Glutenul în alimentația câinilor
Când ne ducem să căutăm un sortiment de hrană pentru blănosul nostru, o să găsim o gamă împărțită pe talii și etape de viață, deci pare destul de ușor să alegem sortimentul potrivit pentru prietenul nostru necuvântător. Însă majoritatea părinților de căini, omit un lucru esențial și anume, lista de ingrediente.
Cum și în cazul nostru, când ne ducem la cumpărături, citim eticheta produsului pentru a vedea dacă acel produs ne poate pune sănătatea în pericol, prin prisma ingredientelor pe care organismul nostru nu le tolerează, la fel se poate întâmplă și în cazul câinilor.
Câinii pot dezvolta intoleranță sau alergie la diverși constituenți alimentari, unul dintre aceștia fiind glutenul. Conform medicilor vetrinari, intoleranța și alergia la gluten în cazul câinilor a crescut în ultima perioadă.
Totuși, ce este glutenul și de ce organismul poate dezvolta o reacție alergică sau intoleranță la el?
Glutenul, este termenul general pentru proteina din cereale: grâu, porumb, ovăz, orz, secară. Sunt, totuși, și cereale ce nu conțin această proteină, precum: orezul alb, orezul brun, meiul.
Ce este și cum se manifestă intoleranța la gluten?
Când vorbim de intoleranță, trebuie să înțelegem că acest lucru se manifestă diferit față de o alergie, deoarece glutenul nu ajunge în organism, acesta este eliminat fară să fie absorbit. Intoleranța la gluten face parte din afecțiunile cu factor declanșator, ceea ce înseamnă că patrupezii nu au o predispoziție genetică în a dezvolta intoleranța, însă, acest lucru poate fi declanșat destul de ușor, mai ales dacă hrănim câinele cu o hrană ce conține unul sau mai mulți constituenți cu grad crescut de intoleranță. Intoleranța la gluten afectează sistemul digestiv, ducând la afecțiuni gastrointestinale cum ar fi: vomă, flatulență, constipație, diareea cronică ce poate rezulta în deficiențe de nutriție (deficiență de fier). Carența de fier poate duce la rândul său la pierderea în greutate sau anemie.
Alergia la gluten, apare în momentul în care tractul digestiv permite accesul glutenului în organism, sistemul imunitar fiind cel care va reacționa. Lucrul acesta se va manifesta prin afecțiuni la nivelul pielii, stare de agitație și comportament anormal al animalului.
Otita este unul dintre cele mai comune semne care indică o alergie, uneori chiar singurul semn, chiar dacă vorbim de inflamații cronice interne sau externe, ce pot fi unilaterale (la o singură ureche) sau bilaterale (la ambele urechi). Pe lângă asta putem observa erupții la nivelul pielii, zone roșiatice, escare sau răni, din cauza scărpinatului excesiv cele mai expuse zone fiind zona inghinală, abdomenul, urechile și picioarele. Alte semne pot fi: linsul obsesiv al lăbuțelor din cauza mâncărimilor, strănutatul sau lăcrimatul excesiv și înroșirea ochilor.
De la ce vârstă pot dezvolta câinii alergie sau intoleranță?
Aceste afecțiuni pot apărea la orice vârstă și orice rasă de câine, chiar daca unele rase sunt mai sensibile, având o predispoziție mai mare în dezvoltarea alergiilor sau intoleranțelor.
Deseori câinii sănătoși pot elimina glutenul fără să îl digere, lucru periculos dacă au sistem imunitar precar. În acest caz, de cele mai multe ori, glutenul poate duce la ruperea mucoasei intestinului subțire, împiedicând astfel buna funcționare a sistemului digestiv. Este important de reținut, că aceste afecțiuni pot apărea indiferent de cantitatea de gluten pe care câinele o consumă.
Ce putem face dacă blănosul nostru a dezvoltat o astfel de intoleranță sau alergie?
Trecerea completă la o hrană fără glutem va ajuta. Însă, trebuie să reținem că nu doar în hrana uscată se poate găsi gluten, ci și în hrana umedă sau în recompense, efectul fiind același, daca nu eliminăm complet glutenul din alimentație. Acest lucru trebuie făcut pentru tot restul vieții câinelui, deoarece aceste afecțiuni nu dispar în timp. Odată apărută într-un organism o astfel de afecțiune, se declanșează de fiecare data când ia contact cu factorul responsabil de dezvoltarea ei.
Hrană și recompense care nu contin gluten:
- https://animax.ro/search?q=petkult+hrana+uscata&options%5Bprefix%5D=last
- https://animax.ro/search?q=devora&options%5Bprefix%5D=last
- https://animax.ro/search?q=canagan&options%5Bprefix%5D=last
Prevenția este întotdeauna mai bună decât remedierea unei probleme care deja s-a instalat!