Gestionarea afectiunilor articulare la cainii seniori

Artrita sau osteoartrita reprezintă o afecțiune inflamatorie degenerativă care se soldează într-un final cu pierderea cartilajului articular, durere și în cazuri grave imposibilitatea animalului de a se mai deplasa.


Care sunt principalii factori de risc?
- Rasele de talie mare par a fi mereu în fruntea clasamentului când vine vorba despre probleme articulare! Acest lucru se datorează atât greutății mari care pune presiune pe articulații, cât și îmbătrânirii rapide a acestor căini.


- ,,Vârstă nu te iartă’’ spune o vorba veche, care din păcate este valabila și pentru prietenii noștri canini. Studiile sunt într-adevăr îngrijorătoare, peste 80 % dintre câinii vârstnici, care stau în casă, dezvoltă afecțiuni articulare. Din păcate vârstă nu poate fi oprită, dar putem să ne îngrijim din timp că animalele să nu ajungă la suferință articulară. Vă recomand să țineți cont de următoarele informații: câini mici (2-10 kg) ajung seniori începând cu vârstă de 8 ani, talia medie (11 -25 kg) se consideră senior de la 7 ani, câinii de talie mare (26- 45 kg) sunt vârstnici onorabili de la 6 ani iar câinii de talie gigant (+45 kg) trec la statutul de seniori de la 5 ani.


- Greutatea în exces. Este tare greu să spui că animalul tău este gras, când în ochii tăi el nu are nicio problemă, ba mai mult faptul că este ,, rotunjor’’ te face să-l pupi și mai cu foc. Obezitatea pune practic stăpânire pe animal, pe lângă faptul că-l împiedică să se joace, să alerge, să se bucure de viață, mai vine și cu o față necunoscută multor părinți de copii blănoși.


- Este vorba de faptul că de la o anumită canititate, țesutul adipos capătă rol hormonal și începe să producă niste proteine, practic aceste substanțe întrețin inflamația la nivel articular și încep să degradeze enzimatic cartilajul mult mai rapid decât în situația în care aceste proteine nu s-ar produce.


- Inflamația articulara – constiuie în prima faza un proces de apărare, prin care organismul încearcă să repare articulația, aducând la acest nivel prin fluxul sanguin celule albe și anticorpi.


- Dar dacă inflamația nu este tratată, devine cronică, acești anticorpi meniți să repare articulația, ajung să inițieze procese de degradare asupra cartilajului articular, deci practic ajungem într-un cerc vicios care nu face decât să întrețină distrugerea articulațiilor.


 
Cum se manifesta?
  • Este ușor să-ți dai seama că prietenul tău se confruntă cu o problemă articulară. În primul rând apare durerea, aceasta se poate manifesta prin refuzul animalului de a urca sau cobora scările, apare ezitarea de a sări, animalul obosește mai repede. În cazuri grave animalul geme, se deplasează cu dificultate, ajungând până la imposibilitatea deplasării.
 
Ce este de făcut?
  • În cazul afecțiunilor articulare, vizita la medicul veterinar este o prioritate!
    În funcție de stadiul în care este afectată articulația, abordarea terapeutică poate fi de gestionare a durerii sau de prevenție.
 
Care sunt principalele acțiuni?
  • Tratamentul medicamentos cu antiinflamatorii nesteroidiene va fi prescris și supravegheat doar de către medicul veterinar. Nu vă bucurați că ați făcut rost de o pastilă fară prescripție medicala, pentru că aceste antiinflamatorii au efecte secundare grave, a căror gestionare nu poate fi făcută decât dacă ai o calificare corespunzătoare.
  • Această terapie se face în cazuri grave când durerea este atroce, efectele secundare nu sunt de neglijat, acestea includ afecțiuni gastrice care pot ajunge chiar la hemoragie gastrică, afecțiuni renale și hepatice.
  • Un alt aspect al acestei medicații este acela că antiinflamatoriile limitează capacitatea organismului de a se vindeca singur, terapia pe termen lung putând agrava problemele articulare deja existente.
 
Ce este foarte simplu să faci?

  1. Suplimentele pentru articulații, reușesc de foarte multe ori să previna sau să tina sub control atât durerea cât și progresia afectării articulare.

