Hamsterii si hibernarea

Hibernarea este un proces fiziologic caracterizat printr-o perioada de inactivitate , prin scaderea miscarilor respiratorii si a ritmului cardiac si mai ales prin reducerea metabolismului. Este o adaptare a organismelor in fata temperaturilor scazute si a rezervelor de hrana limitate din timpul iernii. In perioada de hibernare, animalul nu se mai hraneste consumandu-si propriile rezerve corporale.

Fata de celelalte animale care se ingrasa pe timpul verii pentru a acumula rezerve, la hamster nu are loc acest fenomen. Si cu toate astea hamsterii pot intra in hibernare, atunci cand temperaturile sunt sub 10 grade. Pentru ca nu-si pregatesc corpul pentru hibernare, aceasta poate deveni fatala pentru ei.

Hamsterii sirieni sunt mult mai predispusi sa intre la hibernare fata de cei pitici care sunt mai rezistenti la temperaturi scazute. Ca si animale de companie hamsterii s-au adaptat sa traiasca la temperaturi destul de ridicate peste 20 de grade. In aceasta situatie scaderea marcanta a temperaturii chiar si pentru cateva ore poate induce animalelor starea de hibernare.

Desi de obicei, temperatura de hibernare se situeaza de obicei sub 10 grade,au fost exemplare care au intrat in hibernare la temperaturi de 10-15 grade, mai ales daca aceasta valoare a temperaturii a coincis si cu existenta curentilor de aer.

Daca un hamster a intrat in hibernare, cel mai mare pericol in aceasta perioada il reprezinta deshidratarea. Hamsterii nu se vor trezi sa consume apa si asta le poate pune viata in pericol.

Un hamster care hiberneaza pare mort. Miscarile respiratorii se reduc foarte mult, ajungand de la de la 95-120 resp/minut la o medie de 0.46 - 0.90 resp/ minut, iar ritmul cardiac (bataile cardiace) scade de la 400 batai /minut la 4 batai/min.

La prima vedere este greu sa-ti dai seama daca hamsterul este mort sau este in stare de hibernare, insa daca il privim cu atentie putem identifica urmatoarele aspect:

  • -Desi corpul lui este rece, lucru care se poate constata mai ales la nivelul extremitatilor fara par ( degete, urechi, botic), totusi acesta este moale si nu rigid ca in cazul animalelor moarte.
  • -Miscarile respiratorii sunt mai greu perceptibile, respiratiile sunt inegale si alterneaza cu perioade de apnee . Mustatile vor prezenta miscari abia sesizabile.

Ce trebuie sa faci in cazul in care constati ca hamsterul a intrat in hibernare?

In primul rand sa cresti temperatura din camera, insa in mod treptat. Punerea imediata in apropierea unei surse de caldura ii poate fi fatala. Pentru a evita acest lucru cresterea temperaturii interne trebuie facuta gradual, printr-un masaj al corpului. Masajul trebuie facut cu blandete, eventual il putem incalzi prin apropriere cu propriul nostru corp. Atunci cand animalul da primele semne de trezire- isi deschide ochii, isi misca energic mustatile- ii poti oferi apa imbogatita cu minerale, pentru a compensa deshidratarea. Nu trebuie sa ii dai apa, decat daca esti sigur ca o poate inghiti in siguranta.

In momentul trezirii, cand temperatura interna incepe sa creasca, corpul hamsterului incepe sa tremure si apar spasmele musculare, fapt ce denota ca muschii isi reiau activitatea. Animalul va intredeschide ochii si va incerca sa-si agite mustatile. Pe masura ce-si revine isi va pozitiona membrele sub el. Poate dura cateva ore pana la revenirea completa.

Daca incerci sa il readuci la viata si dupa jumatate de ora de incercari nu vezi niciun semn ca ar incepe sa isi revina, atunci trebuie sa mergi cu el urgent la medicul specialist.

Ce trebuie sa faci pentru a evita hibernarea:

-asigurarea unei temperaturi de minim 20 grade in camera

-evitarea curentilor de aer

- apa si mancare la discretie

- asternut cald preferabil din hartie/fan care va mentine caldura si care-i va permite hamsterului sa-si faca un cuib calduros.

-verificarea custii hamsterului dimineata si seara cand in mod normal acesta ar trebui sa fie mai activ.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: