.
Pe de alta parte, daca pisica ta a fost obisnuita cu o mancare mai slab calitativa, e bine sa ii schimbi gradual dieta, pentru o viata sanatoasa.

Cum sa alegi cea mai buna mancare pentru pisica ta


Odata ce ai inceput sa cauti mancarea potrivita pentru pisica ta, va trebui sa alegi intre mancare umeda, mancare uscata sau ambele.
Cel mai important standard este sa iti hranesti pisica cu mancare umeda, slaba in carbohidrati si bogata in proteine. Pisicile sunt carnivore convinse, asta insemnand ca au nevoie de proteina animala pentru a supravietui si a creste sanatos. Nu au nevoie de nicio mancare bazata pe plante. Pisicile au nevoie, de asemenea, ca mancarea lor sa fie hidratata intru totul. Un exces de carbohidrati sau hidratare mica pot genera probleme de sanatate grave pe viitor. Alegand o dieta optima pentru pisica ta este cea mai buna cale de a avea o pisica sanatoasa. Hrana umeda este foarte buna pentru sanatatea si longevitatea pisicii tale. Chiar daca mancarea umeda este putin mai scumpa decat mancarea uscata, vei gasi avantaje numeroase pe termen lung.
Alti iubitori de pisici prefera mancarea uscata pentru pisica lor din cauza convenientelor: o punga mai larga poate fi pastrata si depozitata pentru cateva saptamani, facand aceasta activitate de hranire mult mai usoara si economica fata de celelalte optiuni din sfera mancarii pentru pisici. Daca mergi pe varianta mancarii uscate pentru pisici, alege o mancare uscata de calitate, deoarece acest lucru este esential. Mancarea uscata este, de obicei, nu atat de bogata calitativ, tocmai de aceea trebuie sa iti faci temele si sa alegi o mancare uscata potrivita pentru nutritia pisicii tale. Alege cea mai calitativa dieta de proteine. Majoritatea mancarii uscate contine multi carbohidrati, de aceea este bine sa suplimentezi mancarea uscata cu o hrana umeda pentru pisici.
Unii stapani prefera mancarea uscata pentru ca este mult mai usor sa lasi in bol o cantitate constanta de mancare. Aceasta metoda de ,,autoservire” nu este recomandata pentru pisicile adulte. Autoservirea nu este neaparat o problema pentru pisicile tinere, dar va deveni in momentul in care pisicuta ta implineste 5-6 luni de viata. La pisicile adulte, autoservirea deseori duce la hranire exagerata si la probleme de greutate. In plus, este foarte dificil sa monitorizezi cantitatea de hrana pe care pisica ta o mananca zilnic, pentru ca bolul este in permanenta plin.