Ce conțin aceste suplimente?
  • Principalele substanțe care mențin sănătatea articulațiilor sunt: glucosamina, condroitina, acidul hyaluronic, colagenul, Msm-ul, omega 3.
    Glucosamina: lubrifiază articulațiile, reduce durerea, având rol major în reconstrucția cartilajului.
    Condroitina: este un component major din structura articulațiilor alături de glucosamina, ambele substanțe făcând parte din categoria glicozaminoglicanilor. Condroitina mărește elasticitatea articulației, crescând capacitatea acesteia de a retine și de a produce lichid. În plus aceasta moleculă are capacitatea de a bloca degradarea enzimatica a cartilajelor. Atât glucosamina cât și condroitina încep să scadă odată cu vârstă, suplimentarea acestora în cazul animalelor senioare devine astfel o necesitate. Studiile arată că efectul benefic asupra articulațiilor este mult mai mare când aceste substanțe sunt puse împreună. Pe piață exista o multitudine de forme de prezentare : pulberi, tablete masticabile, drajeuri, în concentrații diferite de la 300 mg glucosamina până la 1000 de mg. Alegerea suplimentului potrivit se vă face în funcție de necesitățile fiecărui animal în parte.
  • MSM (Metilsulfonilmetanul) este un compus organic, cu sulf, al cărui rol este în principal antiinflamator.
    Se găsește adesea în suplimente, în combinație cu glucosamina și condroitina, deoarece pe lângă rolul antiinflamator, creste și gradul de absorbție al glucosaminei.
  • Omega 3 este un acid gras esențial, care se găsește din abundență în uleiul de pește și în crustacee. Există și surse vegetale de omega 3, însă gradul de absorbție al acizilor grași este net inferior decât în cazul provenienței lor din sursele de natura animala. Acizii grași omega 3 reduc inflamația și implicit durerea de la nivel articular.
  • Acidul hialuronic este cel care reda mobilitatea și elasticitatea țesutului articular, prin capacitatea să extraordinara de lubrifiere.
  • Antioxidanții (viț E, viț C, turmeric, polifenoli) blochează radicalii liberi și previn oxidările celulare anormale, prin efectul lor antiinflamator.
 

 
2. Exercițiile fizice, regulate, sunt cea mai bună metodă de prevenție a afecțiunilor articulare.
  • Mușchii din jurul articulației oferă suport articulației iar presiunea asupra acesteia vă scădea considerabil. În plus activitatea fizica vă avea și un efect pozitiv asupra greutății normale.
  • Daca au început să apară probleme se vor evita exercițiile fizice intense, fiind recomandate în acest caz plimbările scurte și dese.
  • Cel mai recomandat sport în aceasta situație este înotul, înotul nu pune deloc presiune asupra articulațiilor.
  • În cazul afectării semnificative a cartilajului se recomandă repaus.
 
3. Mențineți greutatea normala.
  • Am văzut în cele povestite mai sus care este legătură dintre țesutul adipos și degradarea articulațiilor.
  • Apelați din timp la dietă pentru slăbit și nu lăsați greutatea să scape de sub control, deoarece calitatea vieții animalului va fi din ce în ce mai slabă.
 
4. Hidratarea corectă are o influență majoră asupra menținerii sănătății, elasticității și mobilității articulațiilor.
5. Hamuri cu mâner. Sunt de un real folos în a ajuta câinele să se ridice sau să treacă peste anumite suprafețe care solicită articulațiile.

 
6. Tăiați regulat unghiile.
  • În cazul în care unghia devine mai mare, se pierde aderența naturală la nivelul solului și animalul alunecă mult mai ușor, situație în care articulațiile au și mai mult de suferit.
  • Tot pentru a evita acest aspect, se recomandă și tunderea părului dintre degete.
 
7. Puneți covorașe peste suprafețele alunecoase (gresie/ parchet)
8. Hrana uscata în funcție de etapa de viață.
  • Aceste sortimente sunt echilibrate din punct de vedere al proteinelor, grăsimilor și fibrelor.
  • Alegeți sortimente care conțin glucosamina și condroitina. (Rustican senior, Brit Senior, Canagan Senior).
 

 
Un aliment miraculos și ușor de preparat este supa de oase:
  • Aceasta se prepară astfel: se pun oasele la fiert cu tot cu cartilaje și se acoperă cu apă câteva degete, se lasă să fiarbă timp îndelungat până când scade considerabil.
  • Acest preparat minune conține cantități mari de gelatină și colagen, substanțe esentiale pentru menținerea sănătății articulațiilor, dar și minerale precum calciu și magneziu.
Și cel mai important lucru: nu așteptă să tratezi, prevenția începe acum!

DISTRIBUIE: