Grooming – pregătirea blănosului pentru sezonul rece
Îngrijirea blăniței necesită la fel de multă atenție, indiferent de anotimp. Desigur, dacă vara ne tundem câinii și pisicile mai scurt, iarna vom lăsa blănița ceva mai lungă și vom vedea și de ce...
Cum știm cu toții deja, câinii și pisicile nu transpiră, de aceea, aceștia își reglează temperatura și cu ajutorul blănii: fie scurtă, fie lungă – deține rolul de termoreglare. Asta înseamnă că va proteja organismul pe timp de vara contra caniculei, iar iarnă împotriva temperaturilor scăzute. Tocmai de aceea este necesar să acordăm o importantă la fel de mare blăniței și iarnă.

  1. Periatul regulat. Este necesar să periem câinele sau pisica frecvent, pentru a evita încâlcirea blăniței, să ajutăm pielea să “respire” și organismul să treacă mai ușor prin procesul de regenerare a blănii (năpârlire). Câteva produse necesare: șampon și balsam, furminator. Trebuie să ținem cont că periajul sau tunsul nu va stopa procesul de năpârlire!
  2. Unghiuțele. Ca în orice alt anotimp, nu trebuie să uităm de unghiuțe/gheruțe. Acestea trebuie tăiate/pilite periodic. În cazul pisicilor, pentru comoditate, poate fi folosit un sisal sau un clește pentru gheruțe. La câini, dacă gheruțele nu se tocesc pe asfalt, putem folosi o ghilotină specială. Atenție (!), dacă nu știm să tăiem unghiuțele, cel mai indicat ar fi să apelăm la un medic veterinar, pentru a elimina orice situație neplăcută. Tot aici, în cazul câinilor mai blănosi, periodic, trebuie tăiată blănița dintre gheruțe în exces. Blana se poate încâlci și în timp poate cauza discomfort!
  3. Nu doar unii dintre noi avem o piele mai sensibilă, ci și câinii sau pisicile. Și în cazul lor, pielea poate suferi de uscăciune, iritații și crăpături. Pentru a evita astfel de situații, trebuie folosit șamponul potrivit, în funcție de vârstă și tipul de blană. Dacă pielea este mai sensibilă decât în mod normal, recomandat ar fi un șampon cu clorhexidina dar doar după o consultație la medicul veterinar.
  4. Ochii și urechile. Trebuie să acordăm o atenție sporită, îndeosebi, în cazul câinilor:
  • Blănița nu ar trebui să acopere ochii, pentru a nu cauza probleme de vedere pe viitor. Aceasta poate fi întreținută cu produse specifice pentru a curăța zona din jurul ochilor, unde se adună mizerie (praf, lacrimi etc.).
  • Urechile trebuie îngrijite periodic pentru a evita diferite afecțiuni, printre care și otita. Cel mai indicat ar fi ca atunci când toaletăm câinele, să includem și urechile, în special blăniță din interiorul pavilionului. Evident, cu mare grijă! De asemenea, indicat ar fi și picăturile pentru urechi , pentru a dizolva ceara existentă și pentru a preveni iritațiile.
În cazul perioadelor din sezonul rece cu temperaturi mai scăzute, negative chiar, ne putem proteja cățeii folosind o cremă pentru labuțe, care să prevină iritațiile de la nivelul labutelor.
În sezonul rece, trebuie să mai ținem cont, în cazul plimbărilor, și de rasa pe care o deținem sau de talia acestuia. Sunt câteva rase care nu sunt “prietenoase” cu frigul, precum Chihuahua, iar un câine de talie mică (până în 10kg) nu va tolera frigul la fel de bine precum un câine de talie medie sau mare (peste 20-25kg).
Spre exemplu, un câine de talie mică, se va simți comfortabil afară, la o temperatura cuprinsă între 7 și 15°C. Între 4°C și -1°C vor fi în “alertă”, iar de la -4°C trebuie să avem grijă, eventual ar trebui îmbrăcat cu o hăinuță. Dar, depinde și de rasa patrupedului. Nu toți sunt la fel de sensibili.
 

TAG-URI:

DISTRIBUIE